Slideshow shadow

Međunarodni znanstveni skup “5. Motovunski kolokvij” u Motovunu

Studeni 13, 2018 in Novosti by mradosevic

Car Karlo u MotovunuU subotu, 17. studenog 2018., s početkom u 9 sati u Gradskoj kuli u Motovunu održat će se peto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa „Motovunski kolokvij“. Ove godine znanstvenici će svojim predavanjima i raspravama obilježiti niz velikih i okruglih obljetnica koje povezuju Habsburgovce i Istru. Osim svima poznate 100-te obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata i prestanka postojanja Austro-Ugarske Monarhije, na ovogodišnjem skupu obilježit će se i druge pomalo zaboravljene, ali iznimne obljetnice: 400-ta obljetnica od završetka Uskočkog rata u Istri, 200-ta obljetnica katastra Franje I. u Istri, 100-ta obljetnica posjeta austro-ugarskog cara Karla I. Istri i Motovunu te mnoge druge. Motovunski kolokvij i ove godine okuplja eminentne civilne i kanonske pravnike te povjesničare i geografe iz  fakultetskih i znanstveno-istraživačkih institucija u Hrvatskoj i šire.  Organizatori Kolokvija su Državni arhiv u Pazinu, Hrvatsko kanonističko društvo, Općina Motovun i Udruga fotografa Fotovun.

Na Kolokviju će se predstaviti zbornik radova s Kolokvija održanog u 2017. godini, čiji su urednici pravni povjesničari, a čija se tema odnosi na dobročinstvo i ulogu Crkve u Istri u postizanju socijalne pravde tijekom XIX. i XX. stoljeća.

Uz Kolokvij, prigodno će se u galeriji „Pet kula“ otvoriti izložba fotografija „Karlo Austrijski – car, kralj i blaženik, u Istri“. Izložbom se prije svega obilježava 100-ta obljetnica posjete posljednjeg austro-ugarskog cara i kralja Istri. Kroz odabrane fotografije susreta Karla I. sa stanovništvom pouzdano se ocrtava sva dramatičnost života u Istri tijekom posljednje godine Velikoga rata. U tome smislu, cilj ove izložbe nije samo obilježiti posjet jednog vladara provinciji njegove Carevine, nego i potaknuti na promišljanje o teškim posljedicama rata koje pogađaju svakog pojedinca, neovisno o njegovu statusu, te svrnuti pozornost posjetitelja na nastojanja cara i kralja Karla da se te posljedice ublaže, a ratno bezumlje zaustavi.

Pozivnica

Predavanje Davora Mandića “Pula u zadnjoj godini Velikog rata” u Puli

Studeni 13, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 15. studenoga 2018., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli (Kandlerova 39) održat će se predavanje dr. sc. Davora Mandića “Pula u zadnjoj godini Velikog rata – od početka kolovoza do kraja studenoga 1918.”. Ovom će prigodom u Čitaonici dnevnog tiska biti ponovno postavljena izložba Pula pred Prvi svjetski rat, kojom se Knjižnica 2014. godine priključila projektu Puna je Pula / Pola gremita.

Pozivnica

Program uz zatvaranje izložbe “Vržite mi želizni križ” u Medulinu

Studeni 12, 2018 in Novosti by mradosevic

U utorak, 13. studenoga 2018., s početkom u 18 sati u Multimedijalnom centru Općine Medulin (3MC) povodom zatvaranja izložbe “Vržite mi želizni križ”, održat će se javno predavanje Andreja Badera, mag. hist. i Davida Orlovića, mag. hist. na temu Prvoga svjetskog rata. Organizator je Općina Medulin.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100.” u Puli

Studeni 6, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 8. studenoga 2018., s početkom u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli, u Svečanoj Dvorani Tone Peruška održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Nevena Budaka “Hrvatska povijest od 550. do 1100.”

Autor je istaknuti povjesničar srednje generacije, stručnjak za hrvatsku ranosrednjovjekovnu povijest, zaposlen na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uz autora, o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Robert Matijašić i doc. dr. sc. Maurizio Levak. Predstavljanje je organizirano kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Ova je knjiga dio serije “Hrvatska povijest”. U knjizi se obrađuje razdoblje od 550. do 1100. godine. Posebna se pažnja posvećuje razdoblju tzv. mračnih stoljeća (7.-8.), stvaranju i širenju hrvatskog etničkog identiteta, formiranju političke vlasti Hrvata i njihovom pokrštavanju, društvenom razvitku, crkvenoj organizaciji i kulturi kao iskazu i pokretaču društvenih odnosa. Knjiga se temelji na najnovijim rezultatima na području povijesti i srodnih znanosti. Osim nekim uvriježenim pitanjima hrvatske medievistike, autor se bavi i temama koje su otvorene tek nedavno.

Od većine knjiga koje obrađuju sličnu tematiku ova se razlikuje po periodizaciji, napuštajući uobičajene vremenske odrednice zasnovane na dinastičkoj povijesti, premještanju težišta s političke povijesti na društvenu i kulturnu, po drugačijem poimanju i interpretaciji etničkih identiteta, uspostavljanju ravnoteže između obuhvata cjelokupnog hrvatskog povijesnog prostora i isticanja regionalnih razlika te, napokon, po interdisciplinarnosti zasnovanoj na suvremenoj metodologiji autorskog pristupa.

Knjiga nije pisana s bilješkama, nego su pojedina poglavlja popraćena komentiranim pregledima literature, pa tekst nije opterećen znanstvenim aparatom, nego je pisan tako da bude namijenjen i široj javnosti. Knjiga je popraćena i s nekoliko povijesnih zemljovida kojima se olakšava praćenje teksta.

Pozivnica

Znanstveno-stručni skup “3. Medulinski zavičajni annale ‘Mate Demarin'” u Medulinu

Studeni 2, 2018 in Novosti by mradosevic

Logo skupa JPG 2018U petak, 9. studenoga 2018., s početkom u 17 sati u Multimedijalnom centru 3MC u Medulinu (Placa, Centar 58) održat će se „3. Medulinski zavičajni annale ‘Mate Demarin’“, znanstveno-stručni skup posvećen predstavljanju rezultata znanstvenih istraživanja i valorizaciji povijesne i kulturne baštine te biološke raznolikosti područja općine Medulin.

Naglasak skupa je na poticanju stvaranja i izlaganja izvornoga – novoga materijala te istraživanju najšire problematike mjesta ovoga područja koristeći se suvremenim teorijama i metodama humanističkih i društvenih znanosti. Na taj se način želi stvoriti otvoren, prepoznatljiv i inovativan okvir za sve one koji žele proučavati i pisati o novim temama ili o starim temama na suvremen način i s novim spoznajama.

Na ovoj će manifestaciji, koja je svoje premijerno izdanje imala 2016.  godine, svoje radove izložiti sedam izlagačica i izlagača, eminentnih znanstvenika iz polja arheologije, povijesti, teatrologije, lingvistike i biologije. Tako će Ida Koncani-Uhač, dipl. arheolog, predstaviti rad pod naslovom “Arheološka istraživanja rimskoga gospodarskog kompleksa u podmorju uvale Bijeca” , dr. sc. Miroslav Bertoša “Ribolovni pojas južne Istre i ribarenje u Šćuzi (Chiusa) polovicom 17. stoljeća”, Jasenko Zekić, prof., “O razvoju javnoga prijevoza između Pule i Medulina u 20. stoljeću” , dr. sc. Nataša Urošević “Paul Kupelwieser u Medulinu – strateške vizije i nerealizirani projekti”, dr. sc. Jelena Lužina “Plavi princ Ivo, naime: Mihovilović, spectator”, Marija Peruško, prof., “Frazemi medulinskoga govora” te dr. sc. Jasenka Topić “Šezdesetak godina promjena flore i vegetacije Premanture i rta Kamenjak”. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će učenici Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin.

Organizator manifestacije je Općina Medulin.

Pozivnica

Raspored i knjizica sazetaka