Slideshow shadow

Izložba “Car i drevni bogovi. Priča o jednom reljefu” u Puli

Siječanj 27, 2021 in Novosti by mradosevic

U Carrarinoj 4 u Puli, u sklopu projekta “Prozor u prošlost”  otvorena je izložba “Car i drevni bogovi. Priča o jednom reljefu”, autorice dr. sc. Alke Starac. Organizator je Arheološki muzej Isre, a izložbu se može pogledati do 26. IV. 2021.

O izložbi:

U Arheološkom muzeju Istre čuva se već dugo ulomak mramornog reljefa povorke. Prije dvadeset godina u Nikopolisu u Grčkoj, u monumentalnom Augustovom spomeniku pobjedi kod Akcija nad Markom Antonijem, pronađen je mramorni žrtvenik s reljefom kojemu potpuno odgovara nacrt pulskog reljefa. Zahvaljujući tome nalazu, moguće je rekonstruirati cjeloviti izgled pulskog reljefa i shvatiti njegovo značenje. Reljef predstavlja ulomak povorke bogova i oponaša drevni arhaički stil grčke umjetnosti. Prikazuje noge Artemide koja vuče jelena, iza Artemide korača njena majka Leta, a s desne strane povorku je predvodio Artemidin brat blizanac Apolon. Povorka drevnih bogova u arhaiziranom stilu na žrveniku iz Nikopolisa, kao i na pulskom ulomku, imala je ulogu božanske potvrde zakonitosti Augustove vlasti. Inspiracija za prikaz bogova koji podržavaju autoritet vladara potječe iz helenističke Aleksandrije, iz kulta heroja Aleksandra Makedonskog, omiljenog Augustovog uzora. Poruka reljefa uklapa se u obnovljeni kasnoaugustovski forum kolonije Pole s dva nova hrama, od kojih je zapadni bio posvećen Romi i Augustu, a istočni se tradicionalno pripisivao Dijani (Artemidi), možda upravo zbog nalaza reljefa s Artemidom prepoznatljivom po jelenu.

Pozivnica

E-predavanje Mirele Altić “Hidrografski zavod Carsko-kraljevske mornarice u Puli i njegova uloga u istraživanju Jadrana”

Siječanj 21, 2021 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 21. siječnja 2021. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom Hidrografski zavod Carsko-kraljevske mornarice u Puli i njegova uloga u istraživanju Jadrana. Predavačica je povjesničarka dr. sc. Mirela Altić.

Mirela Altić znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Predaje na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu u statusu naslovne redovite profesorice. Bavi se poviješću prostora te analizom starih karata kao izvora za hrvatsku povijest. Višekratno se usavršavala u Sjedinjenim Američkim Državama te povremeno predaje u inozemstvu. Među njenim brojnim znanstvenim publikacijama ističu se knjige: Povijesna kartografija: kartografski izvori za hrvatsku povijest (2003), edicija Povijesnih atlasa hrvatskih gradova (6 svezaka, 2003-2013), Povijesna topografija otoka Krka (2016) i Cartography between Imperial Politics and National Movements: 19th Century Mapping of Croatia (2019, University of Toronto Press).

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

EduZaab – predavanja o povijesti Istre

Siječanj 8, 2021 in Novosti by mradosevic

U organizaciji Udruga Mutile – Medulin i pod pokroviteljstvom Općine Medulin, siječanj 2021. godine bit će posvećen programu EduZaaab.  Edukativno-zabavnog karaktera, program je namijenjen svima, a uključuje seriju od 7 povijesnih predavanja koja imaju za cilj dočarati povijesni presjek, događaje i podjele koji su obilježili istarski poluotok te, u mediteranskome imaginariju, spomenuti s Istrom povezane, a udaljene krajeve.  Predavanja vode Ian Tataj, mag.hist., i David Orlović, mag.hist. Prvo predavanje održat će se u petak 8. siječnja, s početkom u 18 sati, a ostala u isti sat održat će se 9., 15., 16., 22., 29. i 30. siječnja.

Predavanja će se održavati preko alata BigBlueButton ulaskom na link  https://demo.bigbluebutton.org/gl/edu-qgo-cim-pjv pet minuta prije početka predavanja. Potrebno je samo upisati ime i prezime pri ulasku i isključiti opciju za vlastiti mikrofon.

Program

E-predavanje Petre Svoljšak “Austrian Censorship during the First World War”

Prosinac 16, 2020 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 17. prosinca 2020. s početkom u 17 sati održat će se e-Tribina Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli pod naslovom “Austrian Censorship during the First World War”. Predavačica je istaknuta slovenska povjesničarka dr. sc. Petra Svoljšak.

Petra Svoljšak predstojnica je Povijesnog instituta Milka Kosa koji djeluje u sklopu Znanstvenoistraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, k tome izvanredna profesorica na Sveučilištu u Novoj Gorici, gdje poučava o povijesti ratovanja u dvadesetom stoljeću na preddiplomskom studiju kulturne povijesti. Tijekom protekla tri desetljeća objavila je mnogobrojne znanstvene radove i više monografija, od kojih među novijima valja izdvojiti Soča, sveta reka: Italijanska zasedba slovenskega ozemlja 1915 – 1917 te kao suautorica Leta strahote. Slovenci med prvo svetovno vojno. Osim na slovenskom, radove objavljuje na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, a područja njenog istraživačkog interesa, uglavnom usmjerenog prema razdoblju Prvoga svjetskog rata i poraća na pograničnome slovensko-talijanskom prostoru obuhvaćaju ratne žrtve, vojnu okupaciju, cenzuru i ratni apsolutizam, izbjeglice te ratna sjećanja.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a u virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Pozivnica

Izložba “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945.” u Novigradu

Prosinac 9, 2020 in Novosti by mradosevic

Od petka 11. prosinca 2020. do 28. veljače 2021. u prostorima Muzeja-Museo Lapidarium u Novigradu bit će moguće pogledati izložbu “Krila povijesti. Zračne bitke nad Istrom 1941.-1945. Bujština – ljudske sudbine”. Organizatori su Muzej-Museo Lapidarium, Srednja škola Vladimir Gortan Buje i Gallerion Pomorska zbirka austrougarske mornarice.

Izložba prikazuje temu koja je dosad nedovoljno istražena. Riječ je o slučajevima pada ili prisilnog slijetanja ratnih zrakoplova na području sjeverozapadne Istre za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i svjedočanstva još uvijek živih svjedoka iz Umaga, Buja, Burola, Novigrada, Zrenja, Oprtlja, Momjana ili s područja Bujštine. Nije samo riječ o sudbinama članova posada palih zrakoplova, moralnim principima i ljudskosti, nego i o razgradnjama olupina nakon pada zrakoplova čije je dijelove lokalno stanovništvo koristilo u različite sekundarne svrhe.

Muzej je otvoren od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 16 do 19 sati, praznikom zatvoreno. Ulaz slobodan.