1920. – Kapetan korvete Tommaso Gulli i mornar mehaničar Rossi Aldo ubijeni su u Splitu. Tim povodom je u Puli došlo do nemira u kojima je zapaljen Narodni dom u ulici Carara. Tamo je otkriven arsenal oružja, geografske karte, dvogledi, daljinomjeri i telefonski aparati. (MARCELLO BOGNERI)

1930. – U krugu Gradske bolnice u Puli svečano je otvoren nov, veliki dio za radiologiju i fizikalnu terapiju. (MARCELLO BOGNERI)

1928. – Iz Bregi. Ove godine je prilično kod nas urodilo voće, pa tako i trešnje. Jeli smo ih i prodavali kako gdje i kako kada po 60-80 cent. i po liru. No, jednog dana dođe k nama čovjek da će pokupiti sve trešnje po liru. Mnogi od nas smo ih donesli po 50 i više kilograma i platilo nam se. Kasnije nam se odbile sve donešene trešnje jer da nisu za prodaju. Mi se na ovo razljutismo. Pravo i krivo imade i jedan i drugi jer za trgovinu valja donesti svako voće odabereno, a ne nesortirano. Krivo ima kupac što je svu robu jednostavno odbio, a mogao je samo onu slabu. Mi valja dakle da naučimo raditi s voćem, inače će nam se predbaciti da smo neuki, a možda i nepošteni. (ISTARSKA RIJEČ)

1939. – Možda znate? – da je učiteljsko društvo “Narodna prosvjeta” počelo izdavati 1. siječnja 1906. god. svoj časopis “Narodna prosvjeta” koji se štampao u Puli u tiskari Laginja i drug u 360 primjeraka i da je imao 302 pretplatnika, a urednik mu je bio Ernest Jelušić. – da je u sokolskoj župi “Vitezić” bilo 10 sokolskih društva sa 2 podružnice i da je ta župa u Opatiji izdavala svoj “Župski vjesnik”. (ISTARSKI GLAS)

Arhiva

Ostale novosti