1912. – Poreč. Pilot Giovanni Widner dva puta je letio iznad grada oduševljavajući publiku koja je sve pratila s pažnjom. Avion bi se dignuo na 900 m i kružno se okretao iznad grada i iznad mora. Zatim je ostao u zraku 40 min i za kraj fantastično izveo let planà©. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – Pazin. Danas završava tečaj iz poljoprivrede u Školi agrikulture. Razultati prve školske godine više su nego zadovoljavajući. (MARCELLO BOGNERI)

1926. – G. Enrico Cavalieri novi je prefekt u Istri. Naslijedio je g. Alfreda Casinija koji je pozvan od strane Ministarstva unutarnjih poslova da preuzme nadzorne funkcije te odlazi iz Pule kojoj ostaje u lijepim uspomenama. (MARCELLO BOGNERI)

1928. – Iz Poreštine. Ako se tužila ostala Istra radi suše mi smo se morali još u većoj mjeri. Jer mi nemamo potoka ni rijeka, a žalibože nemamo ni vodnjaka (Šterna). Bilo bi pametno u selu sagraditi skupni vodnjak. Bilo je časova da smo rado davali vino za vodu. Stvar za proplakati. Nažalost kod nas imade u konobi još i danas staroga vina za prodaju. Neki su ga mogli prodati po 220 lira, ali to nisu htjeli čekajući bolje cijene. To se nije dogodilo: protivno, došla je trgadba, a s njom pale i vinske cijene. Ovi sada bi ga rado prodali jer tu je mlado vino, a toliko bačava nema svaka kuća. Baš radi toga se dogodilo da su staro vino darovali ili ga davali za vodu. Samo da ga nema. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Vladimir Gortan. Kada su 1928. god. u Istri zabranjene sve hrvatske novine, zatvorene hrvatske škole, a iz Rima protjeran i posljednji predstavnik Hrvata, narod ovih krajeva nije ostao ravnodušan. Sa zadatkom da se bori protiv fašizma osnovana je u Bermu organizacija TIGR (Trst, Istra, Gorica, Rijeka). Njeni osnivači bili su Slavko Zlatić, Živko Gortan, Vjekoslav Ladavac, Viktor Baćac, Dušan Ladavac i Vladimir Gortan. Odlučili su da pod svaku cijenu spriječe odlazak na izbore za “Gran Consiglio del fascismo”. Fašisti su nakon neuspjele organizacije bojkota izbora uhapsili pun kamion seljaka, a Vladimira Gortana koji je tada pobjegao uhapsili naknadno i prebacili u Rim zajedno sa četvoricom suradnika. Kako bi proces ostavio pečat straha naročito na Istru određeno je da se on održi u Puli kuda se preselio Prijeki sud iz Rima. Pod pritiskom javnog mnijenja čitavog svijeta Musolini je brzojavom javio da se osudi na smrt samo jednoga, a ostale na dugogodišnju robiju. Tako je 17. listopada Vladimir Gortan strijeljan. A o Vladimirovim posmrtnim ostacima nitko nije znao pune 23 godine. Oni su nedavno pronađeni na groblju Monte Giro u Puli. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti