1927. – Iz Buzeštine. Imamo vam se pohvaliti da imamo već desetak dana upravo lijepa vremena. Sunce topli da je milota. To je izvanredno u ovo doba godine. Čudite se: vidi se da na mjestima cvate ponovno koji poljski cvijet i koja voćka. Mi smo mnogi kosili sada otavu, osobito oko rijeke Mirne. Naša goveda imadu prilično paše. Još jednu veselu: Mnogo parova se sada vjenča. Kao da se mladići natječu tko da se prije oženi. To je pravo junaštvo u ovoj zloj godini. Mi mladoženjama želimo svaku sreću! Jedna žalosna vijest: Previše naših ljudi otišlo je ovih dana u Južnu Ameriku, a veliki broj njih sprema se za njima. Išlo bi ih i više, kad bi moglo. Nadaju se tamo naći sreću. Mi im želimo da je doista nađu, ali nam je žao da ostavljaju našu zemlju. Potpis: Seljak. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Seljačke rečenice: Grmljavina u novembru znači rodnu iduću godinu.
Ako u Gospi od Zdravlja koje drvo procvjeta, znak je hrdjave iduće godine.
Mraz na kišu nosi hrdjavu godinu, a snijeg na kišu što deblji to bolji.
Ako u novembru snijeg poleži na polju, bolje gnoji njivi nego gnoj. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1927. – Oglasi: Hej, Martine! Hoš li dobra vina? Pošto? Ne znam brate, ali ako želiš dobru kapljicu, a ti se obrati na dičnog našeg prijatelja Lovru Krebla u Žbandaju, p. Poreč. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1953. – Kada su u Istri održani prvi slobodni izbori? Prvi slobodni izbori u cijeloj Istri održani su 25. studenog 1954. Na tim izborima birači Istre birali su svoje predstavnike u mjesne, gradske, kotarske odbore i u Oblasni narodni odbor za Istru. Glasalo se kao što će se glasati 22.XI.1953. glasačkim listićima. (GLAS ISTRE)

1953. – Koji predio nazivamo sivom Istrom? Na podnožju Ćićarije pruža se kraj u čijem sastavu prevladavaju sive gline, pješčanici i lapori, u kojem su potoci i rječice izbrazdali raznoliko površje. Taj kraj obiluje vodom, ima dosta zelenila, ali zbog sastava tla i zatvorenih krajolika tu prevladava siva boja, pa zbog toga taj kraj nazivamo Sivom Istrom. Obradivog tla tu ima dosta , ali mu je kvaliteta slaba i teško ga je obrađivati, a klima ne dozvoljava gajenje kvalitetnih mediteranskih kultura. Vrlo je važna grana privrede u tom kraju stočarstvo, sa odličnom vrsti goveda. (GLAS ISTRE)

1970. – Kraj Piletove družine. U Puli pohvatana grupa uličnih razbojnika. Svega pet dana nakon našeg napisa “Spavajte mirno” u kome smo konstatirali da Pula nije grad kriminalaca, na ulicama ovog grada počele su se događati neviđene scene: trojke uličnih razbojnika počele su presretati, maltretirati i pljačkati kasne prolaznike. Razbojnici su drsko napadali građane svih dobi i zanimanja, bez kriterija i milosti. Pri tom nisu prezali ni od čega pa je većina njihovih žrtava zadobila teže ozljede i bila onesviještena. Ali kako svemu dođe kraj, ubrzo je okončana rabota pulskih uličnih razbojnika. Takvi u Puli nikada niti nisu mogli dugo “operirati”. Noćni teror posljednjih uličnih razbojnika trajao je 12 dana. Za to vrijeme napadnuto je i opljačkano 12 građana, među njima i jedan maloljetnik. Stvarni broj napadnutih građana sigurno je veći jer postoje opravdane sumnje da jedan dio građana nije prijavio razbojstvo nad sobom iz straha pred osvetom razbojnika. Nakon 12 dana, SJS Pula stala je na kraj čitavoj razbojničkoj družini koja je činila sve da zamete svoje tragove i djela. Pulski su milicajci u rekordno kratkom roku uspjeli onemogućiti jednu od najdrskijih bandi koja se poslije rata pojavila u Puli. Sve napadnute i opljačkane građane razbojnici su presreli uvečer ili noću. Kako se opisi razbojnika podudaraju, a i zato što je veći broj razbojstava izvršen na gotovo istovjetan način, vjeruje se da su ona djelo jedne te iste grupe ljudi. Na to ukazuje i teritorij: većina opljačkanih građana napadnuta je u sjevernom dijelu grada na potezu od bara u Veslačkom klubu do snack bara kraj benzinske stanice. Da su organi javnog reda i mira uhvatili prave izvršioce serije noćnih prepada potvrđuje i činjenica da se nakon hvatanja ponoćne družine Brune Pilara u gradu nije dogodilo niti jedno teže razbojstvo. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti