Slideshow shadow

21. kolovoza

Kolovoz 21, 2019 in 8 Kolovoz

1883. – Poreč. S otvaranjem nove skupštine, na trećem zasjedanju, advokat Matko Laginja iznosi prijedlog na hrvatskom jeziku što je rezultiralo momentalnim izlaskom većine iz dvorane kao i zvižducima onih koji su ostali.

Arhiva

19. kolovoza

Kolovoz 19, 2019 in 8 Kolovoz

1904. – Namjesništvo je koncesiju za otvaranje ljekarne u predgrađu San Policarpo povjerilo glavnom ljekarniku Luigiu Constantiniu.

Arhiva

16. kolovoza

Kolovoz 16, 2019 in 8 Kolovoz

1870. – Novi parobrod “Telegrafo” izrazito brz, pod vodstvom kapetana Nazaria Zetta iz Kopra, započinje s periodičnom plovidbom iz Trsta do Pule. Zaustavljati će se u Piranu, Umagu, Novigradu, Poreču i Rovinju. Polazi u ponedjeljak, petak i subotu (ako vrijeme dopusti), a vraća se srijedom, četvrtkom i nedjeljom. Polazak iz Trsta je sa rive Sanità¡ u 7 ujutro, a u Pulu stiže u 1.30 poslijepodne.

1895. – Poslije pauze od 15 dana iz Rovinja za Piran polazi g. Giovanni Salvi sa svojim fonografom Edison. Sklopio je dobre poslove, a i nije moglo biti drukčije jer je njegov stroj savršen, najosjetljiviji i spreman odgovoriti najtežim zadatcima. Ljudski glas se čuje tako dobro, jasno i zvonko, razaznaju se i prijelazi. G. Salvi je obogatio svoj repertoar I vokalnim izvedbama radnica Tvornice duhana Rovinj i ponekom tradicionalnom rovinjskom “batinadom”.

1919. – S dva velika nastupa proznog konteksta i varietea, svečano je otvoren na Giardinima salon “Alhambra”.

Arhiva

15. kolovoza

Kolovoz 15, 2019 in 8 Kolovoz

1919. – U Medulinu je u prisustvu mnoštva ljudi i vojske svečano otvoren vodovod.

Arhiva

12. kolovoza

Kolovoz 12, 2019 in 8 Kolovoz

1925. – Iz Štinjana kod Pule. Mi sada nemamo svoga župnika. Dolazi nam svake nedjelje misiti jedan svećenik iz Pule. Razumije se da on, premda pozna naš jezik, malo ga ili ništa u crkvi ne upotrebljava. Npr. na dan ferije sv. Evanđelije čitao je hrvatski, a kad je po običaju iz oltara govorio. Onda je to bilo samo italijanski. I baš mi smo mu zahvalnu, da nas opominje, da se čuvamo lihvara i špekulanata prigodom kupovanja, ali uprav to je ono što većina nas nije dobro razumjela o čemu se radi pa ga najljepše molimo da drugom prilikom prozbori i u našem jeziku te neće radi toga – Bože dragi – svijet propasti. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva