1908. – Veliki pučki ples. “Narodna radnička organizacija” priređuje u nedjelju, dana 26. tek. mj., po podne na 4 ure u “Narodnom domu” veliki pučki ples s pratnjom glazbe i sopela naizmjence. Imaju pravo pristupa samo članovi Organizacije sa njihovim cijenjenim obiteljima. Ulaznica: za muškarce 40 para, a za ženske 20 para. Dođite svi da se zabavite do mile volje na tom domaćem pučkom plesu. A koji se još nije začlanio u Narodnoj radničkoj organizaciji neka to čim prije učini. (OMNIBUS)

1920. – Falsificirane novčanice. Financijski inspektori tragaju za stranim prevarantima koji su uveli u tržište falsificirane novčanice od 50 lira. Do današnjeg dana uspješno je povučeno sa tržišta 6 takvih novčanica. Falsifikati su upečatljivi po tome što na zaleđu novčanice se ne nalazi transparentni broj 50 te bijeli štit nije regularno ovalan već je iskrivljen i skoro neuočljiv. Pozivaju se građani da ukoliko dođu u doticaj sa novčanicama sa gore navedenim osobinama iste predaju financijskim inspektorima. (L’AZIONE)

1922. – Iz Sv. Lovreča Predubca (Labinština). Lijepo smo živjeli nekoć jer jedni bili pomorci i time zasluživali lijepog novca, a mnogi nalazili zaslužbe u rudokopu. Danas jedva da životarimo. Kraj svih gospodarskih nevolja nemamo ni narodne škole. Na cijeloj istočnoj Labinštini imamo samo jednu učiteljicu u Sv. Lovreču koja poučava na našem jeziku. Mjesto škola imamo progone, batine, a često puta i zatvaranja. Takovim postupanjem vele da će nas civilizirati. (STARA NAŠA SLOGA)

1959. – Svečano završeni i polugodište u pazinskoj gimnaziji. U pazinskoj gimnaziji svečano je proslavljen završetak I polugodišta priredbom u čačkom domu. Organizacija narodne omladine i uprava škole organizirali su tu svečanost na kojoj je nastupao gimnazijski pjevački zbor, dramska grupa i recitatori. Predstavi su prisustvovali osim učenika iz čačkog doma i učenici iz grada i profesori iz Gimnazije. (GLAS ISTRE)

1959. – Pazinsko jezero? Nedavne kiše donijele su Pazinu jednu atrakciju. Velike količine vode i nanosa koji je ona sa sobom valjala zatvorili su otvor Pazinske jame i tako se počelo stvarati veliko jezero. Voda koja je stalno nadolazila naglo je rasla i ispunila duboku kotlinu od Jame pa sve do mosta za Erjavec. Duboka kotlina bila je sva prekrivena ogromnim količinama vode, a visoke topole koje rastu u dolini izvirivale su samo vrhom iz mutne površine nenadano stvorenog jezera. Istina jezero nije bilo široko ali je zato dubina prelazila i 15 metara. Ovaj rijedak fenomen promatrao je cijeli Pazin i tako je prije vremena vidio jezero koje će uskoro potopiti ovu kotlinu kada bude podignuta brana. Interesantno je naglasiti da je učenik osmogodišnje škole Adolf Kunčar preplivao tako stvoreno jezero na najširem mjestu u oba smjera iako je bilo vrlo hladno na veliko iznenađenje velikog broja gledalaca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti