1885. – Poreč je dobio novi veslački klub pod imenom “Adria”. Predsjednik kluba je markiz Benedetto Polesini. (MARCELLO BOGNERI)

1927. – Pregledba istarskih historijskih spomenika. Zadnjih dana septembra došla je u Istru iz Rima jedna komisija koja je obišla nekoje istarske gradove i pregledala razne historijske spomenike, muzeje i starine. Komisija se je najviše zadržala u Poreču i Puli. Pregledane su osobito crkve kao na primjer porečka glavna crkva te puljski dom koji se još popravlja jer je bio požarom uništen 1923. godine. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Djevojčica ranjena iz puške. U puljsku bolnicu dovezena je prošle sedmice četrnaestogodišnja djevojčica Marija Češić iz Lindarštine. Ona je ranjena na više mjesta puščanim zrnjem. Izjavila je da je na polju našla jednu punu patronu koju je kamenom tukla pa je eksplodirala. No, to joj liječnici ne povjerovaše jer je zrnje ne bi bilo na onaj način ranilo. Sumnja se da je neko u djevojčicu pucao, a ona neće da kaže bogzna iz kojih razloga. Karabinjeri vode istragu. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Iz Mutvorana. Pred malo dana imali smo krizmu. Presvijetli gosp. biskup obišao je ovo staro mjesto i razgledavao stare natpise. Drugi dan su došla ovamo dva slikara iz Trsta koji su naslikali sve te starodavne stvari. I oni su razgledali sve stare natpise i čudili se kako se je to lijepo uščuvalo. Ustanovili su da je to bio najstariji istarski grad koji je sve naokolo bio zazidan. A i danas se vidi da je imao četiri tvrđave. (PUČKI PRIJATELJ)

1952. – Naredba o popisu stoke. Privredni savjet Vlade FNRJ izdao je naredbu prema kojoj će se u vrijeme od 16. do 20. siječnja 1953. izvršiti u cijeloj zemlji popis stoke, peradi, košnica i površina zemljišta. Ovaj popis izvršit će se prema stanju na dan 15. siječnja 1953. godine. Popisom će se obuhvatiti državna, zadružna i privatna poljoprivredna gospodarstva: dobra, ekonomije, zatim državne, zadružne i društvene ustanove i organizacije koje nisu organizirane za poljoprivrednu proizvodnju, a posjeduju stoku, perad ili košnice pčela kao i domaćinstva nepoljoprivrednika koja posjeduju neko grlo stoke, peradi ili košnice pčela. U cilju organiziranja i provođenja popisa kao i kontrole osnovat će se propisane komisije pri narodnim odborima, kotara, gradova i općina. (GLAS ISTRE)

1952. – U rudniku Podlabin postignuta najveća proizvodnja u toku godine. Rudari Istarskih ugljenokopa u posljednje vrijeme pojačali su takmičenje na svim svojim radilištima. Takmičeći se u čast VI kongresa KPJ naročito se ističe kolektiv jame Podlabin koji je do 15. listopada izvršio 101,5 posto operativnog mjesečnog plana, a osnovni plan promašio za 2.000 tona ugljena odnosno izvršio ga za 108,3 posto. To je ujedno i najveća proizvodnja postignuta u ovoj godini u rudniku Podlabin. (GLAS ISTRE)

1958. – Upoznajmo Pulu i njenu okolicu. Dvograd. Ovi jesenski dani su kao stvoreni za izlete u užu i daljnju okolicu Pule. Toplo je za preporučiti jedan izlet u srednjovjekovnu idilu Dvograda. Mnogi još i ne znaju za prekrasne razvaline, mjestimično obrasle bršljanom, ovog glomaznog dvorca u blizini Kanfanara. Iz Pule izletnik s vlakom stiže za jedan sat u Kanfanar. Kanfanar je jedno tipično, hrvatsko, istarsko selo. Od Kanfanara udaljeno nešto oko dva kilometara, u nizini Limskog kanala, dižu se visoko još dosta dobro sačuvane razvaline Dvograda. U neposrednoj blizini Dvograda je već sasvim zapuštena kapelica sv. Antona sa slikarijama iz 16. stoljeća i glagolskim natpisima, a nešto dalje dobro sačuvana crkvica sv. Marije s freskama iz 15. stoljeća. (GLAS ISTRE)

1969. – Međunarodna izložba ptica. U prostorijama gradske čitaonice od 1. do 3. novembra održava se međunarodna izložba ptica pjevica koju organizira Društvo za zaštitu i uzgoj ptica “Arena” iz Pule. Pored domaćih uzgajivača ptica na izložbi će sudjelovati i izlagači iz Italije, Austrije i Mađarske. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti