1886. – Namjesništvo potvrđuje legalno postojanje udruženja “Nautički klub Pietas Julija” sa sjedištem u Puli. Cilj društva je unapređenje sporta na vesla i jedrenje. Taj cilj postiže se nabavom i održavanjem jedrilica i čamaca na vesla, vježbama, ugodnim putovanjima i slavljimal na moru. Znak prepoznavanja društva su slova P i J u žutoj bolji na zelenoj podlozi. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Sutra večer na 8 sati u “Narodnom domu” predstavit će se općinstvu komičari Nikola Vojvoda Vukotić i D. Ilkić. U zanimljivom programu zabave su: humoreske, šale, pjevanje, razne imitacije, trbušni govor itd, itd. Ulaznina: 1. red 1K, 2. red 60 para, 3. red i galerija 40 para. Prijatelji zdravog humora dođite, neće vam biti žao. (OMNIBUS)

1917. – Prašina po puljskim ulicama. Dnevno nam stižu tužbe protiv prašine, koja se diže po gradskim ulicama, o čemu smo se i sami osvjedočili. Ne samo da je štetno i neugodno za danas tako skupa odijela, ali je i za zdravlje posve škodljivo. Ososbito nas boli gledati malu djecu, kada idu ili se povraćaju sa škole, kako se kroz prašinu provlače. Molimo odlučujuće čimbenike, da bi odredili, da se ulice kvase po više puta dnevno. (HRVATSKI LIST)

1913. – Poštansko sabiralište otvoreno u Šajinima. Nakon duga čekanja i moljakanja dobivamo konačno na 1. rujna poštansko sabiralište s dvokratnim teklićem na tjedan. Do sada smo u istinu prilično zapušteni bili. Popravljamo također put do groblja koje je udaljeno 20 minuta od sela. Osim toga počet će se za par dana zidati i škola, a do sada smo imali samo pomoćnu školu. (PUČKI PRIJATELJ)

1928. – Mala seljačka škola. Što ćeš učiniti kad ti pas oboli na oči? Psu dolazi više puta bolest na oči obično iza plućne upale ili pasje kuge. U toj bolesti mu natiču vjeđe, oko suzi, a u kutiću oka nabire se gusta žuta sluz. Te bolesti će brzo nestati ako se pas drži u toplu i suhu mjestu te se oči peru hladnom vodom. U slučaju pak da ne prestane curiti sluz, onda treba oči umivati sljezovim ili lanenim uvarkom. (ISTARSKA RIJEČ)

1970. – Tražimo djevojku plaže. Finale u petak 18. 9. u Puli. Naš nagradni natječaj “Tražimo djevojku plaže” je završen. Čitaoci su izabrali 12 kandidatkinja od ukupno 36 djevojaka za finalno natjecanje koje će se kako smo već najavili održati u Puli. Pobjednica svakog kruga dobiva nagradu u iznosu od 1.500 dinara dok ostale finalistkinje dobivaju nagradu u iznosu od 500 dinara svaka. Pobjednica natječaja osvojit će 5.000, prva pratilja 3.000, a druga 2.000 dinara. Izbor najljepše djevojke plaže za 1970. godinu održat će se u sklopu zabavno-glazbene priredbe i modne revije uz sudjelovanje istaknutih pjevača zabavne glazbe. (GLAS ISTRE)

1971. – Obnovljen glavni trg u Buzetu. Završeni su ovih dana radovi na popločenju Trga maršala Tita u Buzetu. U sredini trga je, u tehnici mozaika, izrađen novi grb Buzeta. Na obnovljenom trgu bit će održane kulturno-umjetničke priredbe u okviru postojećih Buzetskih dana. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti