Objavljeno 22. veljače 2012.

Dana 21. veljače 2012, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli održana je radionica u sklopu međunarodnog projekta “Sjećanje naroda” (Memory of Nations). Cilj je radionice bio upoznati polaznike s metodologijom rada u prikupljanju usmenih svjedočanstava osoba koje su se našle pod udarom totalitarnih režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća te ih potaknuti na daljnja istraživanja i umrežavanje podataka. Domaćin radionice bilo je Istarsko povijesno društvo – Società  Storica Istriana, hrvatski partner projekta, a održana je zahvaljujući novčanoj potpori organizacije International Visegrad Fund.

Radionica je otvorena predstavljanjem istraživačko-dokumentacijskog projekta Istarskog povijesnog društva “Istarske sudbine: Istrani u sabirnim i zarobljeničkim logorima za Drugog svjetskog rata i poraća” od strane jednoga od voditelja toga projekta, profesora povijesti iz Pule Igora Jovanovića. Cilj je ovoga projekta sakupiti što više svjedočanstava preživjelih logorašica i logoraša i zabilježiti njihove priče. Do sada je zabilježeno više desetaka svjedočanstava deportiranih u logore smrti ili na prisilan rad. Jovanović je prikazao nekoliko kratkih videa i predstavio nekoliko životnih priča koje je sakupio.

Glavni dio radionice bilo je predstavljanje projekta “Sjećanje naroda” od strane dviju znanstvenica iz Češke, Martine Kollinerove i Lenke Koprivove. Riječ je o digitalnoj bazi podataka (na stranici www.memoryofnations.eu) sa svjedočanstvima prikupljenima metodologijom usmene povijesti. Napomenuto je da ona povezuje razne europske projekte usmene povijesti i u suštini čini prostor virtualnog istraživanja u koji su pohranjena međusobno povezana svjedočanstva. Digitalna arhiva sadrži preko dvije tisuće audio i video zapisa te fotografija, tekstova i ostalih materijala. Na radionici je i predstavljen način na koji svaka osoba može postaviti materijale na stranicu.

U posljednjem izlaganju dvoje mladih istraživača iz Zagreba, Darija Marić i Marko Smokvina, predstavilo je projekt “Hrvatska sjećanja” nevladine organizacije Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću (na stranici www.documenta.hr). Isto kao i prethodna dva, i ovaj projekt teži prikupljanju individualnih svjedočanstava u video formatu. Prema izlagačima, za cilj ima sakupiti petstotinjak svjedočanstava o Drugom svjetskom ratu, progonu političkih neistomišljenika iz razdoblja socijalizma i Domovinskom ratu.

Program radionice završen je kratkom raspravom i razmjenom iskustava u radu na prikupljanju i obradi usmenih svjedočanstava. Pokazalo se kako postoji širok interes za izgradnjom zajedničke suradnje u nastojanju da se sačuvaju sjećanja pojedinaca na tragične epizode dvadesetoga stoljeća te o potrebi inkorporacije rezultata istarskih istraživanja u širi europski kontekst.

David Orlović

Ostale novosti