Slideshow shadow

Otvorenje izložbe „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“ u Puli

Travanj 23, 2019 in Novosti by mradosevic

U petak, 26. travnja 2019., s početkom u 17 h u prostoru SENSE centra u Puli (Danteov trg 3/I) održat će se otvorenje izložbe fotografija „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“.  Narativ je posvećen Tribunalovoj istrazi, rekonstrukciji i   procesuiranju zločina počinjenih u Ahmićima u srednjoj Bosni 1993.   godine. Kao i svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji   SENSE-a, i ovaj najnoviji je rezultat nastojanja da se dokumentiraju i  učine trajno i široko dostupnima činjenice utvrđene izvan razumne  sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu  Jugoslaviju.

Prezentaciju i izložbu će otvoriti sudac Carmel Agius, predsjednik  Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove, uz sudjelovanje bivšeg   hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i dogradonačelnice Pule Elene Belci Puh. Svoj dolazak je potvrdio i hrvatski i jugoslavenski diplomat  Budimir Lončar.

Pozivnica

XX. državno natjecanje iz povijesti

Travanj 23, 2019 in Novosti by mradosevic

Državno Natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj održano je od 15. do 17. travnja 2019. u Zadru, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Gimnazije Vladimira Nazora iz Zadra. Iz Istarske županije su na natjecanju sudjelovali:
sedmi razredi OŠ, Emil Sušanj, OŠ Marije i Line Umag, mentor Lidija Lešić – 5. mjesto
osmi razredi OŠ,  Petar Pereša, OŠ Veli Vrh Pula, mentor Igor Jovanović, voditelj David Orlović – 12.mjesto
Samostalni istraživački radovi  SŠ, Lea Budaković i Leona Šumberac, SŠ Mate Blažine Labin, mentor Dijana Muškardin – 12. mjesto

Predstavljanje knjige Hrvoja Klasića “Bijelo na crno” u Puli

Travanj 23, 2019 in Novosti by mradosevic

U utorak, 23. travnja 2019., s početkom u 19 sati, u Dnevnom boravku Rojca u Puli bit će predstavljena knjiga dr. sc. Hrvoja Klasića “Bijelo na crno”. U knjizi autor kritizira lažni nacionalizam, ustaje protiv ponavljanja fašizma i uočava kvalitetne pojave u hrvatskome društvu. Uz autora, na promociji će govoriti Goran Božičević, Bojan Žižović te Vedran Stanić. Organizatori su Naklada Ljevak i Savez udruga Rojca.

Predavanje Matije Nežića “Dal piede del monte a Pinguente. O izgradnji nove ceste od podnožja brda do Buzeta” u Buzetu

Travanj 11, 2019 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 18. travnja 2019., s početkom u 19 sati u Narodnom domu u Buzetu, u sklopu programa obilježavanja Svjetskog dana baštine, održat će se predavanje Matije Nežića “Dal piede del monte a Pinguente. O izgradnji nove ceste od podnožja brda do Buzeta”.
O predavanju:

Stara cesta koja je od podnožja buzetskog brda vodila pred same njegove gradske zidine sredinom prve polovice XIX. stoljeća zahtijevala je temeljitu obnovu. Strma i opasna za prolaz ljudi i životinja kvarila je ugled gradu. Odabir lokacije i gradnja izazvala je veliku reakciju građana – do kraja izgradnje nadležne institucije zaprimile su oko 70 pismenih prigovora i peticija. Nakon brojnih promjena projekata i konačnog definiranja trase obvezu izgradnje preuzeo je buzetski građevinski poduzetnik Paolo Rigo, a radovi su izvedeni tijekom 1825. godine pod vodstvom inženjera Giuseppea Adama Maijera iz Trsta. Zbog učestalih žalbi, promjena trase i osoba koje su uključene, proces gradnje nalikovao je na građansku parnicu.

Pozivnica

Predavanje Maurizija Levaka “Muntić u srednjem i novom vijeku” u Muntiću

Travanj 10, 2019 in Novosti by mradosevic

U subotu, 13. travnja 2019., s početkom u 11 sati u crkvi sv. Jeronima u Muntiću održat će se javno predavanje dr. sc. Maurizija Levaka „Muntić u srednjem i novom vijeku“. Predavanje se održava u sklopu projekta „Ližnjanski vremeplov“. Organizator je Turistička zajednica Općine Ližnjan.

Pozivnica