1914. – U Puli temperatura u hladu dostiže 35,5° C. (MARCELLO BOGNERI)

1920. – Vittorio Zucca izabran je da sudjeluje na Olimpijskim igrama u Antverpenu. Natjecat će se u trčanju na 100 i 200 m te u štafeti. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Iz Čepića. Dne 26. junija bila je u Čepiću ustanovna skupština “Konzorcija za isušenje jezera i uređenje rijeke Raše i pritoka”. Mi seljaci koji imademo zemlju uz jezero, Rašu i pritoke, moramo biti članovi te zadruge. Dobro je i pohvalno da se gospoda brinu za isušenje jezera, ali mi ne znamo koje su naše dužnosti i prava u toj zadruzi jer italijanski ne znamo, a nijedan od gospode nije nam to rastumačio u našem jeziku, ma ni samo jednu riječ. Mi želimo da se ovo provede i molimo da nam se štatut zadruge dade i u našem jezik da znamo na čemu smo, a ne da nam se samo kaže: Paga šćavo. (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Iz Buzeštine. Mi smo osvjedočeni da su mnogi vinogradi, kod nas i drugdje po Istri, sada uništeni od peronospore najviše radi neznanja i neupućenosti. Mnogi su držali: možda ove godine neće biti bolesti. Drugi nisu htjeli ili mogli kupiti modru galicu. treći nisu htjeli gaziti mokru zemlju, a četvrti se nisu htjeli oblatiti da škrope vinograde. Čudno je pogledati dva susjedna vinograda; jedan zelen, drugi uveo, žut i propao. Dva vinograda – dva gospodara i dvije pameti. Kad bi svi čitali gospodarske knjige, “Istarsku riječ” i njezinog “Narodnog gospodara” ti naši ljudi bi bolje gospodarili. (ISTARSKA RIJEČ)

1939. – Neobičan razlog za razvrgnuće braka, Pula. Pred biskupskim duhovnim stolom u Puli razvrgnut je ovih dana brak što ga je 1927. sklopio Ernest Galante sa doktoricom Antonijom Vratović. Kao razlog za rastavu bila je navedena tzv. “reservatio mentalis” to jest činjenica da je dr. Antonija Vratović u času kad je sklapala brak već mislila na to kako će ga razvrći. Proces se je dugo vukao, a sad je konačno duhovni sud proglasio brak ništavnim na temelju kanonskog članka 1086. (ISTRA)

1939. – Izleti na kupanje, Pazin. Kako se u Pazinu na Fojbi, zbog velike suše i nestašice vode, ne može kupati to se priređuju svake nedjelje izleti u Poreč. Iz Pazina vodi u Poreč lijepo asfaltirana cesta kojom se put od Pazina do Poreča može za vrlo kratko vrijeme autobusom prevaliti. Odlazak iz Pazina je u 7 sati ujutro, a povratak iz Poreča u 5 sati popodne. Autobus stoji tamo i natrag 8 lira. (ISTRA)

1939. – Poskliznula se na “Šterni”, Labin. Marija Andrijančić žena Martinova pošla je na “Šternu” po vodu. Kad se je vraćala sa šterne sa sićom punim vode omakla joj se noga i ona je tako nespretno pala na zemlju da je prelomila ključnu kost. (ISTRA)

1970. – Istarske toplice. Nalaze se u sjevernom dijelu Istre. Leže u dolini rijeke Mirne, 10 km jugozapadno od Buzeta, na cesti što povezuje Buzet sa cestom Pula – Kopar. Ispod visoke stijene nalaze se izvori radioaktivne termalne vode. Pismeni dokumenti prošlosti ovih toplica govore da ova termo-mineralna voda uspješno liječi reumatske i neke kožne bolesti, a fizičko-kemijske analize u posljednjih 100 godina potvrđuju stabilnost temperature, sumpora, ukupne mineralizacije, radioaktivnosti i kapaciteta izvora. U okolici je bujna vegetacija pa su prijatne šetnje do motovunske prašume i Motovuna. (GLAS ISTRE)

1980. – Iz Rovinja izravno sa čitavom Evropom. Od ove nedjelje sa svih pretplatničkih telefonskih aparata čvornog područja Rovinj moguće je izravno birati sve telefonske pretplatnike u evropskim zemljama koje su uključene u međunarodni telefonski promet. Iznimka je jedino područje sjeverne Italije koje će se uključiti do kraja godine. Za sada su u Rovinju postavljene po dvije govornice u turističkim naseljima “Valalta” i “Ville Rubin” te po jedna u turističkom naselju “Beograd”, Autobusnoj stanici “Autotransa”, na Trgu Pignation i u pošti. Izravno povezivanje telefonskih pretplatnika sa sugovornicima u Evropi pozdravile su tisuće gostiju koji su do sad morali zbog telefonskog razgovora dugo čekati na ručno uspostavljanje veza. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti