Slideshow shadow

Predavanje Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“ u Puli

Studeni 21, 2017 in Novosti

Božo MilanovićU petak, 24. studenoga 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1, Pula) održat će se javno predavanje dr. sc. Stipana Trogrlića „Katolička crkva u Istri i nastupajući fašizam – parlamentarni izbori 1921. godine“. Organizatori su, u sklopu projekta Stoljeće europskog antifašizma – Istra između lokalnog i globalnog, Istarsko povijesno društvo, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

O predavanju:

„Fasci italiani di combattimento“, osnovani 1919. godine u Milanu radi borbe protiv komunizma i socijalizma, u Istri i čitavoj Julijskoj Veneciji narednih su godina imali primarno nacionalni zadatak – raznim oblicima represije onemogućiti svaki javni nacionalno-politički izričaj Hrvata i Slovenaca. Fašistički skvadristi i prije dolaska fašizma na vlast (1922.) isticali su se svojom brutalnošću protiv „inorodnog“ stanovništva. Uoči i tijekom izbora za talijanski parlament, zakazanih za 15. svibnja 1921., na „slavenske“ birače vršeni su razni oblici pritiska – od prijetnji, fizičkih napada, protjerivanja glasača do iskrivljivanja rezultata glasovanja i sl. Posebne mjere poduzimane su prema „slavenskim“ svećenicima. Znajući za njihov utjecaj na župljane-glasače nastojalo ih se zastrašivanjem pridobiti za talijanski Blok ili udaljavanjem sa župa onemogućiti njihov utjecaj na glasače.

O autoru:

Dr. sc. Stipan Trogrlić rođen je u Studencima kod Imotskog 1952. godine. Završio je franjevačku gimnaziju u Sinju, diplomirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1976. godine. Doktorirao je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirao je i na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Područnom studiju u Rijeci. Autor je više knjiga i znanstvenih članaka o odnosima Crkve i države u Istri u tijeku 19. i 20. stoljeća te drži predavanja na crkvene teme iz povijesti. Radi kao voditelj pulskog Centra za znanstvena istraživanja Instituta Ivo Pilar iz Zagreba u zvanju znanstvenog savjetnika.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Williama Klingera “Scritti minori” (ur. S. Gherro i F. Varljen) u Rovinju

Studeni 21, 2017 in Novosti

scritti minoriU srijedu, 22. studenoga 2017., s početkom u 17 sati u prostorijama Centra za povijesna istraživanja u Rovinju (Trg Matteotti 13) bit će predstavljen knjiga  Williama Klingera  “Scritti minori”  (uredili Sandro Gherro i Fulvio Varljen). Organizatori su Centar za povijesna istraživanja Rovinj i Centro Studi Sociali “Alberto Cavalletto” – Padova.

 

Predstavljanje monografije “Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju 1717. – 2017.” u Žminju

Studeni 21, 2017 in Novosti

U nedjelju, 26. studenoga 2017., s početkom u 16 sati u župnoj crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Žminju bit će predstavljena monografija “Crkva sv. Mihovila Arkanđela u Žminju 1717. – 2017.”.

Pozivnica

Otvorenje izložbe ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947” u Poreču

Studeni 20, 2017 in Novosti

U srijedu, 22. studenog 2017., s početkom u 19 sati u Maloj galeriji (Narodni trg 1) u Poreču bit će otvorena izložba ”70 godina: Pariški mirovni ugovori 1947. – 70 anni: Trattati di Parigi 1947”, autora Igora Jovanovića, prof. i Igora Šaponje, prof., u realizaciji Istarskog povijesnog društva.

Pariz_620_350_s_c1Ove se godine obilježava 70. obljetnica potpisivanja Pariških mirovnih ugovora, kojima je, između ostaloga, određena i nova granica između Italije i tadašnje Jugoslavije. Naime, po okončanju Drugoga svjetskog rata postavljeno je pitanje pravednijega razgraničenja između tih dviju država, koje bi više bilo u skladu s etničkim granicama. Sporni je teritorij Julijske krajine 1945. privremeno podijeljen na Zonu A pod anglo-američkom i Zonu B pod jugoslavenskom vojnom upravom. Istarsko se stanovništvo podijelilo na one koji su željeli da njihov kraj pripadne Jugoslaviji i one koji su željeli da ostane u Italiji. Područje je obišla i Međusaveznička komisija koja je trebala utvrditi stanje na terenu i raspoloženje stanovništva. Konačno je odlučeno da veći dio Istre pripadne Jugoslaviji, a od preostaloga je dijela s Trstom osnovana nova država, Slobodni Teritorij Trsta. Odluka sila pobjednica kod dijela je istarskoga stanovništva izazvala nezadovoljstvo i želju za odlaskom, što je rezultiralo iseljavanjem velikoga broja talijanskoga stanovništva. Fotoizložba prikazuje stanje i događaje u tom dvogodišnjem razdoblju neizvjesnosti i nastojanja obiju strana da se izbore za što povoljniju odluku Mirovne konferencije u Parizu.

Radno vrijeme galerije: svakim danom od 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00 osim nedjelje i praznika.

“IV. Motovunski kolokvij” u Motovunu

Studeni 14, 2017 in Novosti

U subotu, 18. studenoga 2017., s početkom u 9:30 sati u kuli iznad prvih gradskih vrata (iznad lapidarija) u Motovunu održat će se IV. Motovunski kolokvij s temom “Piae cause, socijalna pravda i dobročinstvo u crkvi u Istri u XIX. i XX. stoljeću, teme iz ius ecclesiasticum”. Organizatori su Župa sv. Stjepana Prvomučenika u Motovunu, Općina Motovun i Udruga fotografa Motovun.

Pozivnica