Slideshow shadow

17. listopada

Listopad 17, 2019 in 10 Listopad

1903. – jučer je dovršeno postavljanje statua od mramora iz Carare na crkvu Madona di Mare, poklon Ministarstva gradnje, a inženjer Tomassi ih je postavio. Efekt će biti kompletan kad se na mjesto postave mali mramorni kapiteli koji će biti na vrhu kolona od crvenog mramora iz Sv. Petra u Šumi koje dijele niše. S lijeva na desno biti će postavljene: prvo Sv. Polikarp iz Smirne, skulptora Lewandowskog; drugo Sv. Giuseppe od Grubera; u sredini Santa Barbara kiparice Tries; zatim Sv. Andrea od Veiseka i na kraju Sv. Nikola od Gruenhuta. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Uhapšeni su pulski građani Decarli, Grion, Volcher i Stein i pretraženi u Policiji. Noću 11. o. mj. je raširena po gradu enormna količina letaka koji pozivaju na dezertiranje i pobunu vojnika talijanske nacionalnosti. (MARCELO BOGNERI)

1908. – Općina i Provincija su otvorile prva dva razreda buduće Realne gimnazije u Puli koja je upisala 117 učenika u ul. Cenide. (MARCELLO BOGNERI)

1972. – Lovranci su se još jednom potvrdili kao dobri domaćini i organizatori turističkih manifestacija. Lovranski turistički radnici s uspjehom su položili još jedan ispit dobrih domaćina i organizatora atraktivnih i uvijek primamljivih turističkih manifestacija. Prva turistička berba maruna organizirana na dva hektara marunove šume kod naselja Oprić, a popraćena nizom manifestacija u samom Lovranu, među kojima i izravnim četverosatnim snimanjem emisije Vikend u 8 koja je u potpunosti uspjela. (GLAS ISTRE)

Arhiva

16. listopada

Listopad 16, 2019 in 10 Listopad

1952. – Jesenska sjetva u južnoj Istri u punom tijeku. U čitavoj južnoj Istri, a naročito u obalnom pojasu jesenska sjetva nalazi se u punom jeku. Predviđene površine za jesensku sjetvu počele su se pripremati (preoravati) još koncem kolovoza. U okviru jesenske sjetve dosad su zasijane sve predviđene površine krmnim biljem, a sjetva žitarica započela je početkom listopada. Služeći se iskustvom iz prošlih godina, seljaci i zadrugari ove godine zasijavaju većinom odlične sorte pšenice “Roma”, “Mentana”, “Frosineto”. Iako na području kotara Pule postoji 35 sijačica, većim dijelom se sije rukom jer te sijačice nisu sve prikladne za ovaj teren. (GLAS ISTRE)

1955. – Otkup duhana u Lovreču Pazenatičkom. Poljoprivredna zadruga u Lovreču Pazenatičkom otkupila je do sada 50 kvintala zelene mase duhana. Za otkup duhana zadruga je utrošila 1.134.000 dinara. Prosječna cijena zelene mase duhana iznosila je u ovoj godini oko 23 dinara po kilogramu. Zadruga je za ovu sezonu proširila i svoju sušionicu duhana. Za proširenje sušionice utrošeno je 3 milijuna i 500.000 dinara. Međutim, kapacitet sušionice još uvijek ne zadovoljava. (GLAS ISTRE)

1972. – Službeno završena sezona kupanja. Opatija. U nedjelju je na području opatijske rivijere i službeno završena ovogodišnja sezona kupanja koja je zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika u većem dijelu ljeta, a pogotovu u rujnu bila po broju lijepih dana zaista mršava. Službeni završetak kupališne sezone obilježen je zatvaranjem i posljednjeg javnog kupališta “Stare Slatine” koja je u nedjelju posljednji puta ove godine primila nekoliko gostiju koji su lijepo vrijeme iskoristili za sunčanje. (GLAS ISTRE)

Arhiva

15. listopada

Listopad 15, 2019 in 10 Listopad

1888. – tržnica je sa Arsenalske rive danas preseljena na Port Aureu, blizu ul. Carrara. (MARCELLO BOGNERI)

1956. – Pripreme za godišnju poljoprivrednu izložbu u Motovunu. U Motovunu se ovih dana ubrzano radi na pripremama za održavanje godišnje poljoprivredne izložbe. Na izložbi će biti prikazani najbolji poljoprivredni proizvodi sa područja Motovunštine. Najboljim proizvođačima podijeliti će se razne nagrade u visini od 4.000 do 10.000 dinara, a u ukupnom iznosu od 400.000 dinara. (GLAS ISTRE)

1972. – Ponosni na rezultate svoga rada. Labin. Kolektiv osnovne škole Matija Vlačić jučer i prekjučer proslavio je Dan škole. Prekjučer je organiziran bogat sportski program, a jučer su na svečanosti u dvorani kina Partizan najstariji članovi kolektiva primili nagrade i darove. Direktor Milenko Carević podnio je referat o desetogodišnjem radu škole iz kojeg se vidi da je ova škola postigla mnoge vrijedne rezultate u odgoju i obrazovanju i društvenom životu labinske komune te da je imala više uspjeha koji su bili zapaženi u republici i zemlji. Poslije prigodnog programa otvorena je izložba radova učenika ove škole. Oni su se predstavili s više od 500 radova. Može se reći da je ovo najbolja izložba koja je u Labinu ikad postavljena. (GLAS ISTRE)

1972. – Početak izgradnje nove škole. Buje. Ovih dana potpisan je ugovor sa sarajevskim poduzećem KOMPES o izgradnji nove osnovne škole u Bujama. Radovi će započeti oko 20. ovog mjeseca, a zgrada će biti dovršena 1. kolovoza sljedeće godine. Novu školsku godinu 1973/1974. započet će nastavnici i učenici osnovne škole Mate Balota u Bujama u novoj zgradi što predstavlja veliki uspjeh za osnovno školstvo Buja. (GLAS ISTRE)

Arhiva

14. listopada

Listopad 14, 2019 in 10 Listopad

1903. – postavljena crna, mramorna, komemorativna ploča na fasadu zgrade administracije centralne tržnice na Piazza Verdi koja navodi: Izgradila općina 1903.- podestat Lodovico Rizzi, inž. Jakopo Lodovico Muenz – radovi u željezu radionice iz Wirowitza. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Zbog zaštite od gripe zatvorene su sve škole u Puli, Rovinju i Balama od 11. do nedjelje 27.10. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Zanimanje za kazalište raste. U broju 1. t. m. je “Hrvatski list” upozorio Slavene Pule da su plakati ovde sada delujućeg nemačkog kazališta samo nemački. Da se tu ingnorira jezik Hrvata i da će stoga Hrvati i drugi ovde nastanjeni Slaveni znati koje imaju držanje zauzeti prema tudjincima, biva da neće ići na nemačke predstave. Hrvati i Slaveni tog svega razumeli nisu. Polaze oni u velikom broju na nemačke predstave. Zato ih nemački “umetnici” vredjaju u nakani da time olakote sebi i svojima ove teške dane. Izgleda da neće ove godine nemački impresario punom kesom otići iz Pule i ako mu galerija dobacuje raznih darova. (HRVATSKI LIST)

1928. – Žalosna smrt jedne naše Ćićke u Argentini. Iz Ville Regine u Argentini nam javljaju da je tamo vrlo žalosniom smrću od zločinačke ruke poginula gospodja Šverko, udata Nelli, iz Lanišća. U gostioni vlasnika g. Munera tri čovjeka nisu htjela platiti te su vlasnika i njegovu ženu vezali, pokupili sve što se moglo pokupiti i baš su izašli s plinom iz kuće kadli sretoše gospođu Šverko. Lopovi su se valjda pobojali da bi ih mogla izdati i opališe na nju više hitaca. Četiri hica su je ranila. Potraga za zločincima nije uspjela i ako je policija učinila sve da lopove nadje. (ISTARSKA RIJEČ)

1965. – Bogata berba na Svetvinčentini. Počela je berba grožđa u mnogim selima Svetvinčeštine, a u nekim je već i gotova. Seljaci su veseli i vidjet će te ih kako vedra lica voze ubrano grožđe u bačvama. Seljaci kažu da će im vino biti daleko bolje nego prošle godine jer je grožđe potpuno zrelo i puno je šećera. (GLAS ISTRE)

Arhiva

12. listopada

Listopad 12, 2019 in 10 Listopad

1917. – Iz Kanfanara. Došla je napokon i tako dugo očekivana kiša. Najedanput se je vrijeme promijenilo i ljudi su se bogme počeli zavijat u toplija odijela. Zima je na vratima, a naša su djeca bosa. Ne bi li dobro bilo kad bi se i opet kao prošle godine naručilo cipele s drvenim poplatima. Time bi nam se mnogo pomoglo. (HRVATSKI LIST)

1917. – Izgubljeni predmeti. Redarstvu je prijavio gospodin štopski nadliječnik Zeidler da je dana 3. ovog mj. izgubio u kupalištu ratne mornarice ili na putu do svojeg stana u ulici Olivio Castello br. 4, dva zlatna prstena: jedan vjenčani i jedan prsten s dijamantom. Mate Vlajčević podčasnik ratne mornarice izgubio je na 6. o. mj. u 9 sati na večer iz ulice Castropola do broda Custozza jednu malu zlatnu uru s narukvicom od vrijednosti 130 kruna. Stvar je prijavio redarstvu. (HRVATSKI LIST)

1933. – Posveta mletačkih znakova u Bujama. 10. o. mj. je u Bujama posvećen restaurirani stari zvonik i blagoslovljena zvona. Prisutne su bile vlasti iz Pule. Podestat je u svom govoru naveo kako je nacrt popravka već bio gotov kada su bili oštećeni znakovi mletačke vlasti u Trogiru, Krku i Sinju. Da odgovori na one povrede talijanskih aspiracija na Dalmaciju, općina Buje je odlučila da postavi nove lavove na zgrade gdje su i prije bili, a koje su nekuda bili zabacili pa tako i na zvonik. Kako se vidi Talijani u Bujama su skinuli mletačke lavove mnogo prije nego Jugoslaveni po Dalmaciji. (ISTRA)

1952. – Nešto o pekarni u Pazinu. Već nekoliko mjeseci stanovništvo Pazina opravdano prigovara za rad svoje pekarne. U svim našim gradovima peku se dvije vrste kruha: bijeli i crni. No, u Pazinu se to rijetko kada događa, a i onda kada se peku obje vrste, bijeli kruh se ne može razlikovati po ničemu-nego po cijenama. Pored toga, u neke dane pekarna ispeče više kruha nego je potrebno pa je stanovništvo prisiljeno da ovaj “višak” kupuju sutradan, naravno u tvrđem stanju. Događa se ponekad da ga nema dovoljno odmah ujutro, tako da ga žene koje rade ne mogu dobiti, nego su prisiljene da ga kasnije plaćaju u hotelu po dvostrukoj cijeni. (GLAS ISTRE)

1952. – Iz kotarskog suda. Kotarski sud u Puli je u drugoj instanci izrekao još oštriju kaznu za Severina Terlevića koji je ranije osuđen zbog pronevjere na štetu Trgovačkog poduzeća “Uljanik”. On je tu pronevjeru izvršio koristeći svoju funkcionalnu dužnost predsjednika likvidacijske komisije. Terlević je raznim malverzacijama prisvojio vrijednost od oko 130 tisuća dinara. Najveće iznose je “zaradio” prodajom raznog materijala Opće poljoprivredne zadruge iz Poreča po znatno povećanim cijenama. (GLAS ISTRE)

Arhiva