Slideshow shadow

Predavanje Davida Orlovića “Tajna izgubljenog kamena” u Puli

Lipanj 26, 2017 in Novosti

U četvrtak, 29. lipnja 2017., s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja (Lettisova 1) u Puli, povodom obilježavanja proslave Dana Sv. Petra, održat će se predavanje Davida Orlovića, mag.hist., pod naslovom “Tajna izgubljenog kamena. Nestali ambijenti Stoje, Sv. Polikarpa i okolice. Organizatori su Grad Pula – Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Danijele Doblanović Šuran “Žrvanj života. Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća” u Puli i Savičenti

Lipanj 21, 2017 in Novosti

U petak 23. lipnja 2017., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će predstavljena knjiga dr. sc. Danijele Doblanović Šuran “Žrvanj života. Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća”. Uz autoricu o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Damir Agičić, Krešimir Maligec, prof. i doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko. Istoga dana, u 19 sati predstavljanje će se održati u Savičenti u kaštelu (Grimanijev tron).

Predstavljanje rezultata arheoloških istraživanja “St. Blek, Stari Tar-Torre Vecchia” u Taru

Lipanj 21, 2017 in Novosti

Stancija BlekU četvrtak, 22. lipnja 2017., s početkom u 20 sati u Zajednici Talijana Tar – Comunita’ degli Italiani di Torre bit će predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja Stancija Blek, Stari Tar-Torre Vecchia. Organizatori su Zavičajni muzej Poreštine – Museo del territorio parentino, Institut za arheologiju – Zagreb i Universita’ degli studi di Bologna.

Pozivnica

Prikazivanje filma “Neželjena baština” u Puli

Lipanj 16, 2017 in Novosti

U četvrtak, 22. lipnja 2017., s početkom u 19 sati u pulskom Kino Valli, povodom Dana antifašističke borbe,  bit će prikazan dokumentarni film “Neželjena baština”, redateljice Irene Škorić. Film je osvojio Zlatnu nagradu za Najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike na WorldFestu – međunarodnom filmskom festivalu, 2017. te Prvu nagradu za najbolji dokumentarni film na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF, 2016.  Organizator je, u sklopu projekta “Stoljeće europskog antifašizma. Istra između lokalnog i globalnog”, Istarsko povijesno društvo u suradnji s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista grada Pule, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i Javnom ustanovom Pula Film Festival. Ulaz je slobodan.

Spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su nastali. No, i uništeni spomenici su svjedoci o ljudima i vremenu u kojemu su spomenici nestali. Iz spomenika se iščitava povijest čovjeka i društva u kojem živi. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkoj borbi na području cijele Jugoslavije. Mnogi od njih imali su veoma veliku umjetničku vrijednost. Afirmirali su antifašizam, čuvali sjećanje na važne ljude i događaje iz II. svjetskog rata. U Hrvatskoj je 1990-ih godina srušena i devastirana polovica spomenika, oko tri tisuće. Nažalost, među njima su i spomenici najviše umjetničke vrijednosti. Na mjestima gdje su nekada ponosno stajali danas su ruševine, uspomena na zanemarenu i neželjenu kulturnu političku baštinu. Film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijednih umjetničkih djela.

Pozivnica

Invito

Predstavljanje novog sveska “Atti” u Novigradu

Lipanj 16, 2017 in Novosti

U petak, 16. lipnja 2017., s početkom u 18 sati u sjedištu Zajednice Talijana u Novigradu održat će se predstavljanje 46. sveska časopisa “Atti”. Organizatori su Centar za povijesna istraživanja – Rovinj, Talijanska unija – Rijeka, Narodno sveučilište – Trst i Zajednica Talijana Novigrad.

Pozivnica – Invito