1908. – Večeras se u Puli u Politeami Ciscutti s velikim iščekivanjima i po prvi puta daje opera “L’Amico Fritz” od Mascagnia. (MARCELLO BOGNERI)

1919. – Kinematograf Nazario Sauro (ex Edison) danas je preimenovan u kino Italija. (MARCELLO BOGNERI)

1919. – Na poziv prof. Ferranda u pulskoj dvorani Ženskog liceja su se okupili ravnatelji srednjih i osnovnih škola i drugi građani te osnovali Savjet i patronat “Giovane Italia” koji će među mladima širiti i produbljivati talijanske osjećaje i zamijeniti aktivnost nekadašnje “Lega Nazionale”. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Poziv vinopijama. Upravo stigla izvrsna bijela vina iz Luttenberga, odgovarajuće skladištena, jeftino. Danas-svježe jetrene kobasice, krvavice i pečenice. Zalogajnica Winhofer blizu Zlatnih vrata. Uvijek svježe svijetlo i tamno pivo iz Steinbrucha na čaše. (POLAER TAGBLATT)

1913. – “Pučki prijatelj” izlazi svakog tjedna jednoglasnim zaključkom skupštine “Tiskovnog društva” što se je držala 30. decembra prošle godine. (PUČKI PRIJATELJ)

1920. – Jučer su u Vodnjanu donesene velike promjene imena ulica. Građani su s ushićenjem napokon dočekali taj čin. Ulica Cal Nova postala je ulica Vittorio Emanuele III; ulica Meceria postala je Via Regina Elena; ulica Del Duomo postala je ulica 8. novembra; ulica San Rocco postala je ulica Oberdan; ulica San Giuseppe postala je ulica Giuseppe Garibaldi, ulica San Antonio postala je ulica Gabriele d’ Annunzio, ulica Santa Caterina postala je ulica Nazario Sauro, ulica Castello postala je ulica Giuseppe Mazzini i trg San Giuseppe postao je trg Camillo Cavour. (L’AZIONE)

1924. – Eugen Kumičić. Ima li Hrvata koji ne zna za Eugena Kumičića, slavnog istarskog pisca? Ima li koga te nije suzu prolio nad iskreno osjećanim njegovim djelima u koja je prelio svu svoju rodoljubnu dušu? Rodio se Kumičić dne 11. siječnja 1850. u Brseču. Roditelji su svoga “Jenija” (kako su ga nazivali) dali u srednje škole. Mati je htjela da bude svećenik, ali je Eugen otišao na sveučilište da uči za profesora. Poslije svršenih nauka ode u Split gdje ga namjestiše za suplenta u ondješnjoj gimnaziji. Tu je napisao svoje prvo djelo “Slučaj”, pod pseudonimom Jenio Sisolski. Četiri su njegova romana u kojima bije njegovo istarsko srce Začuđeni svatovi, Jelkin Bosiljak, Sirota i Teodora te pripovijest Preko mora. Najveće i najpopularnije djelo njegovo je Urota Zrinjsko-frankopanska. Bio je više godina narodnim zastupnikom u hrvatskom saboru. God. 1878. služio je kao vojnik u Bosni i zapao u bolest koja ga je bacila i u rani grob. Bilo mu je 55 godina kad se preselio u vječnost. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)
1957. – Tvornica ribljih konzervi iz Banjola. Tvornica ribljih konzervi Istra u Banjolama poklonila srednjoškolskom đačkom domu u Puli 100 kg ribe. Ovim putem uprava doma toplo zahvaljuje radnom kolektivu tvornice Istra na primljenom daru. (GLAS ISTRE)
1957. – Ribari iz Banjola dobili priznanje za svoje zalaganje u ribolovnoj godini 1957. Ribari koji rade na ribarskim brodovima tvornice ribljih konzervi Istra u Banjolama po svom zalaganju na radu kao i po uspjesima koje postižu u ribolovu smatraju se među najboljima u Jugoslaviji. Ovih dana Udruženje morskog ribarstva Jugoslavije dodijelio je novčanu nagrade posadama dvaju ribarskih brodova iz Banjola i to za uspjehe u ribolovu tokom 1957. godine. Posada broda Albatros dobila je 120.000 dinara nagrade, a posada broda Losos 80.000 dinara. Osim toga Narodni odbor kotara Pule na osnovu zaključka Poslovnog udruženja ribarskih privrednih organizacija kotara Pule dodijelio je posadi ribarskog broda Albatros i prelaznu zlatnu medalju. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti