1921. – Pronađeno vojno oružje. U ulici Giovia su pokrali Cacich Emanuela. Sumnja je pala na gospođu Gerocich Mariu, udanu Mergliez. Policija je u njezinom stanu, umjesto osobnih stvari gospodina Emanuela, pronašla vojni telefon, vojnu uniformu te ostali vojni materijal. Optužena je tvrdila da je sve kupila od nekog, njoj nepoznatog, vojnog lica. Policija je dotičnu privela te se sada nalazi u državnom zatvoru u Martiri. Priveden je i gospođin muž koji je također bio upleten u krađu. (L’AZIONE)

1921. – Restrikcija duhana. Dok je u drugim gradovima količina duhana dovoljna za sve građane u Pazinu ga je jako malo. Pazinjani ga vide možda dva puta na mjesec. Krivnja tog pomanjkanja pripisuje se vladi te prodavaču duhana. Tom Jugoslavenu, rođenom u Čehoslovačkoj, nije stalo da pazinski fašisti uživaju u duhanu. Dok se krivnja ne razjasni, ljudi su prisiljeni švercati dragocjeni duhan. (L’AZIONE)

1959. – Uspjela skupština društva Suvremena žena u Lovreču. Skupština društva Suvremena žena u Lovreču kod Poreča okupila je u dvorani veliki broj žena iz Lovreča i okolice. Pošto je saslušan izvještaj o radu zaključeno je da se u društvu kao posebna skupina oformi skupina žena zadrugarki. Upravni odbor je zbog toga povećan za 5 članica, predstavnica ove skupine. Diskusija na skupštini je ukazala na potrebu osnivanja dječjeg vrtića u Lovreču koji treba da pomogne ženama koje bi se odteretile brige za djecu za jedan dio dana i to vrijeme mogle posvetiti radu u privredi. Istaknuto je nadalje da se u Lovreču može uspješno uzgajati povrće i perad u čemu bi žene mogle mnogo doprinijeti svojim radom. Bilo je i govora o sadnji duhana kao rentabilne industrijske biljke. Proizvodnja povrća bi se odrazila i na samu strukturu ishrane što bi bilo od posebnog značaja za ove krajeve. Skupštini su prisustvovali i predstavnici mjesne poljoprivredne zadruge koji su obećali punu pomoć ženskoj organizaciji Lovreča i njenim zadrugarkama. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti