Slideshow shadow

Izložba “Buzet na starim razglednicama” u Puli

Svibanj 18, 2017 in Novosti

U četvrtak, 18. svibnja 2017., s početkom u 18 sati u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Museo storico e navale dell’Istria bit će otvorena izložba “Buzet na starim razglednicama”. Organizatori su Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dell’Istria i Zavičajni muzej Buzet.

Pozivnica

XVIII. Državno natjecanje iz povijesti – rezultati

Svibanj 17, 2017 in Novosti

U Đurđevcu je od 10. do 12. svibnja 2017. održano XVIII. Državno natjecanje iz povijesti. Natjecanje se održava u kategoriji VII. i VIII. razreda osnovnih škola, I., II., III. i IV. razreda srednjih škola te u kategoriji samostalnih istraživačkih radova za srednje škole. Škola organizator natjecanja bila je OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac.
Rezultati učenika istarskih osnovnih i srednjih škola pozvanih na natjecanje:
VII. razredi OŠ:
4. mjesto Anamarija Bukovnik, OŠ Kaštanjer Pula, mentor: Ivana Maričić
VIII. razredi OŠ:
5. mjesto Matteo Mohorović, OŠ Ivo Lola Ribar Labin, mentor Žarko Petrović
II. razredd SŠ:
6. mjesto Adem Mahmić, SŠ Mate Blažine Labin, mentor Sanja Grgorinić
Samostalni istraživački radovi:
8. mjesto Jelena Bošnjak i Emili Kuzma, SŠ Mate Balote Poreč, mentor Ivan Žagar
U državnom izbornom povjerenstvu bila je Dijana Muškardin, prof. iz SŠ Mate Blažine Labin

Predstavljanje knjige “Kiparstvo 2 – od 14. do 18. stoljeća” u Poreču

Svibanj 17, 2017 in Novosti

U četvrtak, 18. svibnja 2017., s početkom u 11 sati u svečanoj dvorani Biskupije Eufrazijeve bazilike u Poreču bit će predstavljena knjiga “Kiparstvo 2 – od 14. do 18. stoljeća”, kao dio edicije Umjetnička baština istarske crkve. Organizatori su Biskupija porečka i pulska, Istarska županije, Ika – Istarska kulturna agencija, Arheološki muzej Istre i Josip Turčinović d.o.o.

Pozivnica

Izložba “Povijest školstva u Istri” u Puli

Svibanj 16, 2017 in Novosti

U četvrtak, 18. svibnja 2017., s početkom u 13 sati u Galeriji C8 u Puli bit će otvorena izložba “Povijest školstva u Istri”. Organizatori su Arheološki muzej Istre i Institut Mediterran.

Pozivnica

Izložba “Iz fotografskog albuma Urbana Rienznera: djelovanje 1. bataljuna SS policijskog puka “Bozen” 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera” u Lipi

Svibanj 16, 2017 in Novosti

Lipa pamtiU četvrtak, 18. svibnja 2017., s početkom u 19 sati u Memorijalnom centru Lipa pamti, područnoj zbirci Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP), bit će otvorena izložba “Iz fotografskog albuma Urbana Rienznera: djelovanje 1. bataljuna SS policijskog puka “Bozen” 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera”.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima te je od strane Muzejskog dokumentacijskog centra izdvojena kao muzejski program koji najbolje korespondira sa zadanom temom. Izložba po prvi put hrvatskoj javnosti predstavlja fotografski materijal iz Pokrajinskog arhiva Južnog Tirola u Bolzanu1 važan za rekonstrukciju ratnih prilika Krasa i okolice tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o foto albumu njemačkog vojnika Urbana Rienznera, pripadnika 1. bataljuna SS policijskog puka “Bozen”, koji je aparatom zabilježio ratni put svoje postrojbe tijekom 1944. godine na području Istre, Krasa i Kvarnera. Poseban značaj imaju fotografije koje dokumentiraju provođenje Operacije Braunschweig u travnju i svibnju 1944. tijekom koje su počinjena brojna zlodjela nad civilnim stanovništvom, među kojima i zločin u Lipi. Interpretacijom fotografija te iscrtavanjem povijesnog konteksta Drugog svjetskog rata na Krasu, izložba nastoji doprinijeti boljem razumijevanju ljudskih stradanja i gubitaka.

Autori izložbe su Ivo Mileusnić i Vana Gović, viši kustosi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.