1906. – Veliki ples Sokola u kazalištu. Za veliki ples koji će ove godine biti u kazalištu čine se velike pripreme pa je suditi po svemu da će to biti večernji sastanak roda slovinskoga u veseloj, neprisiljenoj bratskoj zabavi. Kao uvijek plesati će se i ove godine hrvatsko salonsko kolo i česka beseda. Upozorujemo onaj naš narod koji ne bi mogao sudjelovati kod plesa da ide u što većem broju na galeriju gdje će uz malenu pristojbu moći da se nagleda ljepote i čara. (OMNIBUS)

1908. – Putovanje delegata. Vlada je odlučila pozvati delegate na pomorsko putovanje da si ogledaju potanko ratnu luku u Puli i uvjere se o potrebi novih radnja da se naša bojna mornarica bude mogla držati na pravoj visini i bude mogla, kako je onomad kazao, naš istarski delegat dr. Laginja – odoljeti nekim poznatim susjedom. (OMNIBUS)

1911. – Iz Vodnjana stižu vijest: Na inicijativu nekolicine mladih, a po ugledu na “Circolo di cultura” u obližnjem mjestu Galižana udareni su temelji grupi “Lega Nazionale”. (MARCELLO BOGNERI)

1913. – Omladinsko društvo u Karojbi se lijepo vježba u čitanju, pisanju i crkvenom pjevanju. Vrijedni naš učitelj, g. Jurčić, marljivo podučava te se nadamo doskora čuti i o blagdanima zborno pjevanje u našoj crkvi. (PUČKI PRIJATELJ)

1920. – Dječak pao s konja. Trinaestogodišnjeg Nicola Pappadopolija koji se je kretao cestom Pula-Vodnjan je iznenada uznemireni konj odbacio iz sedla te mu nogom nagazio trbuh. Dječaka su hitno prebacili do bolnice gdje su konstatirali da je zadobio samo lakše ozljede te da će se oporaviti u roku mjesec dana. (L’AZIONE)

1929. – Razno. Izvrsno sretstvo proti gamadi. Podove treba oribati vodom u kojoj je prokuhano nešto duhana, a u pukotine naliti po nešto salmiakove žeste da odstraniš gamad iz kreveta, metni medju slamnjače ili matrace pelinove trave. Ako sva ta sredstva ne pomažu, nabavi formalina pa njime popraši i raskuži stan. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1930. – Guverner je za skromne školske obroke u Puli dao na raspolaganje ravnateljici Narcisi Maracchi 10 tisuća lira. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1971. – Poštarima-kapa dolje. Među svima onima koji su nas za Novu godinu prijatno ili neprijatno iznenadili (a bilo je i takvih ne baš malo), poštarima-kapa dolje! Oni su i na samu Novu godinu baš kao da je to najprirodnija stvar na svijetu raznosili poštu i pakete. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti