Slideshow shadow

Predstavljanje monografije “Istra u novom vijeku” u Zagrebu

Siječanj 17, 2018 in Novosti

U četvrtak, 18.siječnja 2018. godine, s početkom u 12,00 sati u Arheološkom muzeju u Zagrebu bit će predstavljen 30. svezak iz serije Katalozi i monografije Arheološkog muzeja Istre pod nazivom “Istra u novom vijeku”. U monografiji su objavljena znanstvena predavanja na temu  Istra u novom vijeku koja su održana u sklopu i tijekom izložbe “Istra, lav i orao”, postavljene u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca od 2. srpnja 2015. do 31. siječnja 2016. godine. Arheološka izložba predstavila je materijalnu građu u rasponu od 14. do 18. stoljeća, u razdoblju u kojem je Istra bila podijeljena između Mletačke Republike i Kuće Austrije. Tim popratnim programom, u kojem su se svojim zanimljivim izlaganjima predstavili predavači iz cijele Hrvatske, željela se arheološka građa multidisciplinarnim pristupom povezati sa srodnim znanostima, ali i doprinijeti sadržajnoj raznovrsnosti same izložbe te upoznati širu javnost s istarskim novovjekovljem. S različitih aspekata, toj su temi svoj prilog dali povjesničari umjetnosti i povjesničari, ali i arheolozi, arhitekti, muzikolozi, klasični filolozi i jezičari. Predavanja su objavljena na hrvatskom i engleskom jeziku.

Predstavljanje knjige “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt” u Taru

Siječanj 12, 2018 in Novosti

U četvrtak, 18. siječnja 2018., s početkom u 19 sati u Zajednici Talijana u Taru ( S. Martino 5) održat će se predstavljanje knjige “Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt / L’Istria nella Grande guerra: fame, malattie, morte / Istra v Veliki vojni: glad, bolezni, smrt. Glavna urednica knjige je dr. sc. Petra Svoljšak, a uz nju će o knjizi govoriti dr. sc. Vanni D’Alessio i dr. sc. Borut Klabjan. Organizatori su Humanističko društvo Histria i Zajednica Talijana “Giovanni Palma” –  Tar.

Pozivnica – Invito

Izložba “Palež u sjećanjima / Bruciato nei ricordi / Vžgano v spominih” u Šajinima

Siječanj 8, 2018 in Novosti

Spaljena sela

Povodom 74. obljetnice paljenja Šajina, Bokordića i Računića, u utorak, 9. siječnja 2018., s početkom u 15 sati u Društvenom domu u Šajinima bit će otvorena izložba “Palež u sjećanjima / Bruciato nei ricordi / Vžgano v spominih”. Putujuća fotografska izložba nastala je kao dio međunarodnog projekta “Palež u sjećanjima” te na inovativan način pristupa zanemarenoj tematici spaljivanja sela na multietničkom području nekadašnje Julijske krajine: tršćanskog zaleđa, Krasa, Gorice, Brkina, slovenske i hrvatske Istre, opatijskog i liburnijskog krasa te zapadnog riječkog zaleđa.

Organizatori su Istarsko povijesno društvo, ujedno i realizator izložbe te Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule – Associazione dei combattenti antifascisti e degli antifascisti della Città di Pola, Općina Barban i Savez antifašističkih boraca Barbana

Istarsko povijesno društvo želi vam čestit Božić i sretnu 2018. godinu!

Prosinac 20, 2017 in Novosti

Čestitka IPD-SSI

Izložba “Štovanje. Predmeti pučke pobožnosti Rovinja” u Rovinju

Prosinac 20, 2017 in Novosti

U četvrtak, 21. prosinca 2017., s početkom u 19:30 u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno bit će otvorena izložba “Štovanje. Predmeti pučke pobožnosti Rovinja”.

Štovanje Rovinj izložbaRadi se o izložbi koja je zamišljena kao ponovno susretanje s predmetima pučke (izvanliturgijske) pobožnosti Rovinja koji su s ulica, napuštenih kuća i zapuštenih crkava sklanjani u rovinjski muzej od 1950-ih. Pridruženi su im oni preostali u rovinjskim kontradama, pod voltama, u kortama, zavjetni darovi iz crkava, ali i raznovrsni predmeti koji prvi put iz obiteljske intime izlaze u javni prostor. Predmeti su to osobne, obiteljske i lokalne vrijednosti, iskazi pučke pobožnosti, stvaralaštva i ukusa te kao takvi iznimni povijesni izvori. U njima se isprepliću utjecaji mletačke tradicije, austrijskih hodočasničkih središta… i gotovo podjednako su važne skromne želje ispisane olovkom na zidu crkvice Bezgrešnog Začeća nadomak Rovinja i bogato ukrašena kapelica iz marijanskog svetišta u Andacollu (Čile) poklonjena kao zavjetni dar rovinjskog crkvici Majke Božje od Milosti. Predmeti su predstavljeni kao spomenici pobožnosti i duhovnosti, ali i kao posveta osjećajima prošlih generacija, čiji se osjetilni život nije mogao znatno razlikovati od našeg te ga svaki čovjek, bez obzira na vjerski identitet, može razumjeti i cijeniti.

Organizator je Muzej Grada Rovinja – Rovigno.