1917. – Krijes. Izašao je novi broj Krijesa, časopis za mladež i porodicu. Ukrašen je originalnim crtnjama našeg istarskog slikara Saše Šantela. Članci su raznovrsni i birani. (HRVATSKI LIST)

1917. – Razdioba krumpira. Gradska aprovizacija javlja: Svi oni koji još nisu podigli krumpira preko svoje živežne karte mogu ih podignuti sutra u ponedjeljak prije i poslije podne. (HRVATSKI LIST)

1928. – Točenje mladog vina. Rovinjski je podeštat izdao naredbu prema kojoj se zabranjuje točenje i prodaja mladog vina u rovinjskoj općini sve do konca ovog mjeseca. (PUČKI PRIJATELJ)

1933. – Četvrta obljetnica osude u Puli. Tragedija Vladimira Gortana i drugova. Četiri danas još mlada života borave u tamnicama Italije jer su se digli protiv onih koji su se nepozvani dovukli u istarska sela da zavađaju ljude, siju mržnju i nasilja. Jednog dana su odlučili da naprave komediju koju su nazvali plebiscitom. Novi gospodari vukli su ljude na birališta da izjave kako su za fašizam da su zadovoljni što su gnjavljeni i mučeni. Pet mladića se diglo protiv toga da otkrije svijetu fašističku laž. Jedan (Vladimir Gortan) je zato dobio hitac u leđa, a ostaloj četvorici (Živko Gortan, Dušan Ladavac, Viktor Baćac i Vjekoslav Ladavac) dosudili su trideset godina tamnovanja u Italiji. Obitelji Gortana i njegovih drugova su u rodu, a daleki su rod velikog istarskog biskupa Dobrile. (ISTRA)

1933. – Gospodarske prilike u Julijskoj Krajini. Uslijed čestih proljetnih kiša zarodilo je malo groždja i znantno je zakasnilo sa zrijanjem. U augustu je nastupila suša, a poslije suše navalile su kiše i groždje nije moglo dobiti onoliko šećera, koliko je potrrebno po znamenitom dekretu Acerbo, t.j. 10 stupnjeva za crno, a 9 za bijelo vino. .. Trgovci će odrediti cijenu groždju, ali gospodarske ustanove pozivlju vlasnike neka ne prodaju ispod cijene, koje je one odrede. Posujilnice i gospodarska društva su odredila da prime groždje na račun duga, da priprave vino i da ga prodadu, a čisti utržak da otpišu od duga….Jasno je da gospodarska društva misle samo za sebe, a ne i za seljake. Ne samo od dužnika nego od svih producenata bi vinarske zadruge morale uzeti groždje, priredjivati vino i prodavati ga, a ne puštati trgovcima da oni odredjuju cijene. (ISTRA)

1952. – Tvornica cementa Koromačno. Na rotacijskoj peći Tvornice cementa Koromačno nedavno je došlo do oštećenja valjka te je zbog toga prijetila opasnost da bude obustavljena proizvodnja. Da je peć prestala raditi ne bi moglo raditi ni 120 radnika, a osim toga tvornica ne bi bila u stanju da izvrši isporuke cementa za hidro centralu na Jablanici kao i za druge prioritetne objekte. Direktor poduzeća drug Karlo Paliska donio je na svoju odgovornost odluku da peć nastavi radom uz nadzor dok ne stigne novi valjak naručen u ljevaonici Guštani. Peć je tako normalno radila punih 25 dana, a novi valjak montiran je u roku od 5 sati. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti