1888. – Dana 22. i 23. 2. održani su općinski izbori u Oprtlju. Pobijedila je hrvatska stranka. Talijani su uložili utok i izbori su bili poništeni. (NAŠA SLOGA)

1906. – Maškarada Sokolova. Čujemo da je veliko zanimanje za ovu maškaradu koja će stalno kao i prijašnjih godina sjajno ispasti. Pozivi su razaslani svi, a ipak dolaze svakodnevno novi upiti za pozive, kojih će brzo nestati, pa molimo gospodu članove da oni upotrebe svoje vlastite pozive ako kane pozvati kog znanca ili prijatelja. Upozoravamo također na točan početak jer će svečanost instalacije početi točno u 9 sati na večer pa bi šteta bila ako tko zakasni na tu svečanost koja će prouzročiti buru smijeha. (OMNIBUS)

1910. – Pulski arhitekta Rodolfo Borri osvojio je prvu nagradu za projekt uređenja zgrade Vojne bolnice za koji je potrošeno 180.000 kruna. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Namjesništvo je potrdilo Statut društva “Circolo Sportivo Internazionale” sa sjedištem u Puli. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Kontraadmiral Lazzaro Schukic, komandant Arsenala od 1907., umirovljen je 6. veljače. (MARCELLO BOGNERI)

1914. – Veliko natjecanje u narodnim pjesmama u Politeami Ciscutti. Sve karte su rasprodane. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – U Rovinju se dogodio tragičan sukob između socijalista i fašista. Jedna osoba je mrtva, a veliki broj je ozlijeđenih. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – Tragičan spor u Rovinju. Jučer popodne oko 17 sati na gradskom trgu trebala se skupiti jedna grupa socijalista. U blizini je bilo desetak fašista koji su arogantno kružili trgom. Odjedanput je izbila tučnjava između njih. Fašisti su sa sobom imali noževe i pištolje, a komunisti nisu imali vatrenog oružja. Par ljudi je ranjeno i nažalost gospodin Ive, čije puno ime nije poznato, ubijen je pištoljem dok je pokušavao nasilno napasti jednog fašista. Policija je stigla, no ništa nije mogla riješiti. Jedan policajac je također ranjen, ne zna se sa čije strane. (L’AZIONE)

1930. – Šta je novo u Istri? Krađe i krađe. Bilo je više nego očito da će siromašni narod, kojemu su oduzeli škole, razjurili sva prosvjetna i gospodarska društva, istjerali ga iz crkve i udaljili od svake civilizacije i duševno teško postradati. Zamislile si samo: u samom balskom kotaru ukradeno u poslednje vrijeme ništa manje nego za četiri stotine tisuća lira robe. A što je istom u porečkom, puljskom, pazinskom i drugim kotarima. Tko bi sve nabrojio. Ne kradu se male stvari: usred bijela dana nestane ti s paše stado ovaca, četrdeset-pedeset glava. Talijani su u sto muka. Naredili su žigosanje svega blaga. Nek im talijani dadu kruha jer je jedan od prvih i glavnih razloga krađe pomanjkanje kruha, strašna gospodarska nevolja koja je dolaskom Talijana zavladala kao nikad prije. (ISTRA)

1967. – Dva TV-filma o Istri. U okviru zasebnog jutarnjeg programa TV U ŠKOLI u četvrtak 23. ovog mjeseca na programu je u 10 sati i 40 minuta prikazivanje dva filma o Istri iz TV- galerije. Gledaoci jutarnjeg TV-programa vidjeti će kulturno-prosvjetni film Renesansa u Draguću i film Labin. (GLAS ISTRE)

1967. – Jedini i dobar. U Talijanskom domu kulture u Puli održan je prošle nedjelje maskirani ples za djecu koji je u Puli već tradicionalan. U dvorani Talijanskog doma našlo se mnoštvo mališana pod maskama, školske i predškolske djece iz svih pulskih osnovnih škola. Živopisnim maskama, u kojima je do izražaja došla razdragana dječja mašta, divili su se i prisutni roditelji mališana i drugi posjetioci ovog mladog maskiranog plesa. Bila je to zaista lijepa manifestacija tradicije dječje mašte i veselja. (GLAS ISTRE)

1971. – Najveselije maškare u Nedešćini i Roču. U mnogim istarskim selima i mjestima održavale su se pusne manifestacije. Najveće pusne priredbe održane su u Roču i Nedeščini. Pusna povorka iz Roča obišla je veliko područje buzetske općine, svuda masovno i srdačno dočekana. “Pusta” i njegove pratioce domaćice su obilato darivale jajima, kobasicama i raznovrsnim pićima. U Nedešćini kraj Labina pusna se povorka formirala još ujutro i krenula labinskim selima. Svuda gdje su se pojavile maškare priređen im je srdačan doček. To je posebno došlo do izražaja u Vinežu gdje se maškarama pridružilo gotovo cjelokupno stanovništvo. Jedna prastara narodna manifestacija koja je u poratnom razdoblju bila zamrla, kako izgleda, na sreću ponovo oživljava u istarskim selima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti