1907. – Proizvodnja ribe. U godini 1905-06. uhvatilo se je u Dalmaciji i Istri 9.797 hiljada kg ribe u vrijednosti od 6 514.000 kruna ili oko 50.000 kg više nego prošle godine. Glavni je ribolov bio na sardele u vrijednosti od 1 176.000 kilograma. Prvo mjesto za proizvodnju konzervirane ribe zauzima Trst, zatim Split, Rovinj pa Dubrovnik. Kada bi pak ribolov bio unaprijeđen,tada bi obala Jadranskog mora proizvela 10 puta više ribe nego do sada jer ni jedno more na svijetu nije tako bogato s raznolikošću i kakvoćom ribe kao naša obala sa 1.100 svojih otoka i otočića. (OMNIBUS)

1925. – Naš veliki natječaj za nagrade. Po običaju amerikanskih i engleskih novina počele su i mnoge ovdašnje novine da raspisuju nagrade za one svoje čitatelje koji odgoneću jednu danu zagonetku koja je obično jedan takozvani „puzzle”. Naš je problem mnogo jednostavniji i svakome pristupačan. Jednu staklenu flašu (bocu) komisija je napunila kukuruzovim zrnjem, začepila i zapečatila, a da nitko nije prebrojio zrnje. Sada treba pogoditi koliko je zrnja u toj zapečaćenoj boci od ½ litra. Nagrade jesu za sada slijedeće:

• 600 lira u gotovom novcu i putni trošak u trećem razredu do Trsta i natrag;
• 400 lira;
• 5 kg kave;
• 10 kg šećera;
• 2 muške košulje;
• 12 žepnih maramica;
• Mala ura budilica iz nikela;
• Velika slika Marka Kraljevića u bojama, u okviru sa staklom;
• Jedan kišobran;
• Stroj za mašćenje grožđa u vrijednosti 450 lira (daruje g. Puhalj-Pula) (ISTARSKA RIJEČ)

1929. – Ne kuhaj rakije bez dozvole! Prošlog petka osudio je puljski tribunal Pićance Franju Aničića na 2 mjeseca i 15 dana i Emilija Belasića na dva mjeseca zatvora jer su potajno kuhali rakiju. Osim toga moraju obojica platiti globu od 1.080 lira. Dan prije toga, u četvrtak, bio je radi istog prestupka i radi toga jer je htio podmiti karabinjere, osuđen Marko Bartulić iz Kanfanara na 4 mjeseca zatvora i na globu od 1.050 lira. (ISTARSKI LIST)

1970. – Keltski vračevi druidi stigli na Cres – ispod mora. Postoje razne priče, legende i pretpostavke o prvim stanovnicima Cresa. Po nekim to su bili Liburni, ali je sigurno da su prije njih već tu u kameno doba stanovali ljudi. U priče o prvim naseljenicima upleli su i Kelti. To je narod koji se 4 vijeka prije naše ere naselio u Podunavlju. Kao indoeuropski narod Kelti su imali vlastitu kulturu u kojoj su veliku ulogu igrali čudotvorni vračevi – druidi. Oni su bili čarobnjaci, astrolozi, vračevi pa su kao takvi imali velikog utjecaja u narodu koji im je pripisivao nadzemaljske moći. Predaja koja je još sačuvana u Kastavštini, kaže, kako se ovaj narod spustio u Hrvatsko primorje i Istru sve sa željom da se domogne zelenih kvarnerskih otoka. Bili su to čudni ljudi s još čudnijim poganskim običajima. Njihovu su šumsku naseobinu porušili prvi kršćani. Kako im je prijetio pokolj, Kelti su jednog dana nestali kao da ih je zemlja progutala. Nakon nekog vremena pojavili su se pored jezera Vrana na Cresu gdje su ih kasnije stigli kršćani koji su ih posve istrijebili. Legenda govori i o tome kako su stigli na Cres, a da nisu znali plivati, a brodova nisu imali niti su bili vični pomorstvu. Kada je zaprijetila opasnost od uništenja svom narodu su priskočili u pomoć druidi. Oni su kroz jednu od mnogobrojnih špilja koje se nalaze u Kastavštini našli pomorski prolaz do Cresa. Kada su izišli na obalu kroz prolaz je za njima prokuljala voda pa je tako nastalo jezero Vrana. Boravak Kelta u ovim krajevima ipak spada potpuno u domenu legendi. (GLAS ISTRE)

Arhiva

Ostale novosti