Slideshow shadow

23. rujna

Rujan 23, 2020 in 9 Rujan

1910. – Općinska skupština odobrila je bolničkom primarijusu dr. Giorgiu Antichevichu odlazak u Frankfurt gdje bi trebao proučavati način liječenja rahitisa lijekom “L’ Erhilch 606″ i obezbijiediti jednu određenu količinu istoga s kojim bi se liječili bolesnici u našoj bolnici. (MARCELLO BOGNERI)

1911. – Gradsko poglavarstvo Pule je na jučerašnjoj sjednici odobrilo detalje izgradnje pet kioska i četiri javna toaleta. Kiosci će biti smješteni jedan na trgu Verdi, kod Zlatnih vrata, jedan na prolazu Francescfo Giuseppe prekoputa kavane Miramar, potom na uglu ul. Barsan kod mora te zadnji kod Sv. Polikarpa. Toalet će biti izgrađen od željeza dok će unutrašnjost biti obložena u bijelu keramiku. Namijenjeni su kako za gospodu prve i druge klase također i za treću klasu. Svaki od njih će imati prostoriju za nadzor i dio za čuvanje stvari. Neće imati ispiranje na vodu već će se ugraditi sistemi na ulje “Desodrin”. (MARCELLO BOGNERI)

1915. – Zaplijena proizvoda vina u kotarima Kopar, Poreč i Pazin. “Triester Tagblatt” javlja da je primorsko namjesništvo izdalo naredbu prema kojoj se sav proizvod vina u godini 1915. u kotarima Kopar, Poreč i Pazin zapljenjuje u svrhu opskrbe vojništva i civilnog stanovništva spomenutih triju kotara. Primanje vina od producenata uslijedit će prema potrebi od 1.11. ove godine, a cijene vinu bit će prema alkoholu vina između 44-77 K po hl. (HRVATSKI LIST)

1919. – Oglas. Knjižara, papirnica i knjigovežnica Ivan Novak Pazin preporuča svoju dobro uređenu knjižaru i papirnicu, s bogatim izborom školskih knjiga, molitvenika, trgovačkih knjiga i svih drugih školskih potrebština, osobito pisanka. Bogato skladušte okvira za slike. Svakovrsne tiskanice za općine, škole, gospodarska društva i sl. Trgovina papira na malo i veliko. (PUČKI PRIJATELJ)

1952. – Buzeština dobiva pokretnu kinoaparaturu. Narodni odbor kotara Buzet dobit će ovih dana novu pokretnu kino-aparaturu. Novčana sredstva u iznosu od 1 milijun dinara osigurao je narodni odbor kotara iz svog budžeta. Ovom aparaturom obilazit će se jednom tjedno svaki općinski centar kao i manja sela. (GLAS ISTRE)

Arhiva

22. rujna

Rujan 22, 2020 in 9 Rujan

1908. – Dana 19. 09. u 7 sati u jutro, nakon duge i teške bolesti u 42. godini života, preminuo je Vinko Rubeša, učitelj u Kastvu. Vrlome rodoljubu i nastavniku bila laka hrvatska zemljica koju je on mnogo ljubio, a ucviljenoj udovi i djeci naša sućut. (OMNIBUS)

1918. – Upisivanje u hrvatsku pučku školu u Puli u ulici Cenide biće cele iduće sedmice od dne 23. do 28. rujna svaki dan od 9-12 sati pre podne. (HRVATSKI LIST)

1928. – Iz Orbanići na Filipanštini. S teškim srcem očekivali smo kišu. I došla je, hvala Bogu. Polja su se dobro namočila, ali u lokve je došlo malo vode. Ljetina nam je ove godine, kao i drugdje po Istri, bila vrlo loša. Jedina nam je nada u groždju. Zbog svega toga se tužimo jednako kao i po ostaloj Istri, ali nemamo da se potužimo na naše djevojke. One su još, hvala Bogu, pametne, ne nose kratke suknje, a niti se strižu kosu, nego su skromne, čedne i kreposne pa neka i dalje takve ostanu. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – Novi prefekti u Gorici i Puli. Stigao je u Pulu novi prefekt Oreste Cimoroni te je tom prigodom uputio vlastima, organizacijama i pučanstvu Istre poziv, u kojem kaže, da pozna tradicije dobrih, radnih i vjernih Istrana pa sve pozivlje da s njim saradjuju velikim altruizmom, apsolutnom poslušnošću strankinim starješinama i fašističkom iskrenošću, a sve uzvišenijem trojstvu: Kralju, Duceu i domovini. (ISTRA)

1952. – Među maturantima Hrvatske gimnazije u Puli. U ovoj školskoj godini polagat će ispit zrelosti prva generacija đaka Hrvatske gimnazije Branko Semelić u Puli. Za nas Istrane ovaj događaj ima naročito značenje. Vjekovima su se istarski Hrvati borili za opstanak, za svoju kulturu, za svoje škole. Od Laginje pa sve do naših dana vodila se teška, često i herojska borba. Surovo ugušivana od talijanskih civilizatora, težnja za nacionalnim oslobođenjem je ipak intenzivno živjela u srcima naših ljudi. Ona je konačno ostvarena oslobođenjem Istre. Mladići i djevojke, koji se sada spremaju za ispit zrelosti, započeli su svoje školovanje neposredno poslije svršetka rata, pred više od sedam godina. Mnogi tada nisu ni znali svoj materinji jezik. Sada poslije sedam godina mladi ljudi iz gimnazije Semelić sjećaju se s ponosom sve što su dosad prošli. (GLAS ISTRE)

1952. – Knjige za rudare na selu. Sindikalna organizacija Istarskih ugljenokopa raspolaže s fondom od 1 800 000 dinara koji je namijenjen za unapređenje kulturno-prosvjetnog rada rudara ovog ugljenokopnog bazena. Veći dio iznosa utrošit će se za nabavku knjiga i uređenje knjižnica i biblioteka u selima gdje žive rudari. (GLAS ISTRE)

Arhiva

21. rujna

Rujan 21, 2020 in 9 Rujan

1893. – Pula. Marljiva uprava Kazališta htjela je novim sistemom Auer osvijetliti zgradu Kazališta. Osvjetljenje stvara ugodan ugođaj te se može usporediti s električnim svjetlom. Efekt će biti još jači kada za nekoliko dana na isti način bude osvjetljena i pozornica. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Berba u Kašteliru. Berba u Kašteliru počinje ovaj tjedan te se već može dobiti izvrsnog bijelog i crnog grožđa. Trgovci požurite se dakle. (OMNIBUS)

1915. – Požar u Verudeli. Na općinskom tlu u verudeli blizu gostione Ivana Ivića imala je udovica Marija Maričić malu dašćaru koja joj je služila za skladište, praonicu itd. Po svoj prilici djeca, koja se tamo na tratini igraše, prouzročiše nesrećom vatru. Isprva svako mišljaše da se u njoj loži oganj za pranje. Ali u par časova postao je onaj dim jako sumnjiv, a u kratko prodriješe kroz krov prvi plamen požara. Nekoje kokoše ostaše žrtvom vatre, druge utekoše na vrijeme preko prozora. Doletješe tri automobila s vatrogascima te par sisaljki stade u hip lijevati vodu na garište. Razmahao se požar, obuhvatio cijelu zgradu, bacao u vis crnih oblaka dim, a vjetar pirio vatru i smetao vatrogascima. Šteta iznaša do tri hiljade kruna koja nije kod nikakve banke bila osigurana. (HRVATSKI LIST)

1928. – Vojne vježbe milicije. Prošle nedjelje sakupili su se milicajci iz Vižinade, Višnjana, Motovuna, Oprtlja, Labinci i Kaštelira pa su se pod zapovjedništvom centuriona Valle uputili u dolinu Mirne na taktične vježbe. Te su vježbe trajale cijeli dan. (ISTARSKA RIJEČ)

1933. – Jučerašnjem svečanom otvorenju orgulja, koje je izradila firma Mascioni iz Varesea, a sastoje se od 2.572 cijevi, prisustvovali su svi iz vojnih, civilnih i vojnih vlasti. Mnoštvo naroda je u ranim popodnevnim satima ispunilo svaki kut crkve, a još stotinjak ih je ostalo stajati na trgu. Nakon posvećenja orgulja, biskup je govorio o značenju duhovne glazbe i podsjećao se najvećih skladatelja. Nakon toga je maestro Ulisse Matthey održao koncert za pamćenje. (MARCELLO BOGNERI)

1952. – Dovršava se još jedan park u Puli. Pored već postojećih, Pula će uskoro dobiti još jedan lijepi i prostrani park koji će u čast VI. kongresa dovršiti frontovci zajedno sa članovima pojedinih radnih kolektiva. Radi se o parku koji će se protezati od Tvornice obuće do zgrade Lučke kapetanije, na obali maršala Tita. (GLAS ISTRE)

1952. – Snimanje Istarskih narodnih pjesama. Posebna stručna ekipa iz Zagreba otišla je na teren u Istru radi snimanja istarskih narodnih pjesama i popjevka, onako kako ih sam narod pjeva. Rad ekipe je od velikog značaja jer će se na taj način s istarskom pjesmom, koja je jedna od najstarijih u Europi, moći upoznati širi krug ljudi. (GLAS ISTRE)

Arhiva

20. rujna

Rujan 20, 2020 in 9 Rujan

1901. – Prošli mjesec je telefonski promet u Puli dostigao 6.953 razgovora od kojih je vanjskih bilo 112. (MARCELLO BOGNERI)

1908. – Prodaja novog vina. Općinski je odbor zaključio da se prije 15. listopada ne smije prodavati novo vino. (OMNIBUS)

1919. – Oglas. Tiskara tiskovnog društva – Pazin: Gostioničari i krčmari! Putem naredbe generalnog tajnika za civilne poslove koja stupa u krijepost sa 1. rujnom 1919. moraju se svi krčmari i gostioničari opskrbiti sa računskim ceduljama na kojima mora da bude firma i naziv gostione. Ove cedulje služe za račune gostovima koji moraju da plate kod iznosa preko 1 lire 5 centezima pristojbine. Cedulje moraju biti biljegovane od finančne oblasti. Ukusne cedulje u blokovima izrađuje naša tiskara uz umjerene cijene. (PUČKI PRIJATELJ)

1928. – Nove krađe. Opet su lopovi ukrali nešto. Po istarskom običaju vola. I kao po običaju u Balama. Vlasnik Lorenzo Pisani trpi štetu od 1.900 lira. On je vola kupio tri dana prije nego što mu je ukraden. Karabinjeri su se uz pomoć seljaka dali u potjeru, ali bez uspjeha. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva

19. rujna

Rujan 19, 2020 in 9 Rujan

1908. – Teška nesreća u Arsenalu. Jučer ujutro u 11 sati dogodila se teška nesreća u Arsenalu. U radionici torpeda, gdje radi 80 radnika, pukla je zračna cijev koju su testirali prije nego se je imala prenijeti na brod. Pukla je takvom silom da je sva otišla na male komadiće koji su porazbijali sve bližnje prozore i ranili četvoricu radnika, a pravo čudo je da su ostali radnici ostali netaknuti. Najteže je ranjen Kristofol Bartole, 37 godine star iz Pirana, otac petero djece. On je bio najbliže nesreći te mu je trbuh grozno izmrcvaren. Teško da će preživjet. Drugi je veoma teško ranjen Frane Buršik, 24 godine star, neoženjen iz Česke, polomljena mu je desna noga. Treći i četvrti će po svoj prilici ostat na životu i to su: Josip Valačić iz Pule i Viktor Delcaro iz Vodnjana. (OMNIBUS)

1918. – Naši mladi doktori. Stigle su nam pritužbe da se naši mladi doktori u Puli, veoma rado, dapače najradije. služe talijanskim jezikom za vreme službe i u općenju sa strankama. Ma da smo uvereni da živ nacionalni osjećaj nije zamro ni u kojem od njih ipak bi pohvalno bilo, kad bi onaj ili oni, na koje se pritužbe odnose manje pažnje posvećivali tudjem jeziku, a više svome. (HRVATSKI LIST)

1918. – Cijene voća u Puli. Nedavno su zagrebački listovi donijeli vijesti koje su bile upravljene protiv visokih cijena voća, osobito šljiva. Među ostalim, tužio se neki zagrebački dnevnik, da se moraju u Zagrebu plaćati šljive po 2 K kilogram. Mi smo u tom pogledu u Puli mnogo gore. Cijene šljiva su i po 7 K kilogram. Smokve i grožđe prodaju se po istoj cijeni. Prema tomu mi bismo bili zadovoljni kad bismo plaćali voće po zagrebačkim cijenama. (HRVATSKI LIST)

1928. – Cijena kruhu snižena. U Puli je cijena kruhu nešto snižena. Podeštat je naredio da se kruh u formama od 20 deka prodaje po 1.90 L, a u većim formama po 1.80 L. (ISTARSKA RIJEČ)

Arhiva