1886. – Jučer, 16. siječnja, je počeo s izlaženjem novi gradski tjednik na talijanskom jeziku “L’Eco di Pola”, odgovorni urednik Antonio Grandis, tiskara Bontempo Lodovico. U predstavljanju kao najvažnije ciljeve navode buđenje prosvjete i civiliziranosti za sve iz grada i provincije koji imaju iste ideje i zapažanja u svim segmentima društvene koristi, ekonomije, znanosti, povijesti, književnosti, umjetnosti, poljoprivrede, trgovine i industrije. (MARCELLO BOGNERI)

1887. – Gđa. Maria Vio je u Via Sissano otvorila javnu praonicu s glačaonicom. Sistem pranja čistim pepelom i sapunom bez sredstava koja nagrizaju, točnost i povoljne cijene, daju nadu da će novi obrt sretno i dugotrajno davati usluge. (MARCELLO BOGNERI)

1888. – U pulskom Arsenalu je osvanula naredba da ni majstori ni radnici ne smiju pristupiti udruzi “Pro Patria” bez pismene dozvole komandanta Arsenala. Oni koji se ogluše o ovu naredbu biti će izbrisani s platne liste. Ako je netko već u udruzi mora izaći iz nje i tražiti pristanak komandanta. (MARCELLO BOGNERI)

1890. – U 68. godini života umro je g. Pietro Ciscutti. Pula, njegova druga domovina, pamti ga od 1850. od kada je njegov osnovni ideal služiti obnovi grada. Uveo je nove ulice i kanale, izgradio nove kvartove Port’ Aurea i one na Trgu Alighieri i Kandler (Piazza San Giovanni). Osjetio je potrebu grada za kazalištem i na svoj trošak ga je izgradio 1854. God. 1881. je izgradio Politeamu, a staro kazalište srušio. Pula mu ne duguje samo osnutak kazališta, nego i 40 godina kulturnog obrazovanja građanstva. (MARCELLO BOGNERI)

1893. – Kao svake do sada godine, tako smo se i 14. o. mj. sjetili u božjem hramu našeg nezaboravnog biskupa Dobrile. Naš pobožni puk pomolio se za pokoj duše velikog biskupa koji je ostavio među nama vječnu uspomenu. Vječni Ti pokoj nezaboravni biskupe. (NAŠA SLOGA)

1908. – Iz Vinkurana nam pišu: Ovdašnja Hrvatska čitaonica održala je u nedjelju svoju 2. redovitu glavnu skupštinu na kojoj bijahu izabrani u upravni odbor slijedeći: Juraj Iveša, predsjednik; Vazmoslav Rosanda, potpredsjednik; Ivan Rosanda, tajnik blagajnik; Miho Rosanda i Jure Nesić, odbornici. (OMNIBUS)

1908.- Predavanja u Pazinu. Prošle nedjelje nije veterinar gospodin Rebek mogao predavati jer je bilo malo slušalaca. Žalosno! Slijedeće će nedjelje 19. tek. mj. predavati gospodin dr. Tomašić o zakonodavstvu. Nedjelju, zatim, 26. tek. mj. ne može predavati gosp. prof. dr. Ilešić iz Ljubljane (jer je spriječen radi predavanja o Gregorčiću u Ljubljani), nego će predavati gosp. prof. Novljan o vinskom zakonu. Gospodo u bližnjim selima Pazina, sjetite naše seljake, da je taj vinski zakon za vinogradare vrlo važan da ga moraju poznavati. (OMNIBUS)

1959. – Mladi ribolovci pri Brodograđevnoj industrijskoj školi. Nedavno je u Brodograđevnoj industrijskoj školi u Puli osnovana sekcija podvodnih ribolovaca u sklopu društva za podvodni ribolov Uljanik. Već na početku osnivanja u sekciji se upisalo 50 učenika i taj se broj svakim danom sve više povećava što govori da o ovom lijepom sportu među mladim ljudima vlada veliki interes. Mladi članovi nove sekcije već su održali i prva takmičenja u gnjurenju. Najbolje rezultate na takmičenju postigao je učenik IIIb razreda Bruno Belušić koji je izdržao pod vodom 230 sekundi. Za njim slijede Ivan Jelinić sa 195 sekundi Renato Burić sa 165 sekundi i drugi. Sekcija ne raspolaže nikakvim sredstvima. Njeni članovi su zato odlučili da podvodne zračne puške izrade u školskim radionicama pod rukovodstvom učitelja praktične nastave Živka Lazarića koji je ujedno i rukovodilac sekcije. Mladi ribolovci se za sada uglavnom novom granom sporta upoznavaju teoretski dok će čim vremenske prilike budu to dozvoljavale pristupiti i praktičnom radu. (GLAS ISTRE)

1971. – “Gandusio” propada. Kazalište “Gandusio” jedno od najljepših kazališta istarskih gradića propada. Nemar prema zgradi na kojoj Rovinju mogu zavidjeti i mnoge razvijenije sredine dokazom je kako je ponekad veoma težak dinar u kulturi malih sredina. Krajnji je čas za obnovu ovog objekta koji već godinama propada. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti