Slideshow shadow

Znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas” u Barbanu

Veljača 21, 2019 in Novosti

U četvrtak i petak, 21. i 22. veljače 2019. u Centru za posjetitelje u Barbanu, u sklopu IX. Memorijala Petra Stankovića “Barban u srcu”,  održat će se znanstveni skup “Barban i Barbanština od prapovijesti do danas”. Organizatori su Općina Barban i Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre Pazin.

Pozivnica

Predstavljanje knjige Mate Krajine “Milovani – za vjeru i narod” u Puli

Veljača 19, 2019 in Novosti

U srijedu, 20. veljače 2019., s početkom u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja u Puli održat će se predstavljanje knjige Mate Krajine “Milovani – za vjeru i narod”.  O knjizi će govoriti Davor Ivo Stier, Antun Kliman, Elvis Orbanić, Ilija Jakovljević, Mons. Ivan Milovan te Mate Krajina. U programu će sudjelovati Danijel Načinović. Organizator je Hrvatski katolički zbor MI – Istra.

Pozivnica

 

Predavanje Igora Jovanovića i Igora Šaponje “Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata” u Premanturi

Veljača 5, 2019 in Novosti

U četvrtak, 7. veljače 2019., s početkom u 19:30 u “Školi” na placi u Premanturi, održat će se predavanje Igora Jovanovića, prof.  i Igora Šaponje, prof., “Ilegalni bjegovi iz Istre nakon Drugog svjetskog rata”. Organizatori su Fenoliga udruga u kulturi i Javna ustanova Kamenjak.

O predavanju

Predavanje se odnosi na ilegalne migracije iz hrvatskoga dijela Istre u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata zaključno s krajem 1960-ih godina 20. stoljeća. Vremenski je okvir determiniran političkim prilikama u Jugoslaviji nakon 1945. koje su imale svoje direktne implikacije u pogledu migracijskih procesa. Ilegalne su migracije prisutne od završetka Drugoga svjetskog rata i trajale su u većem intenzitetu do kraja 1960-ih godina 20. stoljeća. Nastavljaju se i nakon navedenog razdoblja, ali su puno manjeg intenziteta. Naime, tek krajem 1960-ih  Jugoslavija je počela izdavati putovnice pa više nije bilo (osim u slučaju kriminalaca i izbjegavanja vojnog roka) tolike potrebe za ilegalnim bježanjem. Kao završnu godinu fenomena ilegalne emigracije uzima se 1968., kada Savezna Republika Njemačka i SFRJ potpisuju ekonomski sporazum o razmjeni radnika.

O ilegalnim se migracijama iz hrvatskog dijela Istre nakon Drugoga svjetskog rata vrlo malo govorilo, a još manje pisalo jer socijalistički poredak kao ispravan i pravedan nije smio doći u pitanje. Mada se toj temi daje više pozornosti početkom 21. stoljeća, literatura je vrlo oskudna, a arhivska građa još uvelike neistražena.

Često se ilegalne migracije poistovjećivalo s procesom egzodusa ili ih se smatralo njegovim dijelom. Međutim, ilegalne migracije i egzodus su dva paralelna procesa koja su se odvijala nezavisno jedan od drugoga. Faze egzodusa i ilegalnih migracija se međusobno prepliću, a da pritom zadržavaju svoje karakteristike. Oba procesa nisu jedinstvena sama za sebe već se promatraju u širem kontekstu legalnih i ilegalnih migracija u srednjoj i istočnoj Europi u vrijeme i nakon završetka Drugog svjetskog rata.

O predavačima

Igor Šaponja rođen je 1974. u Puli gdje i završava osnovnu i srednju školu te Filozofski fakultet, smjer povijest i hrvatski jezik i književnost. Danas predaje povijest u Ekonomskoj školi Pula i Strukovnoj školi Pula. Član je Istarskog povijesnog društva  te se već duži niz godina s kolegom Igorom Jovanovićem bavi prikupljenjem videosvjedočanstava žrtava totalitarističkih režima. Surađuju na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim projektima u kojima koriste svjedočanstva sakupljena u proteklih deset godina.

Igor Jovanović rođen je 1974. u Puli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je Povijest i Hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Puli, Sveučilištu u Rijeci. Od 2000. radi kao nastavnik u istarskim školama, a od 2004. radi kao učitelj povijesti u OŠ Veli Vrh. Uz prosvjetni rad bavi se istraživanjem različitih tema iz novije povijesti Istre i pisanjem stručnih radova. Sudjelovao je i predavao na nekoliko značajnih državnih i međunarodnih znanstvenih skupova i seminara o holokaustu. Član je različitih strukovnih vijeća, udruga i Istarskoga povijesnog društva – Società Storica Istriana – Istrsko zgodovinsko društvo. Doktorand je povijesti na Univerzi na primorske u Kopru.

Multimedijsko predstavljanje nekadašnjega pokretnog mosta u Piranu

Veljača 5, 2019 in Novosti

U srijedu, 6. veljače 2019., s početkom u 12 sati u Info centru u nekadašnjem skladištu seoli Monfort u Portorožu (Obala 8), održat će se multimedijsko predstavljanje nekadašnjega pokretnog mosta u sklopu piranske lučice. Organizatori su Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran i Sveučilište u Mariboru.

Pozivnica – Invito

Otvorenje izložbe “Palež u sjećanjima” u Žminju

Siječanj 28, 2019 in Novosti

U utorak, 29. siječnja 2019., s početkom u 10 sati u Osnovnoj školi Vladimira Gortana Žminj održat će se predstavljanje izložbe „Palež u sjećanjima“ skupine autora: Željka Cetine, Roberta Doričića, Vane Gović, Igora Jovanovića, Petre Kavrečič, Mihe Kosmača, Nikše Minića, Gašpera Mithansa, Milana Radoševića i Igora Šaponje. Izložbu u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog” organiziraju Osnovna škola Vladimira Gortana Žminj, Istarsko povijesno društvo i Udruga UABA grada Pule.

Izložba se bavi temom nacističkih i fašističkih zločina i paleža sela u Julijskoj krajini pa tako i u Istri. Ona su nositelji simbolizma područja koje je okupator pokušao „izbrisati“; stoga bi, kao i slavni Oradour-sur-Glane, Lidice i Ležáky, morali biti prepoznati kao područja sjećanja. Ti su ratni zločini obično poduzimani kao uzvratne mjere prema civilnom stanovništvu koje je podupiralo pokret otpora, prije svega partizane, odnosno Narodnooslobodilačku borbu. Palež su sela gotovo uvijek pratili pokolji, deportacije, pljačka i drugo nasilje.