Slideshow shadow

27. veljače

Veljača 27, 2021 in 2 Veljača

1906. – Nesreće na arsenalu. Na ratnom brodu “Elisabeth” radio je jedan radnik čije ime do ovog časa nismo saznati mogli. Radio je na zapovjedničkom mostu oko pričvršćivanja željeza kad se najednom posklizne i padne na dno “Trokendocka” u kom se nalazi rečeni brod te je ostao na mjestu mrtav. Jadnik ostavlja iza sebe ženu sa četvero nejake djece. (OMNIBUS)

1918. – Dnevne vijesti. Istarski ured za ulje javlja: Upozoruje se pučanstvo da se ulje u Istri ne može nabaviti i da ga se iz Istre ne može izvesti bez dozvole istarskog ureda za ulje. Eventualne prekršaje kaznit će politička oblast na temelju naredbe carsko-kraljevskog namjesništva za Primorje od 27. 12. 1917. Osim toga ulje će zaplijeniti. (HRVATSKI LIST)

1921. – Nestao. Svi se sjećamo dragog nam popa koji je mrzio Italiju. Dotični, rodom iz Alture, je bio upleten u različite afere. Treba napomenuti da je, osim što je organizirao razne manifestacije najprije u korist Austrije, te nato u korist Jugoslavije, vlastitim autom pregazio djevojčicu. Gospodin pop je kao zadnji pothvat napustio samostan u kojem je boravio te je s nekom djevojkom pobjegao u Jugoslaviju kako bi se njome oženio. Sretno mu bilo. (L’AZIONE)

1947. – Otvorenje čitaonice u Raklju. Ovog je mjeseca u Raklju otvorena Narodna čitaonica. Tom su zgodom učiteljice Smilja Perić i Aleksandra Štiglić govorile o kulturno-prosvjetnom radu i o važnosti čitaonice. Pioniri Raklja održali su lijepu priredbu, mnogi su se pioniri i pionirke istakli lijepom recitacijom i pjevanjem. Na svršetku je učiteljica pozvala sve prisutne da što češće opsjećuju ovu kulturnu ustanovu i da radom na prosvjetnom polju doprinesu svom vlastitom podizanju. (GLAS ISTRE)

1967. – U Puli ponovno klub prijatelja filma. Projekcijom nagrađenih filmova s prošlogodišnjeg Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma u Oberhausenu u dvorani kina Partizan u Puli u ponedjeljak 13. veljače u 19 sati ponovno je započeo sa radom nedavno osnovani KLUB PRIJATELJA FILMA. Kraći prekid u redovnom radu Kluba bio je prouzročen zastojem u nabavci umjetničkih i antologijskih vrijednih ostvarenja domaće i strane kinematografije, a upravo je redovno prikazivanje takvih filmskih djela koje je inače teško naći na redovnim kino-repertoarima osnovni cilj Kluba prijatelja fila. (GLAS ISTRE)

1967. – Milijuni za stanove u Žminju. Jedan problem Žminjštine traje već više od dvadeset godina. Riječ je o obnovi ruševina nastalih uzrokom rata. Fondovi za obnovu odavno su se ugasili i mimoišli više od stotinu porušenih zgrada Žminja i drugih mjesta ovog kraja. Problem će sada naći svoje rješenje. Lanjske je godine za izgradnju odnosno obnovu ustanova iz sredstava bivšeg fonda za stambenu izgradnju dodijeljena novčana pripomoć u iznosu od nepunih 10 milijuna starih dinara. (GLAS ISTRE)

1967. – Pula konačno dobiva kuglanu. Pitanje izgradnje nove ili barem adaptacije nekadašnje kuglane u Puli, koje se proteže već pet godina, konačno je dobilo svoj sretni epilog. Već nekoliko dana entuzijasti boćarskih klubova u Puli dobrovoljno rade na tom projektu. Računa se da će se radom samih sportaša prištedjeti oko 10 milijuna starih dinara. Inače, za izvođačke radove koji iznose 20 milijuna starih dinara, sredstva je osigurao Općinski SOFK Pule i Brodogradilište i tvornica dizel motora “Uljanik”. (GLAS ISTRE)

1967. – Uskoro u Rovinju tenis igrališta. Zaštićeni park “Zlani rt” u Rovinju predstavlja idealni prostor za rekreaciju stanovnika Rovinja i turista. Zato se ovih dana pristupilo preliminarnim razgovorima radi uređenja prvih tenis igrališta i eventualno igrališta za golf. (GLAS ISTRE)

Arhiva

26. veljače

Veljača 26, 2021 in 2 Veljača

1918. – Domaće vijesti. Važno za one koji putuju iz Pule. Željeznički ured iz Pule saopćuje da ona dva osobna vlaka što dnevno odlaze iz Pule, nijesu u stanju da otpremaju onolik broj osoba što su dnevno na odlasku iz grada. Isto se tako ne može pridodati nikakvih novih vagona, a teretni vlakovi opet ne mogu preuzeti putnika. Na vlak koji odlazi u 5 i 50 minuta po podne imaju pravo isključivo radnici carskog i kraljevskog pomorskog arsenala koji posjeduju uredovno potvrđene radničke legitimacije. Za to će se u buduće izdavati samo toliko voznih karata, koliko bude sjedala na raspolaganju, a putnici opet koji već budu primili vozne karte neće s njima nipošto imati bezodvlačno pravo na otpremu. Na to se upozoravaju također carsko kraljevsko vojničke i civilne oblasti kako bi pri podjeljivanju dozvola za putovanje uzimali gore spomenute okolnosti u obzir. (HRVATSKI LIST)

1947. – Kulturna priredba u Režancima. Ovih dana naša omladina i pioniri u Režancima održali su lijepu priredbu s bogatim programom. Ova je priredba dokaz kako se naša omladina po selima kulturno razvija. U podizanju kulturno-prosvjetnog rada mnogo truda i napora ulaže učiteljica i njoj pripada veliki dio zasluge da je ova priredba tako dobro uspjela. Naročito je uspjela posljednja točka programa u kojoj su prikazani istarski narodni običaji uz muziku. (GLAS ISTRE)

1960. – Povećala se porodica dabrova u Buzetu. Prošle godine ing. Josip Hrka, iz Buzeta, nabavio je dva para dabrova koji su se namnožili te ih danas ima dvadesetak komada. Kako kaže vlasnik ove farme, dabrovi dobro napreduju i ne zadaju velikih briga oko uzgoja. Najveći problem predstavljaju nastambe, ali ni to nije tako velik izdatak. Sada ima šest nastambi kapaciteta oko 40 dabrova. Kod ing. Hrke za dabrove se interesirao i napredni poljoprivrednik Mikolavičić. On će uskoro kupiti i pokušati uzgoj na svom imanju, kraj potoka, gdje ima stalno dobre tekuće vode, koja je uz hranu, najvažnija za njihovo kupanje. Nije to sve. Ovih dana ing. Hrka očekuje da se porodica njegovih dabrova poveća još za kojih šest ako ne i više mladih. (GLAS ISTRE)

1967. – Što je pokazala priredba “Prvi pljesak” u Puli. Umjesto pljeska-voće. Rijetko je neka priredba u Puli izazvala neki interes kao što je bio slučaj s prvom ovogodišnjom pod nazivom “Prvi pljesak”. Na dan predstave bilo je mnogo onih koji su tražili kartu više. Gledalište Istarskog narodnog kazališta bilo je ispunjeno do posljednjeg mjesta i eto toliko očekivana predstava je započela. Ali, na samom početku, veliki revijski orkestar Udruženja muzičara zabavne i narodne muzike unio je nezadovoljstvo među publiku. Sedam minuta uvoda bilo je previše da se u ritmu mamba tog već pomalo zaboravljenog latinskog plesa dade uvod jednoj takvoj priredbi. Da pogodak u prazno bude još veći konferansje nije znao držati korak sa predstavom pa je i to djelovalo na već razdraženu publiku. A kada su se na pozornici pojavili nedovoljno uvježbani pjevači-amateri publika je umjesto pljeskom nagradila njihov trud voćem. Uzaludne su bile duhovite dosjetke najavljivača jer eto publika želi da se zabavi za 500 starih dinara koje je utrošila za toliko očekivanu predstavu u gradu koji oskudijeva zabavnim životom i da joj se pružio što se obećalo. (GLAS ISTRE)

1967. – Plamen u učionici. U učionici Osnovne škole u Škropetima izbio je ujutro 17. veljače požar uslijed kojeg je izgorjelo 25 kvadratnih metara parketnog poda. Požar je izazvao pad žara na pod iz prenatrpane školske peći. Uslijed požara izgorjela su i neka školska učila i jedan stol. Nastala šteta cijeni se na 300.000 starih dinara. (GLAS ISTRE)

1967. – Dva milijuna štete uslijed nevremena. Veliko nevrijeme, koje je u noći između 17. i 18. veljače vladalo nad Pazinom, prouzrokovalo je u Tvornici stočne hrane štetu od oko 2 milijuna starih dinara. Jaka kiša, popraćena vjetrom, slila se kroz otvorene prozore na žitarice i druge proizvode. (GLAS ISTRE)

Arhiva

25. veljače

Veljača 25, 2021 in 2 Veljača

1884. – Inicijativni odbor “Societa Istriana di Archeologia e Storia Patria” je podnijelo predstavku o legalnom priznavanju društva. Odbor čine: Andrea Amoroso, Bernardo Benussi, Giovani Cleva, Carlo de Franceschi, Felice Glezer, Nicolo Rizzi i Andrea Scampicchio. (MARCELLO BOGNERI)

1887. – Prva brodica udruge “Pietas Julia” je puštena u vodu. To je jedna elegantna “scappavia” pod imenom “Sergio” u čast antičkih Rimljana. Brodica je napravljena u udruzi i služiti će samo za školovanje mladih veslača. (MARCELLO BOGNERI)

1895. – Svi ratni brodovi koji su se našli u luci kao i sve gradske javne ustanove razvili su zastave s crnom vrpcom u povodu bečke sahrane nadvojvode Alberta. (MARCELLO BOGNERI)

1899. – U Galižani je oformljena Cassa rurale di prestiti e de risparmio, uz one u Šišanu i Momjanu treća te vrste u Istri. (MARCELLO BOGNERI)

1918. – Dopis iz Istre. Kanfanar. Naš mnogočasni župnik dekan pop Niko Šutlić dobio je jučer u tri i po sata po podne iz ruku visokog gospodina tvrđavnog povjerenika baruna Hohenbrucka srebrni križ 2. razreda za civilne usluge. Svečanosti je prisustvovao vladin upravitelj kanfanarske općine gosp. Dr. Ivo Mrakovčić, čitavo svećenstvo dekanata i mnogobrojni puk. Zaslužnom svečaru naše čestitke! (HRVATSKI LIST)

1924. – Iz Pomera. “Istarska Riječ” je donijela jedan dopis iz Pomera u kome se mi Pomerci tužimo radi ukinuća našega jezika u crkvi i radi osnovanog ženskog pjevačkog zbora koje ne pjeva u redu. U tom dopisu nije nanešena nikakva uvreda za ovdašnjeg župnika. Unatoč toga on se je na taj dopis veoma uznemirio te ga je čitao pred oltarom i napadao s tog svetog mjesta. Najinteresantnije je to da je te nedjelje napao dotičnu osobu u srpsko-hrvatskom jeziku, ali da bi propovijedao riječ božju u dotičnom jeziku to ne zna. (ISTARSKA RIJEČ)

1926. – Iz Račje Vasi. Nek se čuje i naš glas. Kod nas okreću stvari na bolje. Ljudi počinju da uvidjaju kuda su ih par odmetnika vodila, a naš “komesar izvan općine” nema kod nas već mnogo pristaša. Otvaramo oči i priznajemo da su susjedna sela nas po pravici krivo gledala. Ono neko oduševljenje za munturu i lumpanje, sve nas više ostavlja, postajemo hladni i odviše. Pa tako i treba naučila nas bijeda i nepravda. Pust je prošao medju bez velike buke i to znači da smo postali pametniji i hladniji. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Iz Kanfanara. Vol napao ženu i teško je ranio. Jednog dana rano ujutro otišli su na rad u polje Kata Preuc stara 38 godina i njezin muž. Sobom su uzeli voz u koji su bili zapregnuti jedna krava i jedan vol. Kad su došli na polje puste goveda na pašu. Nije prošlo nego par minuta, kadli vol, koji je do tada bio miran počne bijesno skakati. Najedanput se ustrči naprama ženi u namjeri da je udari rogovima. Žena je počela vriskati htijući da izbjegne opasnosti, ali nije uspjela. Vol dotrči te je rogovima tako grozno udari u leđa da je žena odmah pala na zemlju u krvi. Zatim je nastavio s trčanjem po polju. Muž koji je sve to vidio odmah dođe u pomoć ženi i podigne je. Bijesna životinja tako jako je udarila ženu da joj je razbila hrptenicu i prouzročila veliku ranu. Ženi su pružili prvu pomoć i odveli je u puljsku bolnicu. Nalazi se veoma u očajnom stanju. (ISTARSKA RIJEČ)

1947. – 60-godišnju staricu Fumu Jelenić iz Modrušani naučio je unuk čitati i pisati. “Nikada u svom životu nisam bila tako umorna, ali ni tako vesela” rekla je starica Fuma Jelenić iz Modrušani, kada je prvi put u životu uspjela napisati svoje ime i prezime. Fumina kuća je daleko od mjesta gdje se održava tečaj za nepismene u Modrušanima pa ne može ići, ali je pozvala svog unuka koji ide u treći razred osnovne škole da je nauči čitati i pisati. I tako sada navečer uz petrolejku unuk uči svoju baku. Baka svladava uz pomoć unuka slovo po slovo i tom svojom upornošću sa znanjem može služiti primjerom svima. Nije sramota biti nepismen, ali je sramota ostati nepismen sada, kada u slobodi može svako učiti. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

24. veljače

Veljača 24, 2021 in 2 Veljača

1896. – Medicinski bilten koga izdaje dr. Schiavuzzi danas bilježi: 242 slučaja ospica, 12 difterije, 13 šarlaha itd. Porast oboljelih je alarmantan i škole ostaju do daljeg zatvorene. (MARCELLO BOGNERI)

1900. – Provincijski odbor Istre je kupio u Nezakciju 5000 m2 terena gdje se pretpostavlja da je postojao grad. Odbor ima namjeru na tom lokalitetu nastaviti s racionalnim iskapanjima. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – Otkriveni pobunjenici. Jučer navečer jedna grupa fašista saznala je da se nešto čudno dešava u jednoj kući iz ulice Castropola. Kuća je pripadala nekim jugoslavenima. Fašisti su razborito ušli u kuću da istraže što ima u njoj. Pronašli su mnoge knjižice od političko društva “Edinost” koje su bile naslovljene: Narodno Obrambeni Sklad. Radilo se je o materijalu za podjelu za istomišljenike, tj. za pobunjenike protiv Italije. Nađena je i prilično visoka svota novaca prikupljenog za kampanju protiv Italije. Jugoslavenima je sav taj materijal oduzet. Sutradan je novac podijeljen dalmatinskim izbjeglicama. (L’AZIONE)

1926. – Iz Sv. Ivana kraj Buzeta. Naša djeca i eksplorator. U Buzetu imadu neko društvo, kako oni zovu, eksploratora, a mi ćemo ih zvati dangube. Mi ih vidimo često u svojoj posebnoj odori da šeću, planduju, putuju, da se igraju na lopte, dakle da tako gube ovo zlatno vrijeme. Dobro je to, nek se igraju, nek planduju ljudi i dječaci koji nemaju drugo što da rade, ali naša djeca bogme rano ustaju, kasno lijegaju, a čitavi bogovetni dan rade: pasu goveda, kopaju, sade, pomažu uopće na polju i u kući. Naša se djeca dosti namuče, dosti ezerciraju i vježbaju korisnim radom. Vi u gradu, vi šinjori, možete se zabavljati kako hoćete. Neki mladići polaze i našim krajem te mame naše dječake da budu dangube. Ali ih je junački oprao jedan naš otac. “Moj mali će kopati, a ne šetati se. Ja sam gospodar svoga sina.” (ISTARSKA RIJEČ)

1926. – Iz Roverije. Naši jadi i nevolje. Dobivamo udarac za udarcem. Lanjske godine nam je općina oduzela “komunal”, a ove nam je nametnula porez na stoku. Po svakom volu ili kravi moramo plaćati 18 lira poreza, a po ovci, magarcu, psu itd. 4 lira. To je veliki teret koji ne ćemo moći dugo vremena da snosimo. Prije ili kasnije bit ćemo primorani da prodamo blago i čitavo imanje pa da selimo trbuhom za kruhom. Naši “raprežentanci” posvećuju glavnu brigu svom želucu i svojim prijateljima. Njima je opća korist deveta briga,. (ISTARSKA RIJEČ)

1927. – Iz Pule. Cijene živežnih namirnica. Prije nekoliko dana sastala se u općinskoj kući jedna reprezentanca trgovaca i građana na sjednici. Na toj se je sjednici raspravljalo o cijenama raznih živežnih namirnica na puljskom tržištu. Između ostalog se je govorilo o cijenama mesa, masti i ribe. Za meso se je zaključilo da je preskupo i da će mesari morati sniziti cijene. Osim toga mesari će morati prodavati odvojeno meso od krave i vola kako bi se moglo razlikovati jedno od drugoga. Mast je opet poskupila jer je ljetina bila slaba. O ribama i ribarima se također mnogo raspravljalo. Pred kratkim je nastupila na snagu odredba da ribari mogu sami svoju ribu prodavati bez da je prodaju takozvanim pijacatorima. Oni nose mokre gaće, a ne puljski trgovci pa im zato i pripada dobitak. Zaključeno je da to nije za puljsko građanstvo jer da naime ribari profitiraju na cijenama ne znamo da li je to baš tako. Još je zaključeno da će se riba opet prodavati pijacatorima koji će ribu prepodavati s nekim postotkom dobitka, kako će općina odrediti, vidjet ćemo kakao će se sve razvijati. (ISTARSKA RIJEČ)

1971. – Matičarima raj osiguran. Poznato je: u Jugoslaviji se pravovaljani brak može sklopiti samo na temelju Osnovnog zakona o braku pred zakonom ili njegovim predstavnicima. Svi ostali brakovi sklopljeni u crkvi ili pod vrbom nisu pravovaljani i smatraju se divljima. Kako svako pravilo ima izuzetaka tako i Osnovni zakon o braku, zahvaljujući matičarima u Puli, ne važi za sve. On, na primjer, ne važi za Puljane na privremenom radu u Švedskoj. Puljani u Švedskoj mogu se vjenčati i samo pred bogom, bez straha da po povratku u Pulu njihov brak neće biti priznat. Do toga dolazi neshvatljivim tumačenjem zakona i administriranjem na nivou kako se to vidi i iz godišnjeg izvještaja matičara: “U Švedskoj naši državljani sklapaju samo crkveni brak koji mi upisujemo u naše matične knjige vjenčanih i dolazi do toga da su oba braka (pred Zakonom u Jugoslaviji i Bogom u Švedskoj) jednako pravno valjani. Kada se građani vrate s privremenog rada u domovinu njihov je crkveni brak i dalje punovažan”. To se zove administracija i bog je može zastupati! Zahvaljujući njoj, bog u Švedskoj ima prava koja su mu uskraćena u Puli i Jugoslaviji. (GLAS ISTRE)

Arhiva

23. veljače

Veljača 23, 2021 in 2 Veljača

1888. – Dana 22. i 23. 2. održani su općinski izbori u Oprtlju. Pobijedila je hrvatska stranka. Talijani su uložili utok i izbori su bili poništeni. (NAŠA SLOGA)

1906. – Maškarada Sokolova. Čujemo da je veliko zanimanje za ovu maškaradu koja će stalno kao i prijašnjih godina sjajno ispasti. Pozivi su razaslani svi, a ipak dolaze svakodnevno novi upiti za pozive, kojih će brzo nestati, pa molimo gospodu članove da oni upotrebe svoje vlastite pozive ako kane pozvati kog znanca ili prijatelja. Upozoravamo također na točan početak jer će svečanost instalacije početi točno u 9 sati na večer pa bi šteta bila ako tko zakasni na tu svečanost koja će prouzročiti buru smijeha. (OMNIBUS)

