Slideshow shadow

25. međunarodni znanstveni simpozij Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek u Poreču

Svibanj 18, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 22. svibnja 2018., s početkom u 9 sati u Istarskoj sabornici u Poreču (Ul. Matka Laginje 6.) započet će 25. međunarodni znanstveni simpozij Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, a trajat će do 27. svibnja. Ulaz na simpozij je slobodan. Predavanja se odvijaju od utorka do subote u nekoliko sesija od 9 do 19 sati te zaključno u subotu do 12 sati, na engleskom, talijanskom i francuskom jeziku, koji su ujedno i službeni jezici skupa.

Program

Predstavljanje knjige Alide Perkov “Utjecaj državnih institucija na preobrazbu istarskog gospodarstva – početci od 1850. do 1918.” u Puli

Svibanj 10, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U utorak, 22. svibnja 2018., s početkom u 18 sati u dvorani Politehnike u Puli (Riva 6) održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Alide Perkov “Utjecaj državnih institucija na preobrazbu istarskog gospodarstva – početci od 1850. do 1918.”. O knjizi će govoriti akademik Josip Bratulić, dr. sc. Darko Dukovski, dr. sc. Marinko Škare, dr. sc. Elvis Orbanić, mr. sc. Davor Mišković, Nela Načinović, prof., Josip Šiklić, prof. i autorica. Organizator događanja je Politehnika – visoka tehničko-poslovna škola Pula.

Pozivnica

Izložba “Tinjan u 19. stoljeću” u Tinjanu

Svibanj 10, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U subotu, 12. svibnja 2018., s početkom u 18 sati u prostoru Zavičajne zbirke Enriko Depiera u Tinjanu (Tinjan 28) otvorit će se izložba “Tinjan u 19. stoljeću”. Organizator događanja je udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera.

Pozivnica

Tribina Odsjeka za povijest – predstavljanje zbornika “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt” u Puli

Svibanj 8, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 11. svibnja 2018., s početkom u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Svečanoj dvorani Tone Peruško (I. M. Ronjgova 1) održat će se nova Tribinu Odsjeka za povijest, predstavljanje zbornika “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt”. Zbornik je rezultat istoimenoga znanstvenog skupa održanog 2014. u Taru, a uz dva uvodna teksta objedinjuje 11 radova hrvatskih, slovenskih i talijanskih povjesničara. Objavljena istraživanja značajan su prilog poznavanju životnih uvjeta istarskog stanovništva tijekom Prvoga svjetskog rata. Predstavljanje je organizirano u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Dana povijesti, a predstavljači su prof. dr. sc. Robert Matijašić, doc. dr. sc. Mihovil Dabo i dr. sc. Dean Krmac, odgovorni urednik publikacije.

Pozivnica

Okrugli stol “Kadi su finili?“ u Puli

Svibanj 6, 2018 in Novosti by Željko Cetina

prihvatni-logor-gmund

U petak, 11. svibnja 2018., s početkom u 18 sati u Domu antifašista u Puli (Emova 1) održat će se okrugli stol pod naslovom „Kadi su finili?“: u potrazi za grobovima istarskih stradalnika nacističkih logora. Skup će moderirati Igor Jovanović i Igor Šaponja, uz sudjelovanje Aleksandra Bančića, Valtera Harića, Magde Ivančić i Dolores Mihelić Malbašić. Organizator je Istarsko povijesno društvo u sklopu programa „Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog“, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule te Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. Okrugli stol uvršten je i u program obilježavanja Dana povijesti u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti.

O temi:

Tijekom Drugoga svjetskog rata više od 20.000 Istrana odvedeno je u nacističke koncentracijske logore. Više od 5.000 se nikada nije vratilo. Priče preživjelih uznika i šture obavijesti Crvenoga križa desetljećima su bile jedine vijesti o sudbini tih ljudi. Na okruglom stolu znakovita naslova „Kadi su finili?“ razgovarat ćemo s pripadnicima obitelji stradalnika nacističkih koncentracijskih logora koji su nakon više od sedam decenija pronašli podatke o svojim bližnjima te im, napokon, na mjestu posljednjeg počivališta položili cvijet i zapalili svijeću.

Pozivnica Invito