Slideshow shadow

Otvorenje izložbe “Sve vam piše na plakatu” u Pazinu

Ožujak 22, 2017 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 22. ožujka 2017., s početkom u 18 sati u Rotondi pazinskog Kaštela bit će otvorena izložba “Sve vam piše na plakatu”. Organizator je Muzej Grada Pazina.

Pozivnica

Predavanje Tanje Perić-Polonijo “Arhiviranje baštine” u Pazinu

Ožujak 20, 2017 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 22. ožujka 2017., s početkom u 18 sati u Državnom arhivu u Pazinu dr. sc. Tanja Perić-Polonijo održat će predavanje na temu “Arhiviranje baštine: vrijednost i značaj arhivskih izvora za etnološka i folkloristička istraživanja”. U izlaganju će se predstaviti znameniti i nezaobilazni zapisivači etnografske, folklorističke i jezične građe u Istri: učenici, studenti i kasnije učitelji i profesori. Posebno se ističu Fran Novljan iz Boljuna, učenik i kasnije profesor u Pazinu i Zagrebu, Josip Ribarić iz Vodica na Ćićariji, student i kasnije znameniti jezikoslovac, učitelj Jakov Mikac iz Bresta, kasnije jedini među njima diplomirani etnolog i profesor te najstariji među njima učitelj Stjepan Žiža iz Lindara. Znali su i htjeli zapisivati građu na terenu, razgovarati s ljudima u lokalnoj sredini, poznavali su kontekst običaja, kontekst života te su proširivali opise svojim komentarima, najčešće ne zadirući u iskaze kazivača. Svima im je zajednička želja bila da što korektnije zapisuju lokalne govore. Svi su željeli i nastojali opisati, sačuvati i predstaviti svoj čakavski govor koji će potvrditi njihov čakavski identitet, čakavsku tradiciju, istarsku, ali i hrvatsku kulturu i način življenja.

Njihove etnografske monografije, radovi i zapisana građa pohranjeni su u arhivu Odsjeka za etnologiju HAZU i u Dokumentaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Građa se ponajprije razlikuje prema čakavskim govorima koji su, premda različiti, određivali njihov zajednički, istarski, hrvatski identitet, njihovu zajedničku kulturnu baštinu. U tom kontrapunktu različita iskaza zajedničke kulture, ostvarili su jezičnu građu koja je odista postala izazov jezikoslovcima, ponajprije dijalektolozima te etnolozima i folkloristima. Tako su jezik/zajik i običaje/navade ili užance, predstavili kao dio hrvatske baštine, ali i identiteta – regionalnoga i hrvatskoga, u oba slučaja čakavskoga. Predstavljanjem navedenih zapisivača i opisom njihove rukopisne i dijelom objavljenje građe, u izlaganju će se posebno istaknuti važnost arhiviranja i prezentiranja građe u obliku kritičkih tiskanih i digitaliziranih izdanja pojedinih monografija spomenutih autora/zapisivača.

Organizator predstavljanja je Državni arhiv u Pazinu.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Olega Mandića i Roberta Covaza “Oleg Mandić – Posljednji dječak iz Auschwitza” u Puli

Ožujak 13, 2017 in Novosti by mradosevic

Naslovnica U petak, 17. ožujka 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula), održat će se predstavljanje knjige Olega Mandića i Roberta Covaza “Oleg Mandić – Posljednji dječak iz Auschwitza”. Uz Olega Mandića, o knjizi će govoriti Igor Jovanović, prof. i Igor Šaponja, prof.  Organizator je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti. U glazbenom dijelu programa nastupit će Zbor Praksa.

Crvena armija je 27. siječnja 1945. oslobodila zatvorenike iz zloglasnog logora Auschwitz. Među njima su bili i članovi obitelji Mandić: baka, majka i Oleg, tada dvanaestogodišnji dječak. Izašli su iz logora u posljednjoj grupi, 2. ožujka 1945. godine u podne. Oleg je izašao posljednji, za njim su se zatvorila željezna vrata. Knjiga donosi njegovu priču.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Vladimira Šeksa “1991. – Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat – sv. 1 i 2″ u Puli

Ožujak 10, 2017 in Novosti by mradosevic

šeks

U ponedjeljak, 13. ožujka 2017. s početkom u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja (Leharova 1, Pula) održat će se predstavljanje knjige Vladimira Šeksa «1991. – Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat – sv. 1 i 2». Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Nevio Šetić, dr. sc. Ivica Miškulin, dr. sc. Dinko Čutura i dr. sc. Daniel Mikulaco. Organizator predstavljanja je Ogranak Matice hrvatske u Puli.

Pozivnica

Predstavljanje zbornika radova “Mune i Žejane Maksu Pelozi” u Žejanama

Ožujak 8, 2017 in Novosti by mradosevic

U petak, 10. ožujka 2017., s početkom u 18 sati u prostorijama bivše škole u Žejanama održat će se predstavljanje zbornika radova “Mune i Žejane Maksu Pelozi”. Organizator je Udruga Žejane.

Pozivnica