1879. – Uprava “Društva radnika Pule” obavještava javnost da je njihov član Angelo Pergolis dana 6. studenog 1878. dobio potvrdu od strane Ministarstva trgovine za jedan svoj izum koji se upotrebljava za zatvaranje bilo kakvih rupa, tj izvora bilo površinskih ili dubinskih koji sežu čak do 50 m i stvaraju velike probleme u lukama jer ih do sada nije bilo moguće zaustaviti. Moguće ga je upotrijebiti i kod fontana, odvodnih kanala i sl. (MARCELLO BOGNERI)
1899. – Labin. U kanoničkoj crkvi je, u prisustvu uglednika i građanstva, održana svečana misa u povodi tristote godišnjice protjerivanja uskoka. (MARCELLO BOGNERI)
1900. – Ovih dana je u pulskoj civilnoj bolnici otvorena čistiona na paru sa svim neophodnim rekvizitima. (MARCELLO BOGNERI)
1920. – Povučene austrijske novčanice. 29. veljače ističe rok za povlačenje austrijskih novčanica s našeg tržišta. Ministarstvo trezora Julijske Venecije obavješćuje cijenjene građane da će se do 29. veljače također povratiti novac koji je bio zaplijenjen pošto se nije mogao konvertirati. (L’AZIONE)
1920. – Otvorena kuća vojnika. Otvorena je pulska kuća vojnika. Pokretač te ideje, pukovnik Bianchi, je predsjedao otvorenjem. Kuća je otvorena po zamisli da bude mjesto odmora i druženja hrabrih vojnika koji su se borili za oslobođenje naše domovine od austrijske vlasti. U novootvorenom prostoru se nalazi kino, kazalište, plesna dvorana te druge prostorije koje bi omogućile čim ljepši boravak našim borcima. Vojnici će se sami organizirati buduće zabave. (L’AZIONE)
1926. – Iz Štrpeda kod Buzeta. Naša glazba i pokladno doba. Pust je, a naša glazba miruje. Ne dade nam naš grad plesa ni u našem selu, ni S. Martinu, a ni onim u Mlunu. I plesove su prisvojili naši amici (prijatelji Talijani, op. ur.) u gradu. Napokon nek se oni slobodno diverte dan i noć, to su njihovi posli. Oni samo grabe i grabe, a mi vanjšćaci valja samo da davamo im i nosimo u crkvu, u trgovine u gradu, u sve urede (uficije) u ime poreza i stotinu taksa. A šta mi Sloveni dobivamo? I tako živimo dalje u tuzi, nevolji i nepravdi. (ISTARSKA RIJEČ)
1926. – Iz Čabronići. Nama ovdje nije dobro. Ljetinu smo imali vrlo lošu, a prihoda nikakvog. Pa, ipak, nam dolaze svakim danom novi platežni nalozi da platimo poreze. U zadnje vrijeme uvelike smo zabrinuti i radi našeg podmladka. Naša mladež danomice juri u sve veću propast. Siromaštvo je veliko, a mladež usprkos toga ide po krčmama i plesovima. A kad vidimo neizmjernu raskalašenost ženskog spola. Očevi i majke, opametite se! Držite djevojke kod kuće i nemojte im dozvoljavati da se kojekuda skitaju po plesovima! One moraju da budu trijezne i pametne ako hoće da jednom budu valjana gospodarice i majke! (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Iz Funtane. Voda, poštanska koletorija. Naš izvor “Živa voda” u posljednje je vrijeme postao izvorom malarije. A osim toga nam ne daje dovoljno vode. Ovamo dolaze, naročito u ljetno doba kada svagdje voda presuši, po vodu iz sve okolice s vozovima. Kako se govori imalo bi se pitanje tog izvora u najkraćem roku riješiti jer je puljski prefekt naložio općini u Vrsaru da stvar prouče i da započnu što brže potrebne poslove oko uređenja funtane. Osim toga, čujemo da sa je prefekt zauzeo i zato da se što prije u našem selu ustanovi još jedna poštanska koletorija s telegrafom i telefonom. Bila bi nam uistinu potrebna, samo izgleda, da ćemo mi stanovnici morati snositi sve troškove oko instalacije. Čekajmo pa ćemo vidjeti. (ISTARSKA RIJEČ)

1972. – Rovinj protiv bogaćenja, mita i korupcije. Predsjednik Općinske skupštine Mario Hrelja sazvao je za sutra drugu zajedničku sjednicu Općinskog vijeća i Vijeća radnih zajednica. Najveće zanimanje odbornika izazvat će bez sumnje prijedlog Akcionog programa za analiziranje stanja i suzbijanje neopravdanog bogaćenja, mita i korupcije. (GLAS ISTRE)

1972. – “Ludi” ples u Rapcu. Više od tisuću građana Rapca i drugih mjesta dočekalo je sinoć na rabačkoj rivi maškare iz Nedešćine. Riva je bila zakrčena automobilima pa se u toj gužvi jedva snašla čak i pusna policija. Poslije urnebesa na rivi u hotelu “Apollo” počeo je najluđi ples koji je ikad održan u Rapcu. (GLAS ISTRE)

1974. – Pula, završio skup Čakavskog sabora. Donošenjem programa rada, podjelom plaketa “Marulić” i usvajanjem novog statuta danas je u Puli završio radom dvodnevni skup Čakavskog sabora u okviru kojeg je održana i godišnja skupština ove najznačajnije istarske kulturne institucije. Uz velik broj najpoznatijih kulturnih radnika Istre, skupštini Čakavskog sabora prisustvovali su predsjednik Savjeta Akademije znanosti i umjetnosti SFRJ, akademik Grga Novak, predsjednici Srpske, Makedonske i Bosansko-hercegovačke akademije znanosti i umjetnosti te velik broj istaknutih društveno-političkih radnika SR Hrvatske s potpredsjednikom Sabora SR hrvatske Mirkom Božićem na čelu. Ova redovna skupština Čakavskog sabora održana je u pulskom hotelu “Brioni” pod predsjedanjem dr. Andrije Mohorovičića. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti