Slideshow shadow

Predavanje Nevija Šetića “O završnom razdoblju hrvatske nacionalne integracije i stvaranju suvremene hrvatske države” u Puli

Siječanj 18, 2019 in Novosti by mradosevic

U ponedjeljak, 21. siječnja 2019. s početkom u 12 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se javno predavanje prof. dr. sc. Nevija Šetića “O završnom razdoblju hrvatske nacionalne integracije i stvaranju suvremene hrvatske države”. Povod predavanju drugo je izdanje monografije “Ostvarenje suvremene hrvatske države” objavljeno 2017. te prošlogodišnji engleski prijevod naslovljen “A Brief Introduction to Modern Croatian Nation-State Building”. Predavanje je organizirano kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.

Nevio Šetić redoviti je profesor na Odsjeku za povijest pri Odjelu za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Područje njegova znanstvenog interesa je hrvatska moderna i suvremena povijest (19. i 20. st.). Posebno istražuje u području Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka razdoblje francuske uprave, proces hrvatske nacionalne integracije, modernizacije i demokratizacije te novovijeke veze hrvatskih zemalja (Istre i Dalmacije, Istre i Hrvatske i Slavonije…), kao i proces ostvarenja suvremene hrvatske države. Napisao je više monografija te niz znanstvenih i stručnih članka. Uz znanstvenoistraživački rad sustavno radi i na popularizaciji znanosti i njezinih rezultata pišući prikaze, bilješke, feljtone i druge priloge za časopise i novine te sudjelovanjem u radijskim i televizijskim emisijama.

Pozivnica

Otvorenje izložbe “Palež u sjećanjima” u Svetvinčentu

Siječanj 15, 2019 in Novosti by mradosevic

palez_u_sjecanjimaU srijedu, 16. siječnja 2019., s početkom u 17 sati u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu, održat će se predstavljanje izložbe „Palež u sjećanjima“ skupine autora: Željka Cetine, Roberta Doričića, Vane Gović, Igora Jovanovića, Petre Kavrečič, Mihe Kosmača, Nikše Minića, Gašpera Mithansa, Milana Radoševića i Igora Šaponje. Izložbu u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog” organiziraju Općina Svetvinčenat, Istarsko povijesno društvo i Udruga UABA grada Pule. Izložba će biti otvorena do 23. siječnja u terminu od 17 do 20 sati.

Izložba se bavi temom nacističkih i fašističkih zločina i paleža sela u Julijskoj krajini pa tako i u Istri. Ona su nositelji simbolizma područja koje je okupator pokušao „izbrisati“; stoga bi, kao i slavni Oradour-sur-Glane, Lidice i Ležáky, morali biti prepoznati kao područja sjećanja. Ti su ratni zločini obično poduzimani kao uzvratne mjere prema civilnom stanovništvu koje je podupiralo pokret otpora, prije svega partizane, odnosno Narodnooslobodilačku borbu. Palež su sela gotovo uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje.

Predavanje Marijana Bradanovića i Deana Krmca u Kopru

Prosinac 27, 2018 in Novosti by Željko Cetina

U petak, 28. prosinca 2018, s početkom u 12 sati u Palači Gravisi u Kopru (Ulica OF 10) Marijan Bradanović i Dean Krmac održat će predavanje “Svjetionik Savudrija (1818. – 2018.): jadranska, sredozemna i europska kulturna baština”. Organizator događanja je HISTRIA – Società umanistica / Humanistično društvo iz Kopra.

Svjetionik Savudrija

Pozivnica

Prosinac 21, 2018 in Novosti by mradosevic

IPD-SSI čestitka

Predstavljanje knjige “Posljednji car u Istri” u Gračišću

Prosinac 19, 2018 in Novosti by mradosevic

U srijedu, 19. prosinca 2018., s početkom u 18 sati u Općinskoj vijećnici u Gračišću (Gračišće 24B) bit će predstavljena knjiga “Posljednji car u Istri / L’ultimo imperatore in Istria”, urednice dr. sc. Danijele Doblanović Šuran.  Organizator je Humanističko društvo Histria iz Kopra.

Pozivnica