1868. – na današnji dan otvoren školski ured na Trgu Alighieri. Zadnji školski ured u našem gradu je bio u Kandlerovoj ulici. (MARCELLO BOGNERI)

1886. – Od onog dana kada se je pojavila u Istri, točnije od 13. srpnja, od kolere je oboljelo 613 osoba od kojih je 305 preminulo. (MARCELLO BOGNERI)

1886. – Izašao je plan grada Pule, a izdan je pod pokroviteljstvom g. Francesca Zuppana, direktora Ureda za statistiku. Velikom preciznošću su označene pojedine prigradske četvrti, ulice, povijesni spomenici, gradski objekti i druge pojedinosti. To će biti dragocjeno pomagalo za strance koji dolaze u posjetu našem gradu. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Kako se prave pjenušava vina? Da dobiješ pjenušavo vino, valja da otočiš dok je još slatko i uliješ u dobro osumporanu bačvu, a tako isto za vrijeme pretakanja. Zatim stavi vino u staklenke (botilje). Tu se grožđani šećer polagano rastvara i pretvara u ugljičnuu kiselinu koja prouzročuje pjenu i vinsku reskoću. To je najnaravniji i najjednostavniji način za pravljenje pjanušavog vina. Umjetno ga se može također praviti dolijevanjem ugljične kiseline, ali to nije svakom moguće pošto valja imati za to stanovite sprave. (PUČKI PRIJATELJ)

1928. – Polakšice za mnogobrojne obitelji. Puljski podeštat je pred nekoliko dana objavio zaključak pokrajinske administracije po kojemu su odredjene polakšice za one familije koje stanuju najmanje 5 godina u općini, a imaju 8 neoženjene ili neudate djece. Te polakšice se odnose na djecu, roditelje, djeda i babu, ako s njima živu. Članovi te obitelji imaju pravo na besplatnu vožnju općinskim tramvajem ako dokažu da se voze zbog rada ili škole. U pokrajinskoj bolnici imaju 50 % popusta. Za te polakšice imaju se glavari obitelji obratiti molbom na municipij. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Zdravstveno-prosvjetni tečajevi za djevojke na selu. Iskustvo iz Narodno oslobodilačke borbe pokazalo je da je našoj seoskoj ženskoj omladini potrebno znanje iz higijene, epidemiologije, prve pomoći, njege i ishrane djeteta kao i osnovno znanje iz općeg obrazovanja. Tako organizacija Crvenog križa započinje ovih dana s organiziranjem tečajeva koji će obuhvaćati sve djevojke koje su navršila 17 i 18 godina, bez obzira da li su udate ili ne. Obuka će trajati dvije godine. (GLAS ISTRE)

1952. – Motovunština se razvija u jako zadružno središte. Na području općine Motovun nalaze se tri seljačke radne i dvije poljoprivredne zadruge. Do sada poljoprivredne zadruge bavile su se samo trgovinom, a seljačke radne zadruge i pored pomoći koju su dobivale nisu se mogle razvijati jer se radilo po kolhoznoj organizaciji rada. Ove godine je proizvodnja pšenice u zadruzi “Veli Jože” premašena za 80 %. Sada već ima jednu ekonomiju, mlin, kino, veliki podrum i nekoliko komada sitne i krupne stoke. (GLAS ISTRE)

1966. – Traže se novi amateri. Eksperimentalna omladinska scena koja djeluje pri Domu mladih “Braća Ribar” u Puli i OKUD Istra u Puli započeli su upisivati nove članove. Novi amateri traže se za glumačku i druge sekcije Eksperimentalne omladinske scene, za literarni klub “Istarski borac” te za harmonikašku, mandolinističku, gitarističku, folklornu i dramsku sekciju OKUD “Istra”. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti