Slideshow shadow
by asuran

31. prosinca

Prosinac 31, 2012 in Prosinac by asuran

1906. – Večeras u Narodni dom! Prvi istarski Sokol u Puli priređuje večeras, u dvorani Narodnog doma, Silvestrovu večer. Bit će tu pjevanja, tamburanja, šaljiva predstava “Seljaci u gradu”, tombola, ples, dakle zabave za staro i mlado. Početak točno u 8 sati. Ulaznina: za članove 60 para, za nečlanove K 1’20. (OMNIBUS)

1971. – Danas nova premijera EOS-a, “Evanđelje interno”. Nakon jedne godine pauze Eksperimentalna omladinska scena pojavljuje sa ponovo u starom domu “Uljanika” pred ljubiteljima kazališne umjetnosti. S obzirom da je EOS ove godine najavio proslavu desete obljetnice i bogat program u povodu toga njen prvi nastup se očekuje s nestrpljenjem. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

30. prosinca

Prosinac 30, 2012 in Prosinac by asuran

1906. – Jubilej hrvatske novine u Americi. Prošloga mjeseca proslavili su Hrvati u gradu Allegheny u Americi 15-godišnjicu opstanka najstarijeg hrvatskog lista “Napredak”. Prije 15 godina gubili su se naši zemljaci u Americi s drugim austrijskim narodima i nazivali se Austrijancima te bi zaboravili na svoju narodnost. Kad je počeo izlaziti “Napredak” stali se Hrvati osvješćivati i uviđati da su sinovi slavnog hrvatskog roda te pod tim imenom i hrvatskom zastavom počeli su osnivati društva koja ih okupljaju i budnu drže hrvatsku svijest. Ovom osvješćivanju našega naroda u Americi ponajveća zasluga ide listu “Napredak” i njegovu osnivatelju i uredniku G. A. Skrivaniću. Uz list “Napredak” dostojno širi sada hrvatski svijest u Americi više drugih hrvatskih novina kojih uspjehe opažamo osobito mi u Istri jer se nam se iz Amerike vraćaju osviješteni rodoljubi svjesni svog hrvatskog porijekla. Zato se i mi pridružujemo čestitkama “Napretku” želeći mu da dočeka sretno svoju pedesetogodišnjicu na spas hrvatskog nam roda. (OMNIBUS)

1971. – Matica Hrvatska u Poreču raspuštena. Na sastanku upravnog odbora Matice hrvatske u Poreču jučer je zaključeno da odbor staje s radom. Istodobno je zaključeno da se s članovima ogranka Matice hrvatske uputi saopćenje o ovoj odluci kao i o odluci o ukidanju ogranka u Poreču. Gotovo svi članovi upravnog odbora ogradili su se od nacionalističkog djelovanja središnjice Matice hrvatske u Zagrebu. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

29. prosinca

Prosinac 29, 2012 in Prosinac by asuran

1906. – Električna željeznica Matulje-Opatija-Lovran. Kako je poznato, austrijsko ministarstvo željeznica već je dalo dozvolu za gradnju male električne željeznice Matulje-Opatija-Lovran. Sve su građevne predradnje već gotove pa se samo čeka početak gradnje. Najveća je poteškoća što je jedina opatijska cesta kojom bi željeznica prolazila preuska. Isprva se namjeravalo sagraditi uzduž ove glavne ceste drugu, malo više, kroz Volosko i Opatiju koja bi bila posvećena i tako dosta živom prometu kočija i kola. Austrijska se je vlada izjavila spremnom da za tu novu cestu da 75.000 K državne potpore. S druge su strane u toku pregovori za proširenje sadašnje opatijske ceste da se na njoj mogu postaviti tračnice za buduću elek. željeznicu. (OMNIBUS)

1971. – Sjednica bibliotekara. U okviru proslave 110. obljetnice Naučne biblioteke, održana je sjednica pulske podružnice Hrvatskog bibliotekarskog društva kojoj su prisustvovali i predstavnici istarskih biblioteka i čitaonica. Na sjednici je predloženo da se u pulskoj Naučnoj biblioteci osnuje marksistički kružok i zaključeno je da se udruže bibliotekari, historičari i arhivisti na zajedničkom poslu da se u roku 5 godina izradi kompletna bibliografija svega što je objavljeno o Istri. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by asuran

Prosinac 24, 2012 in Novosti by asuran

by asuran

Povijesne izložbe o Istri na stranicama Društva

Prosinac 22, 2012 in Novosti by asuran

Na mrežnim stranicama Istarskog povijesnog društva- Società  Storica Istriana od 20. prosinca 2012. moguće je pogledati povijesne izložbe o Istri, nastale u (su)organizaciji Društva ili u produkciji njezinih članova.

Izložbe, po svojoj definiciji “privremeni javni događaji”, digitalizacijom postaju trajno dostupne za konzultaciju, kako znanstvenicima i istraživačima tako i svim zaljubljenicima u istarsku povijest što predstavlja temeljni cilj ovog projekta.

Predstavljamo vam prve tri izložbe:

“Nogometna igrališta u Puli-povijest i razvoj” Antona Percana

“Crkve baljanskoga područja: tragovi u vremenu – Izbor iz fotografske arhive Arheološkoga muzeja Istre” Milana Radoševića i Alda Šurana

“80 godina košarke u Puli” Igora Jovanovića i Zvonimira Čačića.