1911. – Roč. Već duže vremena, veleštovani g. Uredniče, nisam čitao u “Pučkom prijatelju” ništa o našem mjestancu. Drugom polovinom lipnja sunce je u nas žestoko pripucalo. Radi toga mnogo je trpio krumpir, kukuruz, fažol i povrće. No, to je dobro djelovalo na naše sjenokoše. Ove godine bit će sijena dosta. Žito je lijepo sazrelo. Grožđa ima malo. Uzrok je tomu vlažno vrijeme i neprestane kiše u svibnju i srpnju, osobito za vrijeme cvatnje. Vina više nema u nas. (PUČKI PRIJATELJ)

1939. – Možda znate? – da je “Jurina i Franina” izašao prvi put u “Našoj Slogi” u Trstu 16. kolovoza 1871. god., i da ga je napisao tadašnji urednik “Naše Sloge” Matko Baštijan. Do sada su izlazile tri slike Jurine i Franine. Prva u “Našoj Slogi” od 1871. do 1884. god.; druga isto u “Našoj Slogi” od 1884. do 1892., a treća od 1892. dalje u “Našoj Slogi”, “Pučkom Prijatelju”, “Istarskoj Riječi”, “Istri” itd. Četvrta počinje danas u “Istarskom Glasu”;
– da je najbolji putopis po Istri napisao hrvatski književnika Franjo Horvat Kiš. Knjiga se zove “Istarski puti”;
– da je papa Pijo II bio biskup u Trstu od 1447. do 1450. god. i da je 1571. izdao u Baselu knjigu kojoj je jedno poglavlje posvećeno istarskim Hrvatima. U tom poglavlju se na jednom mjestu veli: “strani su danas Slaveni i govore svojim jezikom, a talijanskim se jezikom služe samo građani uz obalu premda poznaju oba jezika.” (ISTARSKI GLAS)

Arhiva

Ostale novosti