1910. – Pulski arhitekta Rodolfo Borri osvojio je prvu nagradu za projekt uređenja zgrade Vojne bolnice za koji je potrošeno 180.000 kruna. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Namjesništvo je potrdilo Statut društva “Circolo Sportivo Internazionale” sa sjedištem u Puli. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Kontraadmiral Lazzaro Schukic, komandant Arsenala od 1907., umirovljen je 6. veljače. (MARCELLO BOGNERI)

1914. – Veliko natjecanje u narodnim pjesmama u Politeami Ciscutti. Sve karte su rasprodane. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – U Rovinju se dogodio tragičan sukob između socijalista i fašista. Jedna osoba je mrtva, a veliki broj je ozlijeđenih. (MARCELLO BOGNERI)

1921. – Tragičan spor u Rovinju. Jučer popodne oko 17 sati na gradskom trgu trebala se skupiti jedna grupa socijalista. U blizini je bilo desetak fašista koji su arogantno kružili trgom. Odjedanput je izbila tučnjava između njih. Fašisti su sa sobom imali noževe i pištolje, a komunisti nisu imali vatrenog oružja. Par ljudi je ranjeno i nažalost gospodin Ive, čije puno ime nije poznato, ubijen je pištoljem dok je pokušavao nasilno napasti jednog fašista. Policija je stigla, no ništa nije mogla riješiti. Jedan policajac je također ranjen, ne zna se sa čije strane. (L’AZIONE)

1930. – Šta je novo u Istri? Krađe i krađe. Bilo je više nego očito da će siromašni narod, kojemu su oduzeli škole, razjurili sva prosvjetna i gospodarska društva, istjerali ga iz crkve i udaljili od svake civilizacije i duševno teško postradati. Zamislile si samo: u samom balskom kotaru ukradeno u poslednje vrijeme ništa manje nego za četiri stotine tisuća lira robe. A što je istom u porečkom, puljskom, pazinskom i drugim kotarima. Tko bi sve nabrojio. Ne kradu se male stvari: usred bijela dana nestane ti s paše stado ovaca, četrdeset-pedeset glava. Talijani su u sto muka. Naredili su žigosanje svega blaga. Nek im talijani dadu kruha jer je jedan od prvih i glavnih razloga krađe pomanjkanje kruha, strašna gospodarska nevolja koja je dolaskom Talijana zavladala kao nikad prije. (ISTRA)

1967. – Dva TV-filma o Istri. U okviru zasebnog jutarnjeg programa TV U ŠKOLI u četvrtak 23. ovog mjeseca na programu je u 10 sati i 40 minuta prikazivanje dva filma o Istri iz TV- galerije. Gledaoci jutarnjeg TV-programa vidjeti će kulturno-prosvjetni film Renesansa u Draguću i film Labin. (GLAS ISTRE)

1967. – Jedini i dobar. U Talijanskom domu kulture u Puli održan je prošle nedjelje maskirani ples za djecu koji je u Puli već tradicionalan. U dvorani Talijanskog doma našlo se mnoštvo mališana pod maskama, školske i predškolske djece iz svih pulskih osnovnih škola. Živopisnim maskama, u kojima je do izražaja došla razdragana dječja mašta, divili su se i prisutni roditelji mališana i drugi posjetioci ovog mladog maskiranog plesa. Bila je to zaista lijepa manifestacija tradicije dječje mašte i veselja. (GLAS ISTRE)

1971. – Najveselije maškare u Nedešćini i Roču. U mnogim istarskim selima i mjestima održavale su se pusne manifestacije. Najveće pusne priredbe održane su u Roču i Nedeščini. Pusna povorka iz Roča obišla je veliko područje buzetske općine, svuda masovno i srdačno dočekana. “Pusta” i njegove pratioce domaćice su obilato darivale jajima, kobasicama i raznovrsnim pićima. U Nedešćini kraj Labina pusna se povorka formirala još ujutro i krenula labinskim selima. Svuda gdje su se pojavile maškare priređen im je srdačan doček. To je posebno došlo do izražaja u Vinežu gdje se maškarama pridružilo gotovo cjelokupno stanovništvo. Jedna prastara narodna manifestacija koja je u poratnom razdoblju bila zamrla, kako izgleda, na sreću ponovo oživljava u istarskim selima. (GLAS ISTRE)

Arhiva