1929. – Što nam pišu iz Istre? Kršan. Uslijed suše ostali smo skoro bez vode. Još nešto vode imade na “Polju”. To je velika lokva široka preko 70 metara. Kad bismo tu lokvu lani iščistili bila bi duboka 5 do 6 metara mi ne bismo danas bili u brizi za vodu. Tunel iz Plomina prema Čepiću marljivo se kopa. Dosada je iskopano i izgrađeno oko 1 kilometar tunela. Prigodom kopanja naišli su na žile ugljena što dokazuje da ima u ovom našem kraju toga blaga dosta. (ISTARSKI LIST)

1952. – Pazin se obnavlja i uređuje. Svake godine iza oslobođenja pravljeni su veliki napori da se grad Pazin oslobodi ruševina i obnovi, a pogotovo 1949. kada je otvorena i novoizgrađena gimnazija, jedna od najljepših u Hrvatskoj. Za vrijeme rata Pazin je teško oštećen od talijanskih i njemačkih fašista. Tada je porušeno uslijed bombardiranja i popaljeno oko 30 % zgrada, a preko 80 % ih je oštećeno. Osim toga razorene su ceste, prilazi, parkovi. U tri godine uređeno je: tri kilometra ulica, tri parka, počišćeno 3.000 kvadratnih metara prostora od ruševina, prevezeno 1.903 kubika materijala. Na tim radovima građani Pazina dali su oko sto hiljada dobrovoljnih radnih sati. Pored toga obnovljena su dva hotela, sajmište, 90 stanova, a do krova su izgrađene: bolnica i veterinarska ambulanta. (GLAS ISTRE)

1963. – U Kanfanaru se preuređuje mjesna kino-dvorana. Zadružni dom s kino-uređajima i kino dvoranom, čime od nedavno u Kanfanaru upravlja Mjesno sveučilište, poprimit će uskoro novi izgled. Nađena su najnužnija novčana sredstva za uređenje prostorija i opremu kino-dvorane. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti