1908. – Hrvatsko kazalište u Puli. Sinoć nam naši diletanti dramatskog odsjeka Sokola prirediše četvrtu predstavu prikazivanjem igrokaza “Mlinar i njegovo dijete”. Premda je ovaj komad vrlo težak, osobito za diletante, ipak su naši predstavljači pod vrsnim vodstvom svojih učitelja gđe. Prugovečki i g. Veselinovića, časno odigrali svoje uloge. Pohvalu zaslužuje i gđa. Ženžerović koja je majstorski odigrala ulogu Marije, mlinarove kćeri. Veseli nas istaknuti da se općinstvo sve više zanima za ove predstave jer je sinoć bila kuća dupkom puna. To je znak da naši glumci dobro vrše svoju zadaću. Samo naprijed! (OMNIBUS)

1927. – Iz Sovinjaka. Naše gospodarstvo i pomoć. Sajam, crkva, svećenik Branca. Uzimam pero u svoju trudnu i tešku ruku da javim da smo groždje potrgali da smo žito posijali, sve u ufanju da će Bog barem druge godine obilnije blagosloviti naše muke i trude. I ta vjera drži nas u životu. Uz to se nadamo da će nam oblasti pomoći od državne potpore bilo kako: bilo popravkom puteva bilo regulacijom rijeke Mirne, bilo gradnjom seoskih zdenaca, bilo pošumljenjem, pa da tako nešto i mi zaslužimo. Još ćemo vam javiti da smo imali ovdje prve nedjelje oktobra obični naš “samanj”. U taj naš blagdan došlo mnogo naroda iz cijele Buzeštine. Služila se sveta misa u lijepo popravljenoj našoj crkvi. Velika misa misila se u tri. Misio je, naime, iz Trsta došavši preč. kanonik s novim svećenikom veleč. Brancom koji je nama došao iz Račje-vasi. Časni Branca bit će kod nas učitelj, a govori se da će naslijediti našeg dosadašnjeg svećenika koji bi imao otići. Preč. kanonik došao je toga dana u Sovinjak, kako se govori, po nekom važnom poslu. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Domaće novosti. Žalosna smrt nesretne starice. Antonija Furlanić, stara 63 godine iz Mangana kod Kopra, bila je umobolna, a uz to je imala i maniju da prosi. U tu svrhu odlazila je često od kuće u udaljena istarska sela. Tako je i pred nekoliko dana otišla od kuće da prosi, a od njezinih ukućana niko je nije ni pitao kamo ide. Otišla je, ali se neobično dugo zadržala pa ih je na koncu to počelo zabrinjavati. I odoše da je traže. Kojeg li zaprepaštenja za njih kada je, iza dugog traženja, nadjoše mrtvu i razmrskanog tijela u dnu jednog ponora u koji je na neki nesretni način pala, ubivši se. Ovaj je dogadjaj proizveo utisak velike samilosti kod svih onih koji su bijednu ludu staricu poznavali. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Domaće novosti za lovce. Puljski “Circolo di Caccia” javlja svim lovcima da od 1. novembra dalje smiju izlaziti u lov samo četvrtkom i nedjeljom. To je odredjeno zato jer je u posljednje vrijeme lov bio nediscipliniran, a divljači je u južnim krajevima ove godine vrlo malo. “Circolo” je upozorilo i karabinjere na ove odredbe. Svi prekšitelji biti će strogo kažnjavani. (ISTARSKA RIJEČ)

1969. – Jabuka rodila drugi put. U vrtu Janka T. u Ulici Frane Barbalić broj 3 rodila je jabuka po drugi put. Ovakav slučaj u Puli još nije zabilježen. Zanimljivo je da su i ovi drugi plodovi dosta veliki i ukusni. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti