Slideshow shadow

Izložba “Od ognjišta do gondole” u Medulinu

Srpanj 13, 2017 in Novosti

U subotu, 15. srpnja 2017., s početkom u 19 sati u Multimedijalnom centru 3mc u Medulinu (Placa) bit će otvorena izložba “Od ognjišta do gondole. Povijest stanovanja u 19. i 20. stoljeću”. Organizator je Općina Medulin.


Izložba o povijesti stanovanja u 19. i 20. stoljeću objedinjuje karakteristične elemente obiteljskog doma kroz 200 godina, te daje uvid u različita arhