Postavljanje digitalizirane povijesne fotografske građe Arheološkog muzeja Istre u Puli na mrežne stranice Istarskog povijesnog društva (www.ipd-ssi.hr) dovršeno je 6. veljače, čime je svekolikoj javnosti omogućeno konzultiranje i pregledavanje te vrijedne zbirke. Naime, fotografska arhiva Muzeja obuhvaća brojne lokalitete hrvatskog dijela Istre istraživane od početka 20. stoljeća, a na njima su uz arheološku dokumentaciju zabilježeni i prizori vezani uz crkvenu i svjetovnu arhitekturu (crkve, zvonici, palače, starogradske ulice, gradske panorame i dr.), pejzaž i prizori iz svakodnevice. Tako se, primjerice, mogu pogledati fotografije razrušene poratne Pule, pripreme za održavanje 2. Filmskog festivala u Areni 1955., panorame Roča, Plomina i Rovinja iz 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća, baljanske crkve kroz posljednjih stotinjak godina, pogled na Raški zaljev 1972. godine, portret vodnjanskog bračnog para u tradicionalnim nošnjama itd.

Projekt je započeo u travnju 2011. u suradnji s Muzejom kao dio projekta Istarskog povijesnog društva Fotohist(o)rija, koji vode Milan Radošević i Aldo Šuran s ciljem prikupljanja, digitalizacije i objave fotografija koje se na bilo koji način tiču istarske povijesti. U prvoj fazi pristupilo se pregledu kompletne muzejske građe koja broji više od 50 tisuća fotografija, a potom je uslijedila selekcija te digitalizacija. Od ukupnog broja fotografija detektirane su 1.082 fotografije vezane za povijesnu tematiku iz čak 121 istarskog mjesta ili arheološkog/povijesnog lokaliteta. Zastupljena je čitava hrvatska Istra od Medulina i Premanture na samom jugu Poluotoka preko Pule i Rovinja do Novigrada i Umaga na zapadnoj obali, Buja, Motovuna i Buzeta na sjeveru, Pazina i Žminja u unutrašnjosti pa sve do Krnice i Labina na istočnoj obali Istre. Dio digitalizirane građe poslužio je kao predložak za izložbu o crkvama baljanskog kraja i usporedbu njihove očuvanosti kroz proteklih pola stoljeća, a koja je nakon javnog predstavljanja u baljanskom Lapidariju u digitalnom obliku stalno dostupna za pregled na stranicama Istarskog povijesnog društva.


Većina fotografija nije do danas bila predstavljena javnosti pa je ovaj projekt time značajniji i otvara mogućnosti za nove izložbe. Građa može poslužiti istraživačima istarske povijesti i povijesti umjetnosti, arhitektima, ali i svim zaljubljenicima u bogatu istarsku povijesno-kulturnu baštinu.

Sva autorska prava snimaka pripadaju Arheološkom muzeju Istre u Puli.

Fotogaleriju možete pogledati klikom na LINK

Ostale novosti