1906. – U subotu navečer preminuo je ovdje vrijedan naš rodoljub Ignacij Štiglić u još krepkoj dobi od 53 godine. Nemila smrt ugrabila nam opet jednog suborca za naša narodna prava. Bila ti lahka gruda zemlje u kojoj počivaš. (OMNIBUS)

1906. – Viesti. Mjestne. Hrvatsko kazalište u Puli. Ovime se pozivlje sve članove “Dramatskog odsjeka” (I. Istarskog Sokola) da dođu danas na večer u 7 i pol na pokus djela “Joco Udmanić” točno i nefaljeno. (OMNIBUS)

1906. – Mali oglasnik. Kupuje se mali ručni vozić (kola) na dva kotača. Ponude kod uredništva lista Omnibus. (OMNIBUS)

1906. – Sapun Družbe sv. Ćirila i Metoda za Istru je najbolji i najjeftiniji zato trošite samo taj sapun. Dužnost je svakog našeg trgovca da drži u svojoj trgovini samo taj sapun, a time će bez svoje štete doprinašati probuđenju hrvatske svijesti u Istri. Naručbe se šalju tvrdki Ivan Lentić, Milna (Dalmacija). (OMNIBUS)

1906. – Pečate. Iz gume izrađuje tiskara Laginja i drugi. Via Giulia , Pula. (OMNIBUS)

1909. – Pazin. I mi imamo svog junaka. Pornografičnu brošuru slovenskih liberalaca širi u našem gradu baš velikom gorljivošću jedan doktor. Zadirkivao je u tom poslu i u jednog svećenika. Zar dotični gospodin zbilja nema važnijeg posla? Prošle godine nastojao je da se jedan kandidat prigodom zemaljskih izbora ne predstavi svojim izbornicima. Ljetos se je nametnuo đacima pazinske gimnazije na izletu skroz Kranjsku kao pratilac-štitnik ili nadzornik, a u najnovije se vrijeme proslavlja širenjem spisa najniže vrsti! Nije dobro da naša mladež dolazi u doticaj sa sličnim ljudima. (PUČKI PRIJATELJ)

1927. – Iz Štinjana. Vrijeme. Do pred par dana vladalo je kod nas pravo proljeće: pašnjaci i livade bili su zeleni, a sunce je toplilo da je bilo divota. Samo nas je suho žuto lišće, što je padalo sa stabala, podsjećalo da smo u jeseni. No, sada se je vrijeme naglo promijenilo. Iz proljeća prešli smo naglo u zimu. (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Na natjecanju u crtežu koje se održalo pod nazivom “Širenje ideja” javilo se 400 natjecatelja među kojima je bio i naš Puljanin, karikaturista, Gigi Vidris koji je ujedno i dobio drugu nagradu. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Velike štete na pošumljenim površinama. Poslije oslobođenja čine se u svakoj godini veliki napori da se pošume što veće površine istarskog krša. U tu svrhu dala je država velike sume novaca, a istodobno su masovne organizacije poduzimale česte akcije dobrovoljnog rada na pošumljavanju. Međutim, u svim kotarevima u Istri organi narodne vlasti i šumsko poduzeće Viševica ustanovili su da su učinjene velike štete na pošumljenim površinama. Nesavjesni seljaci pasu stoku u pošumljenim predjelima koja potpuno uništava mlade nasade. Ako npr. krava ili ovca odgrize vrh sadnice ona više ne raste. Neke posahnu, a neke pak zakržljaju. Ima slučajeva da seljaci prolaze kolima po mladoj šumi, prave staze itd. Stoga se apelira na cjelokupno stanovništvo da ne pase stoku i da ne pravi putove i staze na pošumljenim predjelima jer se time prave ogromne štete već da čuvaju mlade nasade koje će pokriti naše goleti. (GLAS ISTRE)

1968. – Velika šteta u jami Pićan. Potpićan. U Ugljenokopu Pićan došlo je do velike štete na mehanizaciji i opremi, izgubljeno je za prva tri dana preko 1.000 t proizvodnje ugljena, a nekoliko dana se, zbog potapljanja jame koje je uslijedilo poslije velikih oborina zadnjih dana prošlog tjedna, nije moglo proizvoditi dok jama i mehanizacija nisu osposobljeni za normalnu proizvodnju. (GLAS ISTRE)

1974. – Maslinarstvo u Istri. Vrijeme je maslina. U čitavoj Istri u toku je, a ponegdje pri kraju berba ulika koje su ove godine, prema kazivanju maslinara, dobro rodile, bolje i kvalitetnije nego lani. Individualni poljoprivrednici ovogodišnji će svoj urod maslina dijelom pretvoriti u ulje, a gotovo svako kućanstvo na selu pripremit će za iduću godinu masline u ulju koje će im služiti kao prilog različitim jelima. Maslinarstvo društvenog sektora također je ove godine urodom bogatije nego lani. Tome je pridonijelo mnogo sunca i relativno suho ljeto. Saznajemo da će i ove godine najviše posla prilikom prerade ulika imati uljare u Taru i Vodnjanu, ali i ostale u Istri. Također, bit će na području čitave Istre organiziran i otkup ulika od individualnih poljoprivrednika. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti