1903. – Rovinj. Jučer je napokon pala dugo očekivana kiša i to u velikoj količini, stoga se može reći da smo se spasili ove godine od oskudice vodom. Oranice izgledaju kao da su nanovo rođene, grožđe napreduje jako dobro, a izgleda da su se i cisterne napunile. Poglavarstvo je obustavilo sve pošiljke vode koje su trebale doći i ukinute su sve restrikcije u upotrebi vode. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Katoličko akademsko ferijalno društvo “Dobrila” u Pazinu. Kako je “Omnibus” već javio, osnovali su istarski katolički akademičari katoličko ferijalno društvo “Dobrila” za širenje katoličke prosvjete u Istri. Javnost je shvatila nuždu toga pohvata u ovo burno vrijeme općeg vrenja pa nas je već i sjetila manjim darovima. Od nas im hvala, a od Boga plaća. Na mnogobrojna pitanja odgovaramo: trebamo puno knjiga da osnujemo što više pučkih knjižnica, a trebamo i novčanih sredstava da pokrijemo ustanovne troškove i popunimo knjižnice. Molimo sve prijatelje prave pučke prosvjete da nam u tom pripomognu da darkom svojim promaknu u Istri širenje istine i s njom skopčanoga napretka. Darovi za društvo i knjižnicu neka se šalju na adresu: Stojan Brajša, pravnik, Pazin. (OMNIBUS)

1915. – Otvorenje družbinih škola u Istri. Kako je bilo već javljeno, naša će Družba sv. Ćirila i Metoda za Istru nastaviti svoj rad i u idućoj školskoj godini. Zbog toga vlada među našim narodom u Istri i na otocima veliko veselje. (HRVATSKI LIST)

1915. – Predstave u kazalištu. Dana 21. i 22. ovog mjeseca bit će u kazalištu Ciscutti ponovno kinematografske predstave koje će početi u 3 sata popodne uz obične cijene. Iduće subote i nedjelje bit će u kazalištu Ciscutti kinematografske predstave sa zabavnim programom. (HRVATSKI LIST)

1952. – Priprema za podizanje spomenika Vladimiru Gortanu. Odmah iza donošenja odluke da se prenesu posmrtni ostaci Vladimira Gortana iz Pule u Beram i da mu se tu podigne spomenik, započele su pripreme za podizanje spomenika. Inženjer Zdenko Kolacio i Zdenko Sila projektirali su spomenik koji će biti visok oko deset metara, a stajat će na temelju dugačkom 16 i širokom 13 metara. Istovremeno su započeli i drugi radovi. Pod rukovodstvom Gvida Zupančića poslovođe Istarskih kamenoloma iz Pule iskopani su temelji. Sada se podiže drvena konstrukcija za piramidu visoku 9 metara, koje će biti izgrađena od betona i obložena pločama domaćeg kamena. (GLAS ISTRE)

1970. – Trojci rođeni u Puli. Katarina Radolović, domaćica iz Pule, supruga bolničara Giannija Radolovića, rodila je jučer trojke: dječaka i dvije djevojčice, teški 1.550 grama svaki. Majka, koja se osjeća dobro, i djeca, nalaze se pod stalnom liječničkom njegom. Posljednji put trojci su rođeni u Puli 1962. godine. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti