1872. – Što je jezik? Jezik je prvi i najveći dar božji, najotastveniji plod neumrle duše čovječanske, divno i čudnovato ogledalo u kojem se duša čovječanstva zrcali u svoj svojoj ljepoti i veličini. Jezik je odsjev uma. Putem jezika duša se s dušom sastaje i jedna drugu bistri. Bez jezika čovjek bi prestao čovjekom biti. Zato i jest materinski jezik mio i drag. U jeziku vide svoju prošlost, svoju sadašnjost i svoju budućnost. Narod koji nemari za svoj jezik, zanemario je sebe i svoju djecu zato i vidimo da su takovi narodi prezirani i tlačeni. Što koj narod više ljubi, njeguje i brani svoj jezik to je srećniji, štovaniji i blagostojniji. Jezik prelazi iz naroda u knjigu, a iz knjige opet u narod, noseć sobom prosvietu. (NAŠA SLOGA)

1884. – U Puli je izašla knjiga o vatrogascima “Il Pompiere”, praktične i teoretske bilješke o organizaciji, obuci i opremi Vatrogasnog društva s posebnim osvrtom na ono pulskom. Knjigu je, uz table i ilustracije, napisao vatrogasni inspektor g. Rodolfo Pons, a tiskana je u tiskari Rocco e Bontempo, Pula. (MARCELLO BOGNERI)

1887. – Oformljene su lokalne grupe udruge “Pro Patria” u Pićnu, Piranu, Rovinju, Cresu, a u pripremi je i Vižinada. (MARCELLO BOGNERI)

1893. – U Puli je otvorena Gradska štedionica sa sjedištem u Vicolo del Mare, br. 1. Cilj ove štedionice je ponuditi manje imućnom građanstvu mogućnost sigurne pohrane, unosno i sigurno uvećanje male štednje te moć predviđanja. Predsjednikom je imenovan g. Italico Liani. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Ne diraj u tuđe. Antonija Jovanović, sluškinja u Štinjanu, tužila je Jura B. iz Štinjana da joj je ukrao iz otvorene škrinje 10 kruna. Jure B. pozvan je radi ovog na sud gdje je na jučerašnjoj raspravi priznao čin te je bio osuđen na 3 dana zatvora. (OMNIBUS)

1953. – Izviđači Pule i Rovinja na zimovanju u Sloveniji. Iz Pule je krenula grupa od 16 izviđača i planinki na desetodnevno zimovanje u Bovcu, u Sloveniji. U Kanfanaru im se pridružila i grupa od 35 izviđača iz Rovinja. Svi izviđači koji su pošli na zimovanje stari su od 11 do 18 godina. (GLAS ISTRE)

1955. – Pulsko kazalište postaje sve više regionalno. Narodno kazalište iz Pule će ubuduće više nego dosad posjećivati ostale gradove i mjesta Istre. Ovih se dana uprava Narodnog kazališta s predsjednicima narodnog odbora kotara dogovorila da će pulsko kazalište posjećivati njihova mjesta, a narodni odbor će prema ugovorima koji će se naknadno sklopiti, plaćati određenu svotu kazalištu i na taj način donekle doprinijeti smanjenju velikih izdataka koje sada daje Narodni odbor grada Pule za izdržavanje kazališta. (GLAS ISTRE)

1955. – Novi kuglački klubovi u Puli. Ovih dana registrirana su još tri nova kuglačka kluba: Pula, Avijatičar i Invalid. Sa članovima u klubovima Bratstvo, Uljanik, Zanatlija i Kožarac koji već dugo vremena djeluje u Puli ukupan broj kuglaša se popeo na 230 aktivnih igrača. Ova masovnost neminovno nameće potrebu izgradnje kuglane sa 4 staze kako bi se ovaj sport i dalje mogao razvijati. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti