Slideshow shadow

Program “Nepoznata baština – Il patrimonio sconosciuto” u Draguću

Srpanj 4, 2018 in Novosti

Nepoznata baštinaU četvrtak, 5. srpnja 2018., s početkom u 12 sati u Kući fresaka u Draguću održat će se četvrta serija predavanja u sklopu programa “Nepoznata baština – il patrimonio sconosciuto”. Predavanja će biti posvećena istraživanju, konzervaciji i restauraciji spomenika u Rovinju i okolici. Radove će predstaviti dr. sc. Višnja Bralić, dr. sc. Josip Višnjić i doc. dr. sc. Maurizio Levak.

Pozivnica – Invito

Izložba “Crkva i zvono svetog Tome u Puli” u Puli

Srpanj 2, 2018 in Novosti

CRKVA_i_ZVONO_SV_TOME_620_350_s_c1U utorak, 3. srpnja 2018., s početkom u 12 sati u Galeriji C8 u Puli, povodom obilježavanja blagdana svetog Tome apostola, zaštitnika Grada Pule, bit će otvorena izložba “Crvkva i zvono svetog Tome u Puli”. Autori izložbe i kataloga su Željko Ujčić i dr. sc. Tatjana Bradara. Organizator je Arheološki muzej Istre.

Tijekom radova na adaptaciji zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli, u proljeće 2017. godine, u dvjema podrumskim prostorijama pronađena su dva brončana zvona zakopana na dubini od 20-ak cm ispod hodne površine.  Izložbom i popratnim katalogom predstavlja se jedno zvono,  tj. ono koje je pripadalo crkvi svetog Tome u Puli. Izradio ga je 1425. godine majstor Salvator iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato. Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu kao i natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT (Godine 1425. Salvator me učinio).

Štovanje svetog Tome – nebeskog zaštitnika Pule izvire još iz ranokršćanskoga doba, kao izraz duhovnih vrijednosti, tradicije i povijesti grada. Crkva svetog Tome apostola  nalazila se između katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i ulice Pietra Kandlera, a njeni skromni nadzemni ostaci bili su vidljivi još 1812. godine.  Godine 1860. pronađen je oltarni grob iz kojega su danas očuvana samo dva relikvijara (danas u Beču – Kunsthistorisches Museum). Tijekom Drugog svjetskog rata dokumentirana je jednostavna  dvoranska crkva, kojoj je dograđen  polukružni prezbiterij sa višebojnim ranokršćanskim podnim mozaikom. U blizini su tada pronađeni i ulomci mramornih tranzena od oltarne pregrade (danas u Arheološkom muzeju Istre). Vremenom je crkva svetog Tome apostola prepuštena zaboravu, a ostaci njenog svetišta su ostali skriveni ispod župnog dvora.

Izložba se može pogledati do 9. rujna 2018. Ulaz je slobodan.

Pozivnica – Invito

Manifestacija “Šišanske legende” u Šišanu

Lipanj 28, 2018 in Novosti

šišan

Manifestacija Šišanske legende održat će se u subotu 30. lipnja 2018. u centru Šišana na giardinu. Program započinje u 18 sati prikazom srednjovjekovnog života kroz srednjovjekovni kamp u suradnji s udrugama Merlin iz Pule, Ordo sancti Viti iz Rijeke i Nuova Compania Vis Ferri iz Trsta. Predavanje dr.sc. Milene Joksimović na temu „Sv. Feliks i Fortunat“ započinje u 20 sati. U 21 sat na rasporedu je predstava „ss Felice e Fortunato“ u režiji Petre B. Blašković. Predavanje dr. sc. Ivana Jurkovića „Srednjovjekovni Šišan u rukama Crkava Sv. Tome i Sv. Hermagore započinje u 21:45. Organizator manifestacije Šišanske legende je Turistička zajednica Općine Ližnjan.

“Bring your history day” u Pazinu

Lipanj 28, 2018 in Novosti

U subotu, 30. lipnja 2018., s početkom u 10 sati u Muzeju grada Pazina u sklopu manifestacije “Bring your history day – predstavite Pazinštinu Europi”, bit će organizirano prikupljanje povijesne građe za područje Pazinštine. Istarsko arhivističko društvo, Muzej Grada Pazina i Hrvatski državni arhiv pozivaju građanstvo da donese arhivsko gradivo iz svojih obiteljskih arhiva (osobni dokumenti, razglednice, karte, fotografije…starije od 50 godina) kako bi se obavilo zaštitno snimanje i objana na portalu Topoteka Ysterreich. Svi donosioci gradiva moći će besplatno razgledati Kaštej i muzejske postave.

Pozivnica

Predavanje Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“ u Puli

Lipanj 26, 2018 in Novosti

Slika Stoja

U petak, 29. lipnja 2018., s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja (Lettisova 1) održat će se javno predavanje dr. sc. Milana Radoševića „Sunce, more, hrana: dječja kolonija na poluotoku Stoja (1921. – 1940.)“. Organizatori su, povodom obilježavanja Dana sv. Petra, Grad Pula-Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

O predavanju:

U godinama nakon Prvog svjetskog rata ekonomske i socijalne (ne)prilike, a posljedično i epidemije zaraznih bolesti, ugrožavale su velik broj djece u Puli. Pulske gradske vlasti, s ciljem osiguravanja boljih higijenskih uvjeta i kvalitetnije prehrane, 1921. godine pokreću dječju ljetnu koloniju na poluotoku Stoja, u početku namijenjene pulskoj, a potom i ostaloj istarskoj djeci. Krajem 1920-ih godina, sa završetkom procesa institucionalizacije fašizma, uz primarnu preventivno-zdravstvenu namjenu kolonija će postati i poligon za fašističku indoktrinaciju najmlađih Istrana…

O predavaču:

Dr. sc. Milan Radošević, povjesničar, znanstveni suradnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci –  Područne jedinice u Puli, bavi se istarskom poviješću, posebice temama iz socijalne i političke povijesti prve polovice 20. stoljeća. Objavio je jednu autorsku te uredničku knjigu, osamdesetak radova (izvornih znanstvenih članaka, prethodnih priopćenja, poglavlja u knjigama i zbornicima, uvodnika, osvrta, prikaza, znanstveno-popularnih članaka i dr.), sudjelovao na tridesetak znanstvenih skupova te bio uključen i vodio nekoliko domaćih i međunarodnih projekata. Jedan je od osnivača i dopredsjednik Istarskog povijesnog društva – Societa Storica Istriana.

Pozivnica – Invito