Slideshow shadow

Predavanje Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“ u Puli

Studeni 21, 2017 in Novosti by mradosevic

Božo MilanovićU petak, 24. studenoga 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) održat će se javno predavanje dr. sc. Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“. Organizatori su, u sklopu projekta Stoljeće europskog antifašizma – Istra između lokalnog i globalnog, Istarsko povijesno društvo, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

O predavanju:

„Fasci italiani di combattimento“, osnovani 1919. godine u Milanu radi borbe protiv komunizma i socijalizma, u Istri i čitavoj Julijskoj Veneciji narednih su godina imali primarno nacionalni zadatak – raznim oblicima represije onemogućiti svaki javni nacionalno-politički izričaj Hrvata i Slovenaca. Fašistički skvadristi i prije dolaska fašizma na vlast (1922.) isticali su se svojom brutalnošću protiv „inorodnog“ stanovništva. Uoči i tijekom izbora za talijanski parlament, zakazanih za 15. svibnja 1921., na „slavenske“ birače vršeni su razni oblici pritiska – od prijetnji, fizičkih napada, protjerivanja glasača do iskrivljivanja rezultata glasovanja i sl. Posebne mjere poduzimane su prema „slavenskim“ svećenicima. Znajući za njihov utjecaj na župljane-glasače nastojalo ih se zastrašivanjem pridobiti za talijanski Blok ili udaljavanjem sa župa onemogućiti njihov utjecaj na glasače.

O autoru:

Dr. sc. Stipan Trogrlić rođen je u Studencima kod Imotskog 1952. godine. Završio je franjevačku gimnaziju u Sinju, diplomirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1976. godine. Doktorirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je i na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Područnom studiju u Rijeci. Autor je više knjiga i znanstvenih članaka o odnosima Crkve i države u Istri u tijeku 19. i 20. stoljeća te drži predavanja na crkvene teme iz povijesti. Radi kao voditelj pulskog Centra za znanstvena istraživanja Instituta Ivo Pilar iz Zagreba u zvanju znanstvenog savjetnika.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje e-kataloga “Palež u sjećanjima”

Studeni 21, 2017 in Novosti by Željko Cetina

"Palež u sjećanjima"

U četvrtak, 23. studenog 2017., s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula (Kandlerova 39) održat će se predstavljanje e-kataloga izložbe “Palež u sjećanjima” skupine autora: Željka Cetine, Roberta Doričića, Vane Gović, Igora Jovanovića, Petre Kavrečič, Mihe Kosmača, Nikše Minića, Gašpera Mithansa, Milana Radoševića i Igora Šaponje. Glavni je cilj, kako izložbe tako i istoimenog e-kataloga, prisjećanje na te događaje, prikupljanje osobnih svjedočanstava te dokumentarnoga materijala. Na široj razini želi se povećati osviještenost među mlađim naraštajima da je sjećanje na ratna razaranja važan dio njihova lokalna identiteta. Nositelj projekta, koji je financiran sredstvima Europske unije iz programa “Europa za građane” je Znanstveno raziskovalno središče iz Kopra. E-katalog će predstaviti glavni urednik Maurizio Levak, odgovorni urednik Gašper Mithans te autori Igor Jovanović i Igor Šaponja, a moderator će biti Ivan Žagar. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Williama Klingera “Scritti minori” (ur. S. Gherro i F. Varljen) u Rovinju

Studeni 21, 2017 in Novosti by mradosevic

scritti minoriU srijedu, 22. studenoga 2017., s početkom u 17 sati u prostorijama Centra za povijesna istraživanja u Rovinju (Trg Matteotti 13) bit će predstavljen knjiga  Williama Klingera  “Scritti minori”  (uredili Sandro Gherro i Fulvio Varljen). Organizatori su Centar za povijesna istraživanja Rovinj i Centro Studi Sociali “Alberto Cavalletto” – Padova.

 

Predstavljanje monografije “Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju 1717. – 2017.” u Žminju

Studeni 21, 2017 in Novosti by mradosevic

U nedjelju, 26. studenoga 2017., s početkom u 16 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Žminju bit će predstavljena monografija “Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju 1717. – 2017.”.

Pozivnica

Otvorenje izložbe ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947” u Poreču

Studeni 20, 2017 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 22. studenog 2017., s početkom u 19 sati u Maloj galeriji (Narodni trg 1) u Poreču bit će otvorena izložba ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947”, autora Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., u realizaciji Istarskog povijesnog društva.

Pariz_620_350_s_c1Ove se godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora, kojima je, između ostaloga, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Naime, po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno je pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. privremeno podijeljen na Zonu A pod anglo-američkom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva. Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Fotoizložba prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu.

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00 osim nedjelje i praznika.