1878. – Nekoliko događanja u Puli: izlazi tjednik poučnog, edukativnog i književnog karaktera “Il Risorgimento” po cijeni od 7 soldi, urednik Alfonso Pozzati, tisakara Seraschin, ulica Giulia 269.; sagrađen je dječji dom na području gdje je bila crkva Sv. Teodora; izlazi “L’Istria” – vodič kroz Pulu i okolicu tiskan na njemačkom jeziku na 216 stranica. (MARCELLO BOGNERI)

1884. – Pula: svečano otvorenje nove kavane Caffe Miramare. Vlasnik je gospodin Florian Andri. (MARCELLO BOGNERI)

1912. – Danas će se održati svečano otvaranje novog kina “Ideal” u prizemlju zgrade koja gleda na Carrarinu ulicu. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Katoličko akademsko ferijalno društvo “Dobrila” u Pazinu. Kako je “Omnibus” već javio, osnovali su istarski katolički akademičari katoličko ferijalno društvo “Dobrila” za širenje katoličke prosvjete u Istri. Javnost je shvatila nuždu toga pohvata u ovo burno vrijeme općeg vrenja pa nas je već i sjetila manjim darovima. Od nas im hvala, a od Boga plaća. Na mnogobrojna pitanja odgovaramo: trebamo puno knjiga da osnujemo što više pučkih knjižnica, a trebamo i novčanih sredstava da pokrijemo ustanovne troškove i popunimo knjižnice. Molimo sve prijatelje prave pučke prosvjete da nam u tom pripomognu da darkom svojim promaknu u Istri širenje istine i s njom skopčanoga napretka. Darovi za društvo i knjižnicu neka se šalju na adresu: Stojan Brajša, pravnik, Pazin. (OMNIBUS)

1915. – Sv. Petar u Šumi. Pišu nam: Ovdje oružnici vode istragu o načinu kako su talijanski trgovci i delegati prodavali po Sv. Petru i Tinjanštini brašno, što je carska i kraljevska vlada onim općinama dodijelila. (HRVATSKI LIST)

1928. – Rovinj. U utorak, dne. 4. o. mj., dogodila se u moru kod Rovinja jedna velika nesreća koja se teško doimlje i ožalošćuje. Hidroplan “2S.59” na povratku iz Venecije primoran je spustiti se na more, pao je i potonuo ponijevši sobom u grob tri avijatičara. Njihova se tijela nisu nikako našla i ako su ronioci pažljivo pretražili more gdje je aeroplan po prilici pao. Hidroplan je pripadao eskadri koja je iz Pule otišla u Veneciju da prisustvuje paradi u čast Njeg. Vel. Kralja, koji se je tada tamo nalazio. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Mala seljačka škola. Češće se dogdja da se petrolej zapali u posudi lampe. Kako da ga ugasiš? Vrlo lako: ulij unutra malo mlijeka i petrolej će utrnuti u jedan mah. (ISTARSKA RIJEČ)

1952. – Društvo pčelara u Pazinu radi na unapređenju pčelarstva u kotaru. Predstavnici pčelara Pazinskog kotara održali su ovih dana sastanak u okviru Društva pčelara u Pazinu. Na sastanku je ing. Frane Dodić održao predavanje o načinu i mjerama koje treba da poduzmu naši pčelari za uzimljavanje pčela. Nakon predavanja prisutni pčelari, a pogotovo stariji, sudjelovali su u diskusiji. Istaknuto je da će naši pčelari svakako trebati dobro pregledati pčelinja društva i ukoliko nemaju dovoljno količine hrane (meda) u košnici, trebat će košnice dohranjivati. U predjelima gdje su ispašne prilike za pčele poboljšane nakon kiša, treba te prilike koristiti bar za dobavu meda za zimsku prehranu. U daljnjim razlaganjima pčelari su se dogovorili i poručili potrebne količine šećera za dohranjivanje. Živa je diskusija bila oko prodaje meda čija je cijena trenutno u opadanju. U svom daljnjem radu Društvo pčelara u Pazinu će nastojati da učlani i preostale pčelare i da zajedničkim snagama radi na općem unapređenju pčelarstva u ovom dijelu Istre. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti