Slideshow shadow

Znanstveni skup “Od mora do mora” u Lovranu

Travanj 21, 2017 in Novosti

U subotu, 22. travnja 2017., s početkom u 9 sati u Hotelu “Lovran” u Lovranu bit će otvoren znanstveni skup “Od mora do mora: uloga mora u svakodnevnom životu Lovrana i Lovranštine nekada i danas”. Organizator je Katedra Čakavskog sabora Lovran.

Katedra Čakavskoga sabora Lovran neprofitna je udruga koja se bavi očuvanjem, istraživanjem i promicanjem materijalnog i duhovnog naslijeđa ljudi s područja Lovranštine (čakavski: Lovranšćine), tj. Općine Lovran i područja koja joj gravitiraju povijesno i geografski. S tom svrhom okuplja različite kulturne, stručne, odgojno obrazovne i znanstvene djelatnike te udruge i ustanove zainteresirane za njegovanje, proučavanje, unapređivanje i promicanje kulture i znanosti na području Lovrana i Lovranštine te surađuje s njima.

Pozivnica 2017

Predstavljanje knjige Đanina Bubole “Templari u Istri” u Puli

Travanj 21, 2017 in Novosti

U petak, 21. travnja 2017., s početkom u 19 sati u pulskoj galeriji “Stari grad” (Kandlerova 14) održat će se predstavljanje knjige Đanina Bubole “Templari u Istri/I templari in Istria”.

Pozivnica

Predavanje Anite Dremel “Ženske bojišnice: rod, rat i otpor” u Puli

Travanj 18, 2017 in Novosti

Ženske bojišniceU petak, 21. travnja 2017., s početkom u 18 sati u Domu antifašista Pula (Emova 1), održat će se predavanje dr. sc. Anite Dremel “Ženske bojišnice: rod, rat i otpor”. Organizator je Istarsko povijesno društvo u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule i Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti.

O predavanju:

Prikaz ženskog doprinosa, a posebno iz ženske perspektive, uglavnom izostaje iz službene povijesti većine europskih društava. No, vrijednosti slobode, jednakosti i solidarnosti u otporu sili velikim dijelom baštinimo upravo iz ženskog otpora i mirovnog aktivizma. U današnjim je okolnostima porasta autoritarnog populizma nezahvalno govoriti o temi otpora, ali pozvani smo upravo to učiniti kako bismo se suočili s krizom vrijednosti. Potrebno je oživjeti duh solidarnosti i podsjetiti se kolika je uloga izravnog i živog angažmana pojedinaca koji surađuju u pokušaju obrane slobode.

Pozivnica – Invito

 

Predstavljanje 6. broja Histrije u Puli

Travanj 10, 2017 in Novosti

Histria 6 naslovnicaU srijedu, 12. travnja 2017., s početkom u 14 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će održano predstavljanje 6. broja Histrije – godišnjaka Istarskog povijesnog društva. Izdanje će predstaviti Iva Milovan Delić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Darko Komšo (Arheološki muzej Istre te Maurizio Levak (glavni urednik). Organizator je Istarsko povijesno društvo – Societa’ Storica Istriana.

Pozivnica – Invito

“Histria” kategorizirana u skupinu a2

Travanj 7, 2017 in Novosti

Histria 6 naslovnicaU novom Pravilniku o uvjetima za izbor u znanstvena znanja Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, donesenom 22. ožujka 2017. i objavljenom u Narodnim novinama (NN 28/2017), donosi se i popis časopisa iz područja humanističkih znanosti (čl. 31.) u kojima se objavljeni znanstveni članci boduju pri izboru u znanstvena zvanja. Histria, godišnjak Istarskog povijesnog društva, kategoriziran je u skupinu a2, što je veliko priznanje Uredništvu i svim autorima koji su sudjelovali u radu na dosadašnjim svescima.

Zahvaljujemo svima koji su u proteklih sedam godina na razne načine podržavali pokretanje i redovito izlaženje Histrije te ih pozivamo da to i nadalje čine.

Uredništvo Histrije