1890. – Brtonigla. Osnovano je udruženje «Circolo di coltura popolare». (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Svečano otvorenje puljske crkve Sv. Franje. Dne 6. o. mj., prošle nedjelje, na veoma svečan način otvorena je u Puli stara crkva Sv. Franje koja je dugo vremena bila zapuštena. Kroz sto godina služila je ta crkva kao magazin za vojsku. Poslije rata zauzela se je vlada te je dala crkvu popraviti. Sada je crkva popravljena i obnovljena. Predana je poslije toliko godina opet ocima Franjevcima. Otvorenju je prisustvovala velika masa pobožnog pučanstva. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Otpuštanje iz vojničke službe. Ministarstvo vojske naredilo je da se otpuste iz službe oni vojnici godišta 1907. koji su bili pozvani da služe 9 mjeseci. Prema tome oni će služiti samo 6 mjeseci, a ne 9 kako im je bilo odredjeno. Otpuštanje je započelo 7. o. mj. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Krivotvorene novčanice. Upozoravamo naše ljude da po našim krajevima kola mnogo srebrnih novčanica od 10 lira koje su krivotvorene. Treba paziti da se takav novac ne prima. Krivotvoreni se novac poznaje po zvuku. Osim toga kola mnogo komada od 2 lire na kojima je oštećen liktorski (fašistički) znak. Ni taj se novac ne smije primati jer ne vrijedi. Tako je odredila pred kratkim vlada. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Iz Roča. Grom ubio čovjeka u kući. Već dugo vremena traje ružno vrijeme. Čim se malo razvedri, opet se nebo naoblači, često puta u pratnji oluje. Tako je bilo i u subotu navečer. Zastrlo se nebo oblacima, podigla se oluja, sijevalo je i svuda naokolo udarale strijele. To nevrijeme gledao je sa prozora i seljak Anton Hlaj “Kalac” iz sela Hlaji kod Roča. Jedna je strijela udarila i u njegovu kuću i to u prozor, otkuda je on gledao. U kući nije bilo nikoga pa kad su došli vidili su Antona Hlaja, gospodara kuće, kako okamenjen stoji na prozoru, poduprijevši glavu rukom. Svaka nagla smrt je ružna za one koji ostaju. Hlaj je bio vrlo radin i štedljiv gospodar koji ostavlja za sobom lijepo imanje i veliku obitelj. (ISTARSKA RIJEČ)

1953. – Nabavljeno putujuće kino u Poreču. Gradska općina Poreč odobrila je kredit za uređenje gradske kinodvorane Verdi. Nedavno je nabavljena nova kino aparatura, a sada se uvodi centralno grijanje i mijenja namještaj. Stara aparatura je preuređena u putujuće kino koje daje predstave u svim selima kotara. (GLAS ISTRE)

1969. – Prvi stanari vodotornja. Nakon mnogo neprilika tehničke naravi, konačno je pulski vodotoranj dobio svoje prve stanare. Vodotoranj je trebao biti dovršen još 31. juna. Sama zgrada, koja je ujedno i prvi pulski neboder, ima 28 stanova od čega 7 trosobnih 21 dvosobnih. Posljednja dva kata zauzimaju vodovodni rezervoari koji će omogućiti napajanje čitavog djela južne Pule u najkritičnijoj sezoni. (GLAS ISTRE)

1970. – Žedni Baljani. Već dva mjeseca javne cisterne u Balama su prazne jer prave kiše dugo, dugo nije bilo. I cisterne mještana su prazne. Posljednje litre vode potrošene su u vrijeme berbe za pranje bačvi i stanovnici Bala se snabdijevaju sada vodom iz dvije javne cisterne u koje vodu dopremaju rovinjski vatrogasci auto-cisternama. Na žalost ovo snabdijevanje ne teče baš najbolje. Ispred dvije slavine se često formiraju duge kolone onih koji čekaju za vodu jer je mlaz tanak zbog male količine vode u cisternama. To znači da bi rovinjski vatrogasci trebali češće dopremati vodu dok ne padnu obilnije kiše. Žeđ u Balama bi konačno trebala nestati iduće godine kada i ovo mjesto bude uključeno u vodovod Gradole. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti