Slideshow shadow

Otvorenje prostora Instituta Mediterran uz izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”

Siječanj 26, 2018 in Novosti

U petak 26. siječnja u 17:00 sati u sklopu Noći muzeja će se u Puli održati otvorenje prostora Instituta Mediterran (Scalierova 4, Pula) koji će ovom prilikom posjetiteljima predstaviti putujuću izložbu “Anne Frank – povijest za sadašnjost”. U istim prostorijama će se tijekom travnja otvoriti muzej svakodnevice i dobrih uspomena “MEMO MUSEUM”.

Izložba “Anne Frank – povijest za sadašnjost” moći će se posjetiti sve do 16. veljače 2018.

Pozivnica

O povijesti pruge Parenzana

Lipanj 23, 2016 in Novosti

1453874184

U sklopu projekta CineHistrija popisu filmova iz povijesti Istre pridružili smo kratki dokumentarni film o željezničkog pruzi Parenzani. Kustos/volonter Željezničkog muzeja u Trstu Davide Raseni predstavio je kratku povijest Parenzane, uskotračne željezničke pruge koja je bila u funkciji od 1902. do 1935. godine, a povezivala je Trst s Porečom. Posebno se osvrnuo na proces izgradnje pruge, tehničke karakteristike te na njezino značenje za stanovništvo sjeverozapadne Istre.

Film možete pogledati klikom na poveznicu.

Predstavljanje knjige “Il rito propiziatorio delle rogazioni nell’Istria e nella Dalmazia” u Trstu

Svibanj 27, 2016 in Novosti

U petak, 27. svibnja 2016., s početkom u 16:30  u prostorima muzeja “Civico Museo della Civiltà Istriana Fiumana e Dalmata” u Trstu (Torino 8) održat će se predstavljanje knjige “Il rito propiziatorio delle rogazioni nell’Istria e nella Dalmazia”. Autor knjige je David di Paoli Paulovich, a uvodničar na predstavljanju prof. mons. Pietro Zovatto.

Otvorenje izložbe “Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972.” u Puli

Ožujak 25, 2016 in Novosti

U petak 25. ožujka u 20 sati će se u Dnevnom boravku u Društvenom centru Karlo Rojc u Puli održati otvorenje izložbe “Jugoslavenski omladinski tisak kao underground press: 1968. – 1972. (Beograd, Zagreb, Ljubljana)”. Sama izložba prikazuje brojne sličnosti između jugoslavenskih omladinskih časopisa i tzv. američkih i britanskih underground magazina. Postav se sastoji od arhivskog i teško dostupnog materijala, reprodukcija izvornih omladinskih i studentskih časopisa iz Zagreba, Beograda i Ljubljane te pojedine primjerke samih američkih i britanskih underground časopisa.

Autor izložbe je dr. sc. Marko Zubak.

Crteži istarske obale Giuseppea Riegera u CineHistriji

Svibanj 11, 2015 in Novosti

Slideshow prikazuje panoramske crteže zapadne istarske obale čiji je autor Giuseppe Rieger. (Beč, 1812. – ?), umjetnik i putopisac. Školovao se na Likovnoj akademiji u Beču koju upisuje 1835., a veći dio života provodi u Trstu. Crtane panoramske prikaze područja od Trsta Pule objavljuje u djelu Costa occidentale dell’ Istria 1845. godine.

Crteži su nastali u sklopu izdavačke djelatnosti austrijskog Lloyda s ciljem povećanja interesa javnosti i potencijalnih putnika da se odvaže na putovanje duž istočne jadranske obale. Cjelovit prikaz dug je tri metra i odlikuje ga realističan prikaz, a danas ima veću zanimljivost jer se na njemu nalaze objekti koji više ne postoje ili su pod utjecajem vremena i ostalih čimbenika doživjeli bitne promjene u izgledu. Zbog svoje svrhe mogu se smatrati i prvim slikovnim turističkim vodičem u Istri.

Crteže možete pogledati ovdje.