Slideshow shadow
by ltidic

28. siječnja

Siječanj 28, 2021 in 1 Siječanj by ltidic

1888. – Ministarstvo rata je odobrilo regulacijski plan Valle del Ponte prema komunalnom tehničkom projektu inženjera Rossia. (MARCELLO BOGNERI)

1897. – Ministarstvo školstva i bogoštovlja je sudjelovalo u dogovoru za utvrđivanje svote koja se dodjeljuje za arheološka istraživanja u Istri. Za godinu 1896., ne računajući troškove administracije antičkih nalazišta u Puli, dotiralo je 700 florina. (MARCELLO BOGNERI)

1923. – Kakovo će biti vrijeme? Kiše će biti: Kada se vršci rogova na mjesecu ne vide jasno, nego se čine tupin. Kada se poslije zapada sunca vide na zapadu kao vatra crveni pojasi. Kada su vršci gora zamagljeni. Kada sunce ili mjesec ima žućkasti kolobar. Kada je zora crvena, a na večer nebo žuto. Kada se dim spušta k zemlji. Kada perad ide rano spavati. Kada je sol vlažna. Kada vrane mnogo grakću. Kada nam muhe mnogo dosadjuju. Kad pušu zapadni vjetrovi. Kada se na obzorju pokažu oblaci slični metli. Kada se na obzorju za zapada sunca pojavi oblak nalik na veliku dasku. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1946. – Kulturno-prosvjetni život u selu Marčani. U selu Marčani odvija se jak kulturno-prosvjetni život. Omladina i narod pokazuje interes za učenje i napredak. U Marčani se održavaju dva kursa za nepismene i kurs za bolje upoznavanje hrvatskoga jezika. Sljedeće nedjelje održat će se u Marčani usmene novine, a doskora i jedna kazališna predstava. (GLAS ISTRE)

1960. – Požar u Puli. U brijačkoj radnji Mladost koja se nalazi u Ulici Prvog maja u Puli 14. siječnja izbio je požar u dimnjaku. Gusti dim koji je izlazio iz radnje i dolazak vatrogasaca privukli su veliki broj građana. Peć je u brijačnici toga jutra dobro naložena i oko 11.30 sati primijećen je jači dim od uobičajenog pa su pozvani vatrogasci. Oni su ustanovili da se zapalila jedna greda koja prolazi kraj gornjeg dijela dimnjaka te je postojala opasnost da dođe do većeg požara. Brzom intervencijom vatrogasaca opasnost je uklonjena. Nastala šteta se procjenjuje na oko 50.000 dinara. (GLAS ISTRE)
1960. – Izgubio život prilikom miniranja. U selu Puntera kraj Barbana 17. siječnja dogodila se teška nesreća Antonu Ciceranu starom 53 godine.. Vadio je kamenje za gradnju kuće oko jedan kilometar daleko od sela. S njim je bio njegov sin Milan koji mu je pomagao. Kad je Ciceran minu propisno spremio, udaljio je sina i pomoću šibice pokušao upaliti štapin. Prilikom paljenja prve šibice vjetar koji je snažno puhao ugasio mu je vatru. Misleći da nije uspio zapaliti štapin Anton je zapalio drugu šibicu, međutim, štapin je već bio zapaljen te je mina eksplodirala. Velikom snagom udario ga je jedan kamen te mu zadao veliku ozljedu zbog koje je i izdahnuo. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

27. siječnja

Siječanj 27, 2021 in 1 Siječanj by ltidic

1889. – Uredba za oblasne čelnike grada Pule s predgrađima: Grad se dijeli u 15 rajona za koje su postavljeni čelnici. Uža gradska jezgra ih ima 5, a ostalih 10 rajona su predgrađa: Arena, San Martino (2 rajona), Siana, Stazione, Port’Aurea, Zaro, San Michele, San Policarpo i Veruda. Čelnici ovih rajona nemaju kompetencije kod prikupljanja poreza i drugih davanja. Njihova sfera rada pokriva: škole, sigurnost, čistoću, industriju, ceste, osvjetljenje, javni red. (MARCELLO BOGNERI)

1889. – Ratna luka je osnovala novu školu za strojare. Za te namjene je predviđen brod “Lussin”. Posada broda je ograničena samo na neophodan personal. Pitomci ukrcani na brod pohađaju tečaj praktičnog upravljanja. (MARCELLO BOGNERI)

1891. – Epidemija tifusa se nastavlja i širi Pulom. Broj kuća koje su zahvaćene bolešću se popeo na 200, a 16 osoba je preminulo. Jednim od prvih uzroka epidemije smatra se loša voda za piće s izvora Karolina. (MARCELLO BOGNERI)

1893. – Kanfanarski poštar. Jednomu od naših pretplatnikah stigao je posljednji broj “Sloge” bez poštarskog biljega od 1 novčića. Biljeg je valjda odpao na putu. Službeni poštarski ured kaznio je našeg predplatnika s 10 novčića globe. Poštarski zakon pripisuje za listove nefrankirane dvostruku kaznu iznosa, tj. u ovom slučaju 2 novčića. Imati će poseban zakon za “Našu slogu” skovan i potvrdjen valjda od tamošnjeg g. pošte meštra. (NAŠA SLOGA)

1919. – Encefalitis litargicus. U talijanskoj regiji Julijska Venecija registrirani su brojni slučajevi encefalitisa od polovice prosinca do danas. Naši doktori su dijagnosticirali osam slučajeva te opake bolesti među građanima na različitim lokacijama naše regije. Ispitali smo jednog doktora kako bismo dobili više informacija o toj bolesti. Doktor je odao da se ne radi o zaraznoj bolesti, no da svejedno treba izolirati oboljele. (L’AZIONE)
1922. – Dogadjaj u Lindaru. Vijest o bestijalnom napadaju na velečas. g. župnika Filiplića i na g. učitelja Stihovića proizvela je u čitavoj Istri dojam odvratnosti i ogorčenja. Napadaj do zubi naoružane dvadesetorice na par golorukih staraca i žena u čitavom se svijetu označuje kao prosti kukavičluk. (STARA NAŠA SLOGA)
1923. – Iz Boruta. Nepoznati zlikovci ukrali našem čovjeku par volova. Dinko Grabar iz Boruta je vrlo nesretan čovjek. Svake godine mu se dogodi koja nesreća. Pred dvije godine mu je par volova crknulo, malo zatim je izgubio dvojicu sinova, prošle godine mu je umrla žena, a ove godine posjetili su ga nepoznati zlikovci. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Tutore ili roženice. Narod po Istri pjeva svoje pjesme u jednopjevu, dvopjevu i zboru. Obično je pjevanje dvopjev. Napjev pjeva vazda debeli, a pratnju tanki glas. Za glazbenu pratnju ima naš narod razne instrumente. Naša nam slika prikazuje takozvane tutore ili roženice. Jedan je instrument za tanki, drugi za debeli glas. Izradio ih je Mate blažina pok. Martina u Marčani. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1955. – Brodogradilište Crvena zvijezda Pula izgradilo 800 tona novog brodovlja. U pulskom brodogradilištu Crvena zvijezda u Puli u toku prošle 1954. godine izgrađeno je oko 800 tona novog brodovlja od toga pet ribarskih lađa dva putnička brodića i dvije teretne lađe. Posljednji objekt koji je dovršen u brodogradilištu jeste Jakland od 214 tona koji će sredinom ovog mjeseca biti isporučen gradu Dubrovniku. Brodogradilište je za ovu godinu već dosad dobilo narudžbe u visini od oko 60% svog kapaciteta. (GLAS ISTRE)

1960. – Jedriličari u Umagu nemaju gdje skloniti svoj inventar. U Umagu je još 1954. osnovano jedriličarsko društvo koje danas broji oko 30 članova i posjeduje inventar u vrijednosti oko 400.000 dinara. Međutim, društvo nije u stanju da svoj rad razvije kako treba jer se za cijelo vrijeme svoga opstanka bori za prikladnu prostoriju u koju bi sklonilo četiri plovne jedinice s priborom. Četiri barke trunu polagano i osuđene su na propast, a članovi su izgubili svaku volju za daljnji rad. (GLAS ISTRE)

1960. – 400 osoba na priredbi u Hrbokima. Omladinci iz sela Hrboki posljednjih dana 1959. godine gotovo svake večeri su se uz pomoć učiteljice pripremali za priredbu koju su zajedno s pionirima trebali izvesti u povodu novogodišnjih praznika. Upravo na Novu godinu omladinci i polaznici IV. razreda osnovne škole dali su vrlo lijep kulturno-umjetnički program. Školska učionica u Hrbokima nije nikada ranije bila puna posjetilaca kao te večeri. Program od 32 točke promatralo je ukupno 400 osoba. S tim programom su omladinci i učenici iz Hrboka nastupili i u nekim susjednim selima. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

26. siječnja

Siječanj 26, 2021 in 1 Siječanj by ltidic

1889. – Car je namijenio 600 florina poreznoj komuni Zumesco koja pripada lokalnoj komuni Motovun za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda. (MARCELLO BOGNERI)

1919. – Propaganda ‘”anti-Italija”. Preksinoć je grupa mladih kružila oko vojarne u Štinjanu i bacili su pred vrata iste knjižicu naslovljenu “Vittoria Nobis – Carso, Gorizia 1915″. Dežurni stražar je pokupio knjižicu i ustanovio da se radi o propagandnom materijalu protiv Italije. U knjizi su nađeni uvredljivi natpisi protiv Talijana, talijanskih zakona i Vittorija Emanuelea. Stražar je nakon nalaženja knjižice potrčao za mladima te ih je uhitio. Propagandisti su nezaposleni mornar Mezulich Giuseppe, urar Percovich Vittorio, nezaposleni Bresaz Giovanni, ugostitelj Mezulich Luca. Nakon uhićenja, ustanovljeno je da su mladi počinili više propagandnih činova protiv Italije. (L’AZIONE)

1923. – Smrt vrijednog istarskog župnika i rodoljuba 26. o. mj. umro je Franc Gorec, župnik u Baderni. Rodio se 19.01.1848. u Sv. Vidu. Blagosloviju je završio u Gorici. Lanjske godine slavio je tiho i skromno 50-godišnji jubilej misništva. Bio je svuda u Istri poznat kao veliki rodoljub te je mnogo radio oko napretka istarskog pučanstva. Pokoj duši njegovoj! (ISTARSKA RIJEČ)

1925. – Postignut je dogovor između Ministarstva pomorstva i Societa Elettrica Istriana o isporuci električne energije Arsenalu i za pokretanje linije Trst-Pula. (MARCELLO BOGNERI)

1925. – Što ti je činiti kad kobila nema dosta mlijeka za ždrijebe? Takovu ždrjebetu, naime, koje nema od majke dovoljno mlijeka, davaj 3-5 friških kokošjih jaja na dan i to svaka dva do tri sata, ali samo po jedno. Jaja razbij u čašu, pomoćnik neka ždrjebetu otvori usta, a ti mu ga ulij u grkljan. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1926. – Kuća na selu, unutrašnjost. Samo u najrjedjim slučajevima nadje se na selu pod od dasaka. Zemlja, jednostavna zemlja, malo zbijena, s rupama što ih je napravila kokoš ili prase koje tu živi skupa s ukućanima! O podrumu nema govora. To je kod nas najveća rijetkost. Seoske kuće imaju kod nas obično samo jedan prostor koji služi za kuhinju i spavaću sobu i za štalu. Ujutru soba se polije vodom i mete. Zamislite kakav je zrak u toj sobi. Prozor, osobito zimi, otvara se samo jedamput na dan ako se uopće otvara. Vješaju se obojci, mokri i blatni obojci, vlažni gunjevi i kožuhi od 4.5, a više puta i 10 članova porodice, okolo peći, da se suše. Zato nije nikakvo čudo ako u našem selu harače svakake bolesti i ako svijet umire mlad. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1959. – Preuređena kino dvorana u Vodnjanu. Organizacija Narodne omladine u Vodnjanu uz pomoć ostalih masovnih organizacija preuredila je nekadašnju kino dvoranu u Vodnjanu u plesnu dvoranu. Kod uređenja dvorane omladina je dala oko 300 radnih sati. (GLAS ISTRE)

1959. – Neobična prirodna pojava pred Umaškim zaljevom. Kako je prije nekoliko dana u zapadnoj Istri vladalo dosta neobično i promjenjivo vrijeme: jake kiše, bura, pa opet vedro s valom hladnog vjetra koji je donosio miris snijega to nije bilo čudno da se 10. siječnja pred umaškim zaljevom u vremenu od 16.15 do 16.30 na morskoj pučini pokazala ogromna morska pijavica koja se iz mora digla na oko 2.000 metara visine sve do jednog oblaka koji je na tim mjestima lebdio. Ova morska pijavica bila je praćena od druge manje pijavice i obje su se mogle dobro vidjeti. Na istom mjestu su se vidjele morske pijavice 2. studenog 1956. godine oko 13.45 sati, ali onda nisu bile tako interesantne i vidljive kao ove. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

25. siječnja

Siječanj 25, 2021 in 1 Siječanj by ltidic

1908. – Veliki pučki ples. “Narodna radnička organizacija” priređuje u nedjelju, dana 26. tek. mj., po podne na 4 ure u “Narodnom domu” veliki pučki ples s pratnjom glazbe i sopela naizmjence. Imaju pravo pristupa samo članovi Organizacije sa njihovim cijenjenim obiteljima. Ulaznica: za muškarce 40 para, a za ženske 20 para. Dođite svi da se zabavite do mile volje na tom domaćem pučkom plesu. A koji se još nije začlanio u Narodnoj radničkoj organizaciji neka to čim prije učini. (OMNIBUS)

1920. – Falsificirane novčanice. Financijski inspektori tragaju za stranim prevarantima koji su uveli u tržište falsificirane novčanice od 50 lira. Do današnjeg dana uspješno je povučeno sa tržišta 6 takvih novčanica. Falsifikati su upečatljivi po tome što na zaleđu novčanice se ne nalazi transparentni broj 50 te bijeli štit nije regularno ovalan već je iskrivljen i skoro neuočljiv. Pozivaju se građani da ukoliko dođu u doticaj sa novčanicama sa gore navedenim osobinama iste predaju financijskim inspektorima. (L’AZIONE)

1922. – Iz Sv. Lovreča Predubca (Labinština). Lijepo smo živjeli nekoć jer jedni bili pomorci i time zasluživali lijepog novca, a mnogi nalazili zaslužbe u rudokopu. Danas jedva da životarimo. Kraj svih gospodarskih nevolja nemamo ni narodne škole. Na cijeloj istočnoj Labinštini imamo samo jednu učiteljicu u Sv. Lovreču koja poučava na našem jeziku. Mjesto škola imamo progone, batine, a često puta i zatvaranja. Takovim postupanjem vele da će nas civilizirati. (STARA NAŠA SLOGA)

1959. – Svečano završeni i polugodište u pazinskoj gimnaziji. U pazinskoj gimnaziji svečano je proslavljen završetak I polugodišta priredbom u čačkom domu. Organizacija narodne omladine i uprava škole organizirali su tu svečanost na kojoj je nastupao gimnazijski pjevački zbor, dramska grupa i recitatori. Predstavi su prisustvovali osim učenika iz čačkog doma i učenici iz grada i profesori iz Gimnazije. (GLAS ISTRE)

1959. – Pazinsko jezero? Nedavne kiše donijele su Pazinu jednu atrakciju. Velike količine vode i nanosa koji je ona sa sobom valjala zatvorili su otvor Pazinske jame i tako se počelo stvarati veliko jezero. Voda koja je stalno nadolazila naglo je rasla i ispunila duboku kotlinu od Jame pa sve do mosta za Erjavec. Duboka kotlina bila je sva prekrivena ogromnim količinama vode, a visoke topole koje rastu u dolini izvirivale su samo vrhom iz mutne površine nenadano stvorenog jezera. Istina jezero nije bilo široko ali je zato dubina prelazila i 15 metara. Ovaj rijedak fenomen promatrao je cijeli Pazin i tako je prije vremena vidio jezero koje će uskoro potopiti ovu kotlinu kada bude podignuta brana. Interesantno je naglasiti da je učenik osmogodišnje škole Adolf Kunčar preplivao tako stvoreno jezero na najširem mjestu u oba smjera iako je bilo vrlo hladno na veliko iznenađenje velikog broja gledalaca. (GLAS ISTRE)

Arhiva

by ltidic

24. siječnja

Siječanj 24, 2021 in 1 Siječanj by ltidic

1885. – Iz Trsta je na parobrodu “Fantasie” u Pulu stigla carica Elizabeta Austrijska. (MARCELLO BOGNERI)

1887. – Rovinj. U uvali San Pelagio započeli su radovi na konstrukciji Doma za ostarjele pomorce. (MARCELLO BOGNERI)

1892. – Momjan. Osnovana udruga “Societa Filarmonica Momiano”. (MARCELLO BOGNERI)

1897. – Vlasnik otočja Brijuni Paolo Kupelwieser naručio je plovilo iz radionice lošinjanina Martinolicha. Barka, napravljena od čelika, nosi ime “Brioni Primo”, duga je 24, široka 6, a visoka 2 metra. Ima Werkinston pumpu koja može raditi i u slučaju požara, a u satu daje 100 tona vode. Motor brodice, Compund, je konstriran u radioni Ansaldo di Sanpierdarena. (MARCELLO BOGNERI)

1906. – Pozdravljanje oficira. Pitanje pozdrava oficira kad vode ispod ruke koju damu uredio je ratni ministar naredbom tako da kad oficir ide s kojom damom ispod desne ruke tad može nesmetano pozdraviti lijevom rukom. Ako pak on drži damu pod ruku tada mora ruku istegnuti i pozdraviti po propisu desnom rukom. (OMNIBUS)

1908. – Najbolji platinski upaljači današnjice. Originalni upaljači Janus. Senzacionalna novost. Potrebno svakom pušaču. Cijena 1.40 kruna komad. Prodaje Karl Jorgo, Via Sergia. (POLAER TAGBLATT)

1923. – Kakovo će biti vrijeme? Liepo vrieme će biti: Kada je za zapada sunca zapad rumen, a istodobno istok jasno zažaren. Kada su zvijezde u mliječnoj cesti jasne. Kada je mjesec jasan i bijel. Kada sijeva uvečer za jasna neba. Kada se dim diže ravno u vis. Kada lastavice visoko lete. Kada padne mnogo rose. Kada su u dugi jasnije žuta i modra boja. Kada su gore čađave. Kada puše istočni vjetar. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1925. – Nekoliko savjeta vrijednim domaćicama: Da se izvade mrlje na ruci ništa nije bolje od soli koja se malo nakvasi limunovim sokom. Ovim treba da se tare ono prljavo mjesto na ruci, a zatim da se ispere čistom vodom. Da se odstrane mrlje od tinte i rđe sa bijelih tkanina, treba ih nakvasiti mlijekom i pokriti solju. Sredstvo protiv miševa i štakora. Klorno je vapno sasvim sigurno sredstvo protiv štakora, jer ove životinje ne mogu trpjeti miris klornog vapna, te bježe od njega kao od kuge. (NARODNI KOLEDAR ZA ISTRU FRANINA I JURINA)

1959. – Zaštita djece bolesnih roditelja. Pri odmaralištu Crvenog križa u Savudriji osnovan je dom za djecu čiji roditelji boluju od tuberkuloze. Odluku o osnivanju ove humane ustanove donio je Kotarski odbor Crvenog križa u Puli, a da bi se ona ostvarila punu podršku i pomoć pružio je i Kotarski zavod za socijalno osiguranje koji će domu davati stalno mjesečnu pomoć. Visina pomoći će ovisiti o broju djece smještene u domu. Ovu akciju su shvatili i gotovo svi narodni odbori istarskih općina. (GLAS ISTRE)

1959. – Pošta u Pazinu dobila autobus. Pazinska pošta dobila je autobus kojim će prevoziti poštu i putnike na liniji Pazin-Poreč. Autobus će saobraćati dva puta dnevno na toj relaciji. Pazinci će posebno pozdraviti ovu vezu u ljetnim mjesecima kada počinje sezona kupanja jer će imati iznimno povoljne mogućnosti za odlazak i povratak iz Poreča što do sada nije bio slučaj. (GLAS ISTRE)

Arhiva