1889. – Car je namijenio 600 florina poreznoj komuni Zumesco koja pripada lokalnoj komuni Motovun za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda. (MARCELLO BOGNERI)

1919. – Propaganda ‘”anti-Italija”. Preksinoć je grupa mladih kružila oko vojarne u Štinjanu i bacili su pred vrata iste knjižicu naslovljenu “Vittoria Nobis – Carso, Gorizia 1915”. Dežurni stražar je pokupio knjižicu i ustanovio da se radi o propagandnom materijalu protiv Italije. U knjizi su nađeni uvredljivi natpisi protiv Talijana, talijanskih zakona i Vittorija Emanuelea. Stražar je nakon nalaženja knjižice potrčao za mladima te ih je uhitio. Propagandisti su nezaposleni mornar Mezulich Giuseppe, urar Percovich Vittorio, nezaposleni Bresaz Giovanni, ugostitelj Mezulich Luca. Nakon uhićenja, ustanovljeno je da su mladi počinili više propagandnih činova protiv Italije. (L’AZIONE)

1923. – Smrt vrijednog istarskog župnika i rodoljuba 26. o. mj. umro je Franc Gorec, župnik u Baderni. Rodio se 19.01.1848. u Sv. Vidu. Blagosloviju je završio u Gorici. Lanjske godine slavio je tiho i skromno 50-godišnji jubilej misništva. Bio je svuda u Istri poznat kao veliki rodoljub te je mnogo radio oko napretka istarskog pučanstva. Pokoj duši njegovoj! (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Postignut je dogovor između Ministarstva pomorstva i Societa Elettrica Istriana o isporuci električne energije Arsenalu i za pokretanje linije Trst-Pula. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Što ti je činiti kad kobila nema dosta mlijeka za ždrijebe? Takovu ždrjebetu, naime, koje nema od majke dovoljno mlijeka, davaj 3-5 friških kokošjih jaja na dan i to svaka dva do tri sata, ali samo po jedno. Jaja razbij u čašu, pomoćnik neka ždrjebetu otvori usta, a ti mu ga ulij u grkljan. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1926. – Kuća na selu, unutrašnjost. Samo u najrjedjim slučajevima nadje se na selu pod od dasaka. Zemlja, jednostavna zemlja, malo zbijena, s rupama što ih je napravila kokoš ili prase koje tu živi skupa s ukućanima! O podrumu nema govora. To je kod nas najveća rijetkost. Seoske kuće imaju kod nas obično samo jedan prostor koji služi za kuhinju i spavaću sobu i za štalu. Ujutru soba se polije vodom i mete. Zamislite kakav je zrak u toj sobi. Prozor, osobito zimi, otvara se samo jedamput na dan ako se uopće otvara. Vješaju se obojci, mokri i blatni obojci, vlažni gunjevi i kožuhi od 4.5, a više puta i 10 članova porodice, okolo peći, da se suše. Zato nije nikakvo čudo ako u našem selu harače svakake bolesti i ako svijet umire mlad. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1959. – Preuređena kino dvorana u Vodnjanu. Organizacija Narodne omladine u Vodnjanu uz pomoć ostalih masovnih organizacija preuredila je nekadašnju kino dvoranu u Vodnjanu u plesnu dvoranu. Kod uređenja dvorane omladina je dala oko 300 radnih sati. (GLAS ISTRE)

1959. – Neobična prirodna pojava pred Umaškim zaljevom. Kako je prije nekoliko dana u zapadnoj Istri vladalo dosta neobično i promjenjivo vrijeme: jake kiše, bura, pa opet vedro s valom hladnog vjetra koji je donosio miris snijega to nije bilo čudno da se 10. siječnja pred umaškim zaljevom u vremenu od 16.15 do 16.30 na morskoj pučini pokazala ogromna morska pijavica koja se iz mora digla na oko 2.000 metara visine sve do jednog oblaka koji je na tim mjestima lebdio. Ova morska pijavica bila je praćena od druge manje pijavice i obje su se mogle dobro vidjeti. Na istom mjestu su se vidjele morske pijavice 2. studenog 1956. godine oko 13.45 sati, ali onda nisu bile tako interesantne i vidljive kao ove. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti