1893. – Pula. Na inicijativu g. Giovannia Laresea otvoren je u prizemlju kazališta “Caffe Politeama Ciscutti”. Nanovo uređena s mnogo ukusa ta kavana je popunila jednu prazninu na području Zlatnih vrata. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Djeca iz Zagreba u Medulinu. Prije pet godina na malom poluotoku u sredini medulinskog zaljeva, na Pineti, osnovana je dječja kolonija koja je dosad, ne samo po prirodnim ljepotama koje je okružuju nego i po unutrašnjem uređenju, postala jedna od najljepših i najvećih dječjih kolonija u Europi. To su nedavno izjavili i UNICEF-ovi predstavnici međunarodne organizacije za pomoć djeci kada su posjetili Medulin. U koloniji borave najviše djeca iz grada Zagreba, ali ljetovali su i mališani iz drugih krajeva. U ovoj godini u svakoj grupi ljetuje oko 800 djece, a svaka grupa zadržava se u koloniji po tri tjedna. U toku ovog ljeta odmaralo se dosad u koloniji oko 2.500 djece. (GLAS ISTRE)

1970. – Puljani se peru u mineralnoj vodi. Neshvatljivo je da građani grada od 50.000 stanovnika nisu na vrijeme informirani (iako postoji lokalni list i lokalna Radio stanica) da će biti dva dana bez vode, zašto je vode nestalo i kako se mogu snabdjeti vodom. Najbolje će u svakom slučaju proći trgovine jer je nestankom vode postala vrlo tražena mineralna. Dok jedni odlaze po vodu i po 2 km i više u dio grada koji je opskrbljen, drugi kupuju mineralnu i koriste je u različite svrhe. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti