1910. – Općinska skupština odobrila je bolničkom primarijusu dr. Giorgiu Antichevichu odlazak u Frankfurt gdje bi trebao proučavati način liječenja rahitisa lijekom “L’ Erhilch 606” i obezbijiediti jednu određenu količinu istoga s kojim bi se liječili bolesnici u našoj bolnici. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Gradsko poglavarstvo Pule je na jučerašnjoj sjednici odobrilo detalje izgradnje pet kioska i četiri javna toaleta. Kiosci će biti smješteni jedan na trgu Verdi, kod Zlatnih vrata, jedan na prolazu Francescfo Giuseppe prekoputa kavane Miramar, potom na uglu ul. Barsan kod mora te zadnji kod Sv. Polikarpa. Toalet će biti izgrađen od željeza dok će unutrašnjost biti obložena u bijelu keramiku. Namijenjeni su kako za gospodu prve i druge klase također i za treću klasu. Svaki od njih će imati prostoriju za nadzor i dio za čuvanje stvari. Neće imati ispiranje na vodu već će se ugraditi sistemi na ulje “Desodrin”. (MARCELLO BOGNERI)

1915. – Zaplijena proizvoda vina u kotarima Kopar, Poreč i Pazin. “Triester Tagblatt” javlja da je primorsko namjesništvo izdalo naredbu prema kojoj se sav proizvod vina u godini 1915. u kotarima Kopar, Poreč i Pazin zapljenjuje u svrhu opskrbe vojništva i civilnog stanovništva spomenutih triju kotara. Primanje vina od producenata uslijedit će prema potrebi od 1.11. ove godine, a cijene vinu bit će prema alkoholu vina između 44-77 K po hl. (HRVATSKI LIST)

1919. – Oglas. Knjižara, papirnica i knjigovežnica Ivan Novak Pazin preporuča svoju dobro uređenu knjižaru i papirnicu, s bogatim izborom školskih knjiga, molitvenika, trgovačkih knjiga i svih drugih školskih potrebština, osobito pisanka. Bogato skladušte okvira za slike. Svakovrsne tiskanice za općine, škole, gospodarska društva i sl. Trgovina papira na malo i veliko. (PUČKI PRIJATELJ)

1952. – Buzeština dobiva pokretnu kinoaparaturu. Narodni odbor kotara Buzet dobit će ovih dana novu pokretnu kino-aparaturu. Novčana sredstva u iznosu od 1 milijun dinara osigurao je narodni odbor kotara iz svog budžeta. Ovom aparaturom obilazit će se jednom tjedno svaki općinski centar kao i manja sela. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti