1878. – Novine “La Provincia dell’Istria” su izašle u žalobnom izdanju u povodu smrti pape Pia IX koji je preminuo 7. veljače. (MARCELLO BOGNERI)

1891. – G. Italico Liani nanovo je otvorio mlin na paru u Via Sisana (Šišanska ulica), s najnovijim strojem i kotlom snage 50 konja uz 6 drugih strojeva i jednim za ljuštenje ječma. (MARCELLO BOGNERI)

1896. – Nakon dvije burne sjednice predstavnici grada Pule su s 31 glasom za i 30 protiv odabrali za izvođača radova novog vodovoda firmu Carlo Schwarz iz Beča. Udio plaćanja Općine je 250.000 florina. (MARCELLO BOGNERI)

1899. – U Puli je počela s izlaženjem “Gazzetta del Popolo”. Odgovorni urednik Luigi Movia. Tiska se u tiskari Lodovico Bontempo. (MARCELLO BOGNERI)

1909. – Predstava u Žminju. U nedjelju bila je u Žminju zabava “Hrvatske čitaonice” s predstavom i plesom. Predstavljali su diletanti hrvatskog kazališta odsjeka “Sokola” iz Pule i to “Jedna noć u Berlinu” ili “Obješeni crkvenjak”. Ples je trajao do zore. Zabava koja se je održavala u društvenom mlinu bila je vrlo dobro posjećena i uspjela je u svakom pogledu. Članovi kazališnog odjeka “Sokola” ne mogu se nahvaliti susretljivosti i pažnji žminjskog općinstva. (OMNIBUS)

1930. – Kradljivac simbola sreće. Pošto se potkova nalazi na novogodišnjim čestitkama kao znak sreće dvadesetosmogodišnji Romano Chersich iz Pule je odlučio pokrasti vagon u kojem su se nalazili konji. Siroti čovjek koji je tražio sreću umjesto da ukrade konje je ukrao samo njihove potkove vjerujući da je pronašao sreću. Umjesto toga pronašao je policiju koja ga je spretno dočekala na izlazu iz vagona. Ustanovilo se da je Romano već bio privođen zbog sličnog traženja sreće. (L’AZIONE)

1930. – Krađa ovaca u Galižani. Ive Tesar iz sela Kanala kraj Galižane imao je u toru četrdeset i jednu ovcu. Na Stipanje su ga posjetili tatovi i odveli mu sve ovce. Pastiri se dali u potragu. U jednoj šumi, u blizini sela Karpi, primijetili trojicu nepoznatih. Jedan pastir pohitio po karabinjere u Galižanu, a drugi je izdaleka neopazice slijedio lopove. Uspjelo im je spasiti stado, ali su im lopovi izmakli. (ISTRA)

1933. – Čakavski stihovi Mate Balote u reviji “Seljački svijet”. U Zagrebu je izašao već drugi broj interesantne revije za seljake “Seljački svijet”. Taj list na simpatičan način pokazuje zanimanje za Istru. U drugom broju donosi Balotinu pjesmu “Moj otac” koju naši čitatelji poznaju iz božićnog broja “Istre”. U rubrici “Književnost” urednik kaže: “Pjesma u Istri kao da je sasvim utihnula te je pravo i nečujemo, ali Balota je opjevao nedvoumno istinski život, a bit će veoma zanimljivo čuti koliko su naši domari razumjeli istarski govor hrvatskog jezika.” (ISTRA)

1959. – Zadruga u Žminju nabavila traktor. Prije par dana Opća poljoprivredna zadruga nabavila je konačno traktor. Pored traktora nabavljena je jedna prikolica, a ovih dana stići će i svi ostali ratarski priključni strojevi za traktor kao plug, brana i još neki. Navedene poljoprivredne strojeve zadruga je nabavila uz pomoć Narodnog odbora općine. Čitava garnitura zajedno sa traktorom i prikolicom košta zadrugu oko 3 milijuna i 800.000 dinara. Kako za sada zadruga u Žminju nema zadružnu ekonomiju, nabavljenim strojevima vršit će neko vrijeme samo ratarske usluge poljoprivrednicima na svom području. (GLAS ISTRE)

1974. – Rovinj. Uništavanje grabljivica. Lovačka društva na području općine Rovinj poduzela su akciju uništavanja svih vrsta grabežljivaca postavljanjem otrovnih meka. Ove meke koje se sastoje od komadića loja ili životinjskih otpadaka s otrovom strihninom ili ampulama cijanida, postavljene su u šumske predjele izvan putova i staza. Savez lovačkih društava općine Rovinj upozorava da se postavljene meke ne smiju dirati, a ni uginule životinje već da o nalazu treba obavijestiti jedno od lovačkih društava, nekog lovca ili stanicu milicije odnosno radnika milicije. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti