1906. – I u zabavi može svanuti novo doba. Prošlog tjedna razaslao je c. k. kotarski kapetan u Puli, barun Reinlein, okružnicu na sve mjestne državne činovnike kojom ih pozivlje na večernje zabavne sastanke svake prve i treće subote u mjesecu u gostionu “Al Nettuno” u svrhu upoznavanja i medjusobnog kolegialnog zabavljanja. Okružnica pisana je u “Staatssprache”. Ovo je svakako novost u našim južnim krajevima te izgleda da će se gospoda liepo i ugodno pozabaviti bar dva puta na mjesec. Pa i pravo je. Solidarnost je najjači temelj u svakoj državi. Gaudeamus igitur! (OMNIBUS)

1920. – Danas je Božjim blagoslovom otvoreno novo Sirotište. San nekolicine dobrih ljudi se ispunio. Mons. Preposito na svečanom otvaranju se zahvalio upravitelju i gorljivom inicijatoru projekta gosp. Rodolfu Frantzu zatim Ocu Titu Castagna i upravitelju Terziara koji su preuzeli zadatak da pribave sve potrebno. (MARCELLO BOGNERI)

1953. – Kazalište lutaka u Mrganima. Već se mnogo govori o djelovanju kazališta lutaka na području Kotara Pula, a među njima i o kazalištu lutaka u Kanfanaru. Kanfanarci su izrazili želju da dođu dati predstavu u selo Mrgane. Razumije se da je taj prijedlog rado prihvaćen stoga je i zaključeno da se predstava priredi 15. studenog. U selu je za dolazak gostiju vladao veliki interes. Predstava je bila zakazana za 4 sata poslije podne, ali su se mještani požurili pa su došli u školu već u 13 sati. Kada je u 4 sata započela predstava škola je bila prepuna od najstarijih do najmlađih. Program je započeo točkom “ï??ladi lovci” koju je sastavila nastavnica Katarina Cvrtila, a uvježbala zajedno sa nastavnicom Šteficom Rozinger. Teško je opisati oduševljenje naših ljudi, a naročito djece. Čas je u dvorani vladala velika tišina, a čas se sve prolamalo od smijeha. To je bio stvarno nov događaj za Mrgane. Program je izveden s najvećom ozbiljnošću, a odgojna mu je strana dostojna hvale. Primjer Kanfanara treba poslužiti ostalim općinskim centrima kako se može pomoći malim selima. (GLAS ISTRE)

1957. – U Žminju otvorena izložba arheoloških iskopina. U Žminju je u zgradi osnovne škole otvorena izložba arheoloških iskopina s područja žminjske općine. Kao što je poznato, stručnjaci arheološkog muzeja iz Pule, već duže vremena rade na iskopavanju starih slavenskih grobova na periferiji Žminja. Obzirom na zanimljivost ovih arheoloških otkrića priređena je i ova izložba. Pored domaćih ljudi, izložbu je posjetila i grupa od pedesetak profesora iz Zagreba kao i učenici nekoliko razreda pulskih osmogodišnjih škola. (GLAS ISTRE)

1961. – Zašto je voda mutna? Više dana građani Pule pili su zamućenu vodu iz vodovoda pa je zbog izvjesnih glasina i prepričavanja o štetnosti takve vode bilo pojava da su građani viđani na obali kako zahvaćaju vodu kao nekada kada je u gradu nije bilo dovoljno. Zbog toga obratili smo se upravi poduzeća “Vodaplin” da za naše čitaoce objasni ovu pojavu. Rečeno nam je da je do mućenja došlo zbog velikih oborina (kiše) koje je bilo u posljednje vrijeme zbog čega je došlo do mućenja vode u tolikoj mjeri da filteri vodovoda nisu bili u stanju da je u potpunosti očiste. Ova pojava je kratkotrajnog karaktera i već nestaje. Opasnost za zdravlje građana, međutim, zbog ovakve vode nema jer se voda stalno kontrolira u Higijenskom zavodu u Puli. (GLAS ISTRE)

1963. – Tri nove autobusne linije na području Buzeštine. Poduzeće Autotrans uvelo je tri autobusne linije na području Buzeštine i na taj način omogućilo da 90 učenika osnovne škole više ne pješači. Što za tu djecu znači autobus može svatko zamisliti ako ima na umu da su dosad prevaljivali po 12 do 14 km dnevno i unatoč udaljenosti zadovoljavala u redovitom polasku škole. Buzetska javnost pozdravila je ovu mjeru škole i Općinske skupštine. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti