1886. – Gradska uprava nalaže: U cilju omogućavanja brze reakcije vatrogasaca namještenih u Arsenalu, u slučaju eksplozija u Luci, pozivaju se vlasnici konja da svoje blago stave na raspolaganje istima. U tim slučajevima konji pod punom konjskom opremom, vođeni od kočijaša, moraju biti na ulazu u Arsenal br. 4 (Riva del Mercato) ili na ulazu 8. (via San Policarpo). Da bi kola za gašenja bila spremna neophodno je 7 pari konja. Vlasnici tih konja će biti nagrađeni od Komande Arsenala na sljedeći način: vlasnik para konja koji se prvi pojavi na ulazu dobiti će 20 florina nagrade, a drugi 15. Vlak za gašenje već mora biti spreman, a prihvat konja kao i nagrađivanje vlasnika ovise isključivo o komandantu vlaka. (MARCELLO BOGNERI)

1901. – Poreč. Teatro Comunale je preimenovan u Giuseppe Verdi. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Čuvajte djecu. Jučer popodne igrala su se djeca na placi u Valdebeku te su imali jednu vojničku patronu koju su htjeli najprije zapaliti šibicom. Kad to nije pomoglo, udarali su kamenom po njoj te zapalivši se, odletjela je u grlo Martinu Mikoviloviću dječaku od 12 godina, krv mu je počela curiti te je siromah odmah doveden u mjesnu bolnicu. (OMNIBUS)

1920. – Spomendan na Antonia Grabara. Sinoć se je održala u Pazinu druga godišnjica smrti sugrađanina i državnog junaka Antonia Grabara. Prisjetimo se da je Grabar ubijen na zahtjev austrijske vlade kao glavni organizator katarskog upora. Poslanstvo grabarskih fašista bilo je prisutno na komemoraciji te je položilo vijence na njegov grob. Nakon komemoracije, na groblju je održan skup u sjednici fašista gdje je gospodin Piero Polis održao govor u čast pogubljenog junaka, prisjetivši se da je Grabar na pitanje austrijske vlade da li bi pucao na neprijatelja odgovorio da su oni njegovi neprijatelji. (L’AZIONE)

1926. – Iz Medulina: Pusni dani. Budući da nas sa svih strana bije teška bijeda tako je i Pust bio ove godine bijedan. Negda bi se za pusnih dana veselilo i staro i mlado, sve bi se okrabuljalo i hrlilo na placu da zapleše pod mišnjicami, da zapjeva i da vidi kako će na svečani način spaliti Pusta. Ove godine naše seljačke kuće nisu imale svoga Pusta, dotično imale su ga u toliko, u koliko su sad jedni sad drugi dolazili da im se dade kakvo jaje ili štogod drugo na “slavu Pusta”. Vrlo nam je žao da se “neki ter neki” na nas sjećaju samo onda kad sakupljaju jaja i slaninu, a zaboravljaju kad se ima da pjeva, pleše i pali Pusta. Pošteno bi bilo da se je svima dozvolilo plesanje i pjevanje. (ISTARSKA RIJEČ)

1926. – Iz Sv. Ivana ispod Buzeta: Jedno veliko zlo. Neki naši ljudi počeli su prodavati svoja zemljišta dapače i kuće svoje pa odlaze odavle. Ovo je jedno veliko zlo i slabo znamenje. Drugo je zlo što ta naša imanja kupuju naši “grajani”. Tako je naš suseljan Marijon Antun prodao sve svoje našem ljutom narodnom neprijatelju. Zlo je od nas što mi susjedi ne kupujemo ta prodana imanja i kuće pa da tako hrvatsko imanje predje opet u hrvatske ruke. (ISTARSKA RIJEČ)

1930. – “Mali Istranin”. Za nekoliko dana izići će iz štampe prvi broj “Malog Istranina”, lista za one naše najmanje. Izlazit će jedamput mjesečno na 8-16 stranica, s mnogo slika, s omotom u boji, a pojedini će broj stajati samo jedan dinar. Obzirom na osjetljivost mekanih dječjih duša, nježnih tih naših pupoljaka, gradivo će za list biti najpomnije i najskroupoloznije birano bez i najmanje natruhe strasti i mržnje, ali puno topline i plemenite ljubavi. (ISTRA)

1959. – Završeni turniri u Puli i Poreču. Na kuglačkom turniru koji je organizirala uprava kuglane u Puli, učestvovalo je oko 250 kuglaša, broj vrijedan pažnje. Do posljednjeg sata vodio je mladi natjecatelj Lino Slivar rezultatom koji je postigao prvog dana takmičenja. Upravo pred završetak natjecanja, iznenađenje je napravio član Bratstva Miro Brajković koji je postigao izvrstan rezultat od 62 čunja u 20 hitaca. Brajković je tako osvojio prvu nagradu i radio aparat dok su drugo i treće plasirani Slivar i Pirić nagrađeni ručnim satovima. Turnir po narodnom i međunarodnom sistemu održan u Poreču privukao je nezapamćeni broj učesnika. I ovdje su bile oštre borbe u kojima je obje prve nagrade osvojio Starčić i potvrdio ugled koji uživa u kuglačkom sportu Istre. Lijepe rezultate su postigli i stari kuglaši Beličko i Prodan koji su također nagrađeni. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti