Slideshow shadow

Predstavljanje knjige Mile Bogovića “Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta. Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera” u Puli

Siječanj 15, 2020 in Novosti

U ponedjeljak, 20. siječnja 2020., s početkom u 12 sati, u svečanoj dvorani Tone Peruško na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. M. Ronjgova 1, II. kat) održat će se predstavljanje knjige Mile Bogovića “Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta. Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera”. O knjizi će govoriti glavni urednik Božidar Petrač, akademik Stjepan Damjanović, prof. dr. sc. Ante Bežen, Samanta Milotić Bančić, prof. i autor dr. sc. mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup u miru. Program predstavljanja vodit će prof. dr. sc. Nevio Šetić. Organizatori događanja su Odsjek za povijest i Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pozivnica

Obilježavanje 100. godišnjice “Vodnjanske bitke” u Vodnjanu

Siječanj 13, 2020 in Novosti

U četvrtak, 16. siječnja 2020., s početkom u 10 sati obilježit će se 100. godišnjica “Vodnjanske bitke” u Vodnjanu. Program će započeti u 10 sati polaganjem vijenaca u Ulici 16. januara, a od 10:30 sati u Zajednici Talijana (Narodni trg 4, II. kat) održat će se okrugli stol i predavanja Marina Pekice “Vodnjan početkom XX. stoljeća”, Paole Delton “Dignano del primo dopoguerra nella Relazione del Commissario straordinario magg, Armando Sechi Pinna (19 agosto 1920)” i Milana Radoševića “‘Vodnjanska bitka’ 16.1. 1920.: uzroci, tijek i posljedice”. Organizatori događanja su Grad Vodnjan, Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Vodnjana, Zajednica Talijana Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan.

Pozivnica – Invito

Otvorenje izložbe “Kazaline – nekad i danas” u Kanfanaru

Prosinac 20, 2019 in Novosti

U nedjelju, 22. prosinca 2019., s početkom u 14:30 sati u Galeriji Malenica u Kanfanaru otvorit će se izložba “Kazaline – nekad i danas” autora Valtera Krizmanića i Davida Medena. Izložbu organizira Udruga Dvegrajci u povodu Božićnog sajma u Kanfanaru.
Kanfanar

Pozivnica

Otvorenje izložbe “ZNANOST NARODV Povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre” u Puli

Prosinac 18, 2019 in Novosti

U petak, 20. prosinca 2019., s početkom u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, De Villeov uspon 8 u Puli, vit će svečano otvorena izložba “ZNANOST NARODV Povijest edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre”. Izložbom se obilježava 50-godišnjica osnivanja „Propagandno – kulturne službe“ Arheološkog muzeja Istre, čiji je slijednik današnji Edukacijski odjel te 70-godišnja veza Arheološkog muzeja Istre s posjetiteljima, slijedom otvorenja prvog stalnog postava Muzeja krajem siječnja 1949. Autorica izložbe, Giulia Codacci-Terlević, viša muzejska pedagoginja i kustosica, detaljno je prikazala povijesni pregled razvoja edukacijske djelatnosti Arheološkog muzeja Istre od njegovog osnivanja do danas. Izložba se može razgledati do 01. ožujka 2020., a Ulaz je slobodan.

Pozivnica

Izložba “Rimske kazališne maske” u Puli

Kolovoz 11, 2019 in Novosti

U razdoblju od 6. kolovoza do 2. listopada 2019. godine, na adresi Carrarina 4 u Puli, Arheološki muzej Istre predstavlja još jednu izložbu iz programa “Prozor u prošlost”, koja nosi naziv “Rimske kazališne maske”, autorice Silvane Petešić. Izložbom i popratnim katalogom prezentirani su razni arheološki predmeti nastali u antičkom razdoblju grada Pule, a ukrašeni su prikazima inspiriranim detaljima iz scenskih predstava od kojih kazališne maske zauzimaju posebno mjesto. Upravo ti prikazi pružaju neposredan uvid u vizualni izgled maske, onakve kakva se nekoć koristila u kazalištu. Ovi su motivi prikazivani na mozaicima, freskama, na predmetima za svakodnevnu upotrebu, kamenim nadgrobnim spomenicima, te su često bili ukomponirani u bogatu reljefnu arhitektonsku dekoraciju, poglavito onu povezanu s kazališnim objektima. Prezentirani predmeti te postojanje ostataka dvaju rimskih kazališta u Puli potvrđuju da su kazališne predstave bile važan segment u životu rimskodobnog stanovništva ovoga grada.