Slideshow shadow

Predstavljanje monografije “Istra u novom vijeku” u Zagrebu

Siječanj 17, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 18.siječnja 2018. godine, s početkom u 12,00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će predstavljen 30. svezak iz serije Katalozi i monografije Arheološkog muzeja Istre pod nazivom “Istra u novom vijeku”. U monografiji su objavljena znanstvena predavanja na temu  Istra u novom vijeku koja su održana u sklopu i tijekom izložbe “Istra, lav i orao”, postavljene u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca od 2. srpnja 2015. do 31. siječnja 2016. godine. Arheološka izložba predstavila je materijalnu građu u rasponu od 14. do 18. stoljeća, u razdoblju u kojem je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije. Tim popratnim programom, u kojem su se svojim zanimljivim izlaganjima predstavili predavači iz cijele Hrvatske, željela se arheološka građa multidisciplinarnim pristupom povezati sa srodnim znanostima, ali i doprinijeti sadržajnoj raznovrsnosti same izložbe te upoznati širu javnost s istarskim novovjekovljem. S različitih aspekata, toj su temi svoj prilog dali povjesničari umjetnosti i povjesničari, ali i arheolozi, arhitekti, muzikolozi, klasični filolozi i jezičari. Predavanja su objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje knjige “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt” u Taru

Siječanj 12, 2018 in Novosti by mradosevic

U četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana u Taru ( S. Martino 5) održat će se predstavljanje knjige “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt / L’Istria nella Grande guerra: fame, malattie, morte / Istra v Veliki vojni: glad, bolezni, smrt. Glavna urednica knjige je dr. sc. Petra Svoljšak, a uz nju će o knjizi govoriti dr. sc. Vanni D’Alessio i dr. sc. Borut Klabjan. Organizatori su Humanističko društvo Histria i Zajednica Talijana “Giovanni Palma” –  Tar.

Pozivnica – Invito

Izložba “Palež u sjećanjima / Bruciato nei ricordi / Vžgano v spominih” u Šajinima

Siječanj 8, 2018 in Novosti by mradosevic

Spaljena sela

Povodom 74. obljetnice paljenja Šajina, Bokordića i Računića, u utorak, 9. siječnja 2018., s početkom u 15 sati u Društvenom domu u Šajinima bit će otvorena izložba “Palež u sjećanjima / Bruciato nei ricordi / Vžgano v spominih”. Putujuća fotografska izložba nastala je kao dio međunarodnog projekta “Palež u sjećanjima” te na inovativan način pristupa zanemarenoj tematici spaljivanja sela na multietničkom području nekadašnje Julijske krajine: tršćanskog zaleđa, Krasa, Gorice, Brkina, slovenske i hrvatske Istre, opatijskog i liburnijskog krasa te zapadnog riječkog zaleđa.

Organizatori su Istarsko povijesno društvo, ujedno i realizator izložbe te Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule – Associazione dei combattenti antifascisti e degli antifascisti della Città di Pola, Općina Barban i Savez antifašističkih boraca Barbana

Održana 8. redovna (3. izborna) godišnja skupština Istarskog povijesnog društva

Prosinac 22, 2017 in Novosti by Željko Cetina

Na 8. redovnoj (3. izbornoj) godišnjoj skupštini Istarskog povijesnog društva – Società storica istriana, održanoj 21. prosinca 2017., izabrani su novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti jer je prethodnima istekao četverogodišnji mandat.

Novi Upravni odbor čine Mihovil Dabo (blagajnik), Katarina Gerometta (tajnica), Gracijano Kešac, Darko Komšo, Maurizio Levak (predsjednik), Raul Marsetič, Elvis Orbanić, Milan Radošević (dopredsjednik) i Ivan Žagar. Nadzorni odbor čine Igor Duda (predsjednik), Nikša Minić i Sarah Zancovich, a Sud časti Željko Cetina, Robert Kurelić i Gordana Milaković (predsjednica).

Istarsko povijesno društvo želi vam čestit Božić i sretnu 2018. godinu!

Prosinac 20, 2017 in Novosti by mradosevic

Čestitka IPD-SSI