Slideshow shadow

Kristina Mihovilić – dobitnica nagrade za životno djelo “Don Frane Bulić” Hrvatskog arheološkog društva

Veljača 16, 2018 in Novosti

U utorak, 20. veljače 2018. s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu (Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4) održat će se dodjela nagrada Hrvatskog arheološkog društva. Nagradu za životno djelo “Don Frane Bulić” dodijelit će se dr. sc. Kristini Mihovilić, dugugodišnjoj kustosici, muzejskoj savjetnici i voditeljici Prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja Istre u Puli. Također, od 2002. do 2006. bila je i ravnateljica Muzeja, a tijekom rada vodila je brojna terenska istraživanja, organizirala je mnoge izložbe te autorica je brojnih članaka i raznih publikacija. O cjelokupnom programu i ostalim dobitnicima nagrada pročitajte u prilogu.

Program

Izložba “Boks u Puli” u Puli

Siječanj 22, 2018 in Novosti

Boks u Puli - najava
U petak, 26. siječnja 2018., s početkom u 18 sati, u sklopu manifestacije Noć muzeja, u Povijesnom i pomorskom muezju Istre – Museo storico e navale dell’Istria u Puli (Gradinski uspon 6) otvorit će se izložba “Boks u Puli”. Izložba je izraz inicijative Povijesnog i pomorskog muzeja Istre za očuvanjem i vrednovanjem značaja boksa – najtrofejnijeg pulskoga sporta. Prvi put javnosti će se prezentirati povijest amaterskog boksa u Puli, od antike do danišnjig dana, ali najveći dio bit će posvećen djelovanju BK “Pula” koji je zaslužan za intenzivne boksačke aktivnosti u najvećem istarskom gradu. Također, posebno će se naglasiti 18 boksača koji su se u vrijeme aktivne boksačke karijere iznimno iskazali svojim osobnostima i individualnim uspjesima kojima su doprinijeli uspjehu BK “Pula” te ostavili neizbrisiv trag u analima pulskoga boksa.

Noć muzeja 2018.

Siječanj 22, 2018 in Novosti

Noć muzeja - logo

U petak, 26. siječnja 2018., Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja. Sudjelovat će muzeji, galerije, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije iz svih krajeva u Hrvatskoj. U Istri su se uključile kulturne ustanove iz Pule, Vodnjana, Rovinja, Poreča, Pazina, Buzeta, Labina, Raklja, Cresa, Lubenica i Malog Lošinja.

Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport. Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Donosimo pregled programa 13. Noći muzeja za:

Pula
Muzej suvremene umjetnosti
Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria
Sveučilište Jurja Dobrile, Sveučilišna knjižnica
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre

Vodnjan
Istrian de Dignan – Ecomuseum

Rovinj
Muzej Grada Rovinja

Poreč
Zavičajni muzej poreštine – Museo dell territorio parentino

Pazin
Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell’Istria
Državni arhiv

Buzet
Zavičajni muzej Buzet

Labin
Narodni muzej

Rakalj
Muzejsko-galerijski prostor Grubić

Cres
Creski muzej

Lubenice
Ruralna otočna grupa – Muzej ovčarstva

Mali Lošinj
Lošinjski muzej

Održana 8. redovna (3. izborna) godišnja skupština Istarskog povijesnog društva

Prosinac 22, 2017 in Novosti

Na 8. redovnoj (3. izbornoj) godišnjoj skupštini Istarskog povijesnog društva – Società storica istriana, održanoj 21. prosinca 2017., izabrani su novi Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti jer je prethodnima istekao četverogodišnji mandat.

Novi Upravni odbor čine Mihovil Dabo (blagajnik), Katarina Gerometta (tajnica), Gracijano Kešac, Darko Komšo, Maurizio Levak (predsjednik), Raul Marsetič, Elvis Orbanić, Milan Radošević (dopredsjednik) i Ivan Žagar. Nadzorni odbor čine Igor Duda (predsjednik), Nikša Minić i Sarah Zancovich, a Sud časti Željko Cetina, Robert Kurelić i Gordana Milaković (predsjednica).

Predstavljanje knjige Branimira Jankovića “Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma” u Puli

Studeni 27, 2017 in Novosti

naslovnicaU četvrtak, 30. studenog 2017., s početkom u 12 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje), održat će se predstavljanje knjige dr. sc. Branimira Jankovića “Mijenjanje sebe same. Preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma”. Knjiga obrađuje teorijske i metodološke preobrazbe hrvatske historiografije kasnog socijalizma, s naglaskom na 1970-e i 1980-e kao ključne godine kada se one zbivaju. Preobrazbe se očituju u usmjerenju prema povijesti društva i teorijsko-metodološkoj pluralizaciji hrvatske historiografije uvođenjem novih pristupa i poddisciplina na tragu suvremene europske i svjetske historiografije. Knjigu će predstaviti professor emeritus Miroslav Bertoša, dr. sc. Drago Roksandić te autor dr. sc. Branimir Janković, a predstavljanje će moderirati Ivan Žagar, prof. Organizator predstavljanja je Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica