1918. – Pula. Jučer navečer i ujutro zrakoplovi talijanske Marine i snažne vojne eskadrile aviona za bombardiranje uspješno su gađali vojne objekte na Mornaričkom trgu i utrošili 8 tona bombi. (CRONACHE DI POLA E DELL’ISTRIA)

1929. – Trviž. Ovih dana izvršena je po našim kućama i po seoskim ulicama instalacija električnog svjetla. Po selu svijetlit će 14 svijeća. Zrenj. Nekoji smo ove godine gojili svilene čahurice (galete). Sada ih prodajemo po 14 do 17 lira kilogram. (ISTARSKI LIST)

1930. – Pjesma živog naroda. I puklo je silno polje. Svuda razvaline. Sunce se smije s neba, a dva se učenjaka pravdaju nad razvalinama. Prvi veli: “To je latinska zemlja. kopajte moj gospodine, to kamenje i svud ćete naći tragove rimske dobe, svuda latinske natpise na drevnim pločama.”Onaj se drugi učenjak podsmjehuje i uvjerava stranac tuđinca da je to njemačka zemlja. I šire se njihovi: Ma signore – Aber mein Herr. A sitna zelena travica raste po kamenju, buji nov korov, cvate divlje cvijeće. Malo podalje poleglo bijelo stado. Pastir mu na fruli prebire tugaljivu pjesmu, a u njoj nema ništa latinskoga, ni zere teutonskoga. Odzivlje mu se pastirica, širi se popijevka: Da sam ruža, ja bih znala, ja bih znala gdi bi cvala, a hrvatska pjesma živog naroda ori se nad razvalinama, nad mrtvim slavom. (ISTRA)

1939. – Možda znate? – da je 1099. god. Hrvatska župa Barban u južnoj Istri sklopila ugovor o paši sa gradom Pulom i da je za Barbansku župu potpisao taj ugovor “župan Pribislav” (ISTARSKI GLAS)

1970. – Prijavljen 21 film – 14 u Areni. Za ovogodišnji festival prijavljen je 21 film, od kojih će samo 14 biti prikazano u Areni. Kao što je već poznato, Festival će biti otvoren filmom “Bitka na Neretvi” koji će biti prikazan izvan konkurencije. (GLAS ISTRE)

1980. – Žminjci troše – putujući. S područja Žminjštine od oko tisuću zaposlenih njih 600 dnevno putuje do radnog mjesta izvan područja rovinjske općine. Kad se tome pribroje i učenici koji svaki dan pohađaju škole izvan općine samo se za prijevoz godišnje plaća više od 10 milijuna dinara. Na ovu činjenicu ukazao je delegat Žminjštine Milan Damjanić na posljednjoj sjednici Vijeća mjesnih zajednica Skupštine općine Rovinj. Ovo navodi na zaključak da je primarno pitanje stanovnika Žminjštine izgradnja privrednih proizvodnih kapaciteta na tom području kako bi se Žminjština spasila od raslojavanja.(GLAS ISTRE)
1980. – Novi singl Tingl-Tangla. Nakon sudjelovanja na splitskom festivalu zabavnih melodija gdje su nastupili na večeri šansona grupa Tingl-Tangl ovih dana očekuje izlazak svoje četvrte male ploče na kojoj se nalaze skladbe “Moj dida berekin” i “Sivi sokole”. Obje kompozicije skladala je Arinka Šegando. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti