1914. – Viceadmiral Chmelarz dao je dozvolu trgovačkom parobrodu Istra-Trst da tijekom dana može ući u luku, ali s dodatnom opreznošću. To je bio rezultat nastojanja pulskog gradonačelnika Lodovica Rizzija koji se obratio kružnoj Kapetaniji na sjednici gdje se raspravljalo o snabdijevanju grada hranom. Prisutni trgovci su se negativno izrazili o situaciji i prognozirali da će grad uskoro ostati bez hrane ako se ne ukine zabrana uplovljavanja navedenog parobroda.

1915. – Negdje oko ponoći, u okolici Pule, trupe austrijske vojske uhvatile su zapovjednika Bruna Brivonesea, dva časnika i tri vojnika iz zrakoplova “Città¡ di Jesu”, koji se srušio u more za vrijeme bombardiranja Pule.

1928. – Domaće novosti. 6. o. mj. ujutro, sedam milja od otoka Brioni, obalna je podmornica “F.14”, vršeći napadajne vježbe, dospjela pod pramac torpiljarke “Missori” te je bila udarena. Potopila se je u dubini od 40 metara. Ladja “Brindisi” s admiralom Foschinijem ima dužnost da vodi spasavanje. Poslije 33 sata borbe s uzburkanim morem i velikom dubinom uspjelo se je podmornicu “F.14” dignuti na površinu, no nadošla je nova teška žalost; ljudi koji su u podmornici bili nađeni svi su mrtvi: 31 mladi život, poginuli od plinova što su se u ladji razvili. Poginula su dva mlada Istranina, radiotelegrafist Trolis iz Pule i sottocapo Ujčić iz Pazina. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

Ostale novosti