30. svibnja

30. svibnja, 2020. u kategoriji 5 Svibanj

1906. – Telefon u Rovinju. Dana 1. lipnja ove godine otvara se na carsko kraljevskom poštanskom i brzojavnom uredu u Rovinju javna telefonska govornica i telefonska centrala kojoj će biti pridružene 31 pretplatnička i 2 službene postaje. (OMNIBUS)

1906. – Novine Hrvatske stranke prava. Od 1. lipnja tekuće godine izlazit će u Zagrebu dnevnik “Hrvatska” glasilo Hrvatske stranke prava. Vlasnik je klub stranke, a odgovorni urednik narodni zastupnik dr. August Harambašić. (OMNIBUS)

1928. – Iz Muna. Naša muška mladež. Ta naša nada sve nam manje vrijedi. Naša nova mladost uzgaja se u krčmi, a to je slab znak. Nikada nije postalo čovjekom dijete koje je od 15 godina počelo da igra karte u zadimljenoj krčmi uz flašu vina. Neke su krčme vječito pune ovih balavaca koji još mirišu po majčinu mlijeku, a već piju vino na litre i u pijanstvu gube pare i rasiplju znojem zaslužene pare. (ISTARSKA RIJEČ)

1928. – Ovdje, u Rovinju imamo jednu staricu od 97 godina. Zove se Budičin. Ona živi sa svojom rodjakinjom, staricom od 95 godina. A te starice još su zdrave i dosta u dobrom stanju. Starija udjene iglu svojoj unuci i nevjesti. Još dandanas ona krpa, a pred par dana ona je vrlo savršeno sašila sama na ruke jednu lijepu košulju. E, to su stare korenike! Danas se drugačije živi i brže umire. (ISTARSKA RIJEČ)
1928. – Osobna vijest. U ime moje i moje obitelji zahvaljujem se najsrdačnije svim našim dobrim ljudima koji su nam pomogli na bilo koji način za našeg seljenja iz nezaboravnog Grdosela. Šaljemo ovim putem topli naš pozdrav svima, a osobito pak onima iz Grdosela i Butonege te bliže i dalnje okolice s kojima se ne mogosmo oprostiti osobno. U duhu uvijek s vama vaši, Ribarić Ivo, učitelj i obitelj. (ISTARSKA RIJEČ)

1965. – Izložba i sajam knjiga. Matica hrvatska otvorila je u prostorima labinskog kina Partizan izložbu i sajam knjiga. Sajam i izložba bili su otvoreni od 8. do 20. svibnja, a za njih je vladalo prilično zanimanje građana Labina koji su na izložbi mogli naći najnovija izdanja suvremene jugoslavenske knjige, razgledati ih, kupovati na licu mjesta ili naručiti. (GLAS ISTRE)

Arhiva