1879. – Pula. Ravnatelj zvjezdarnice na Monte Zaru, Giovanni Palisa, nedavno je otkrio još jedno nebesko tijelo 12. klase. To je 13. nebesko tijelo otkriveno ove godine te se tako broj otkrivenih malih planeta popeo na 204. (MARCELLO BOGNERI)

1891. – U Cerovlju, politički distrikt Pazin, aktivirana je željeznička stanica na liniji Divača-Pula te novi poštanski ured. (MARCELLO BOGNERI)

1894. – Neki gradonačelnici kao i predstavnici talijana istarskih gradova prisustvovali su sastanku koji se odnosio na bilingvizam na tabelama, a održan je u Trstu gdje ih je primio gradonačelnik i njegovi savjetnici. Tijekom kratkog sastanka, ispred zgrade je stotinjak osoba klicalo: “Živjela Istra! Živio Trst!” (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Talijanski list u Italiji za Hrvate. Gospodin Ivan Andrović u dogovoru je s jednom talijanskom tiskarom u Italiji za izdavanje talijanskog lista “L’ Informazione”. List će informirati strani svijet o događajima koji se zbivaju u hrvatskim zemljama i o hrvatskim težnjama. Uredništvo će se staviti u dodir sa stranim tiskom, osobito francuskim. Donosit će se opširne brzojavke te će imati posebnu brzojavku za sve ostale slavenske države pod naslovom: “Mondo slavo”. Izlaziti će za sada jednom na tjedan u velikom formatu. (OMNIBUS)

1927. – Iz Buzeštine. Dvije dobre naredbe. Doznali smo za lijepe dvije novosti, za lijepe dvije naredbe kraljevske vlade. Prva se tiče pomoći koju se kani pružiti i nama na Buzeštini popravkom cesta: Buzet-Brest, Buzet-Lupoglav, Buzet-Cerovlje. Druga vladina naredba sili one koji živu kao muž i žena, a bez vjenčanja i zakona. Oni će plaćati visoku globu ako se ne ožene ili ako se ne rastave. Ovo je jako lijepa naredba. Čast joj. Živimo svi pošteno i kršćanski! (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Groždje smo potrgali – neki prerano, a neki skoro mjesec dana kasnije kao npr. Bregi i Prodani. Oni koji kasnije pobraše groždje, ne kaju se, jer imadu više vina i bolje vino. Kiša je blagoslovno djelovala na vinograde i groždje. Potpis: Seljaci. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Domaće novosti: Kretanje brojnog stanja pučanstva. U septembru mjesecu rodjeno je u Julijskoj Krajini i Zadru 1805 osoba i to u puljskoj pokrajini 665. Umrlo je 1168, a u puljskoj pokrajini 387. Sklopljena su 492 braka; u puljskoj pokrajini 145. (ISTARSKA RIJEČ)

1969. – Besplatan upis u knjižnicu. Povodom “Mjeseca knjige” Općinska knjižnica u Puli organizirala je akciju besplatnog upisa. Svi oni koji žele postati članovi knjižnice imaju tu privilegiju do kraja mjeseca. Nakon toga upis će se i dalje naplaćivati 5 dinara. (GLAS ISTRE)

1970. – Tunel kroz Učku. Dužina tunela 5250. Cijena izgradnje i opremanja jednocjevnog tunela 201,521.900, a dvocijevnog 372,816.000 dinara (u ukupnim troškovima izgradnje prema varijanti D sadržani su troškovi dvocijevnog tunela). Propusna moć jednocjevnog tunela je 18.000 vozila dnevno. (Iz studije varijante D) (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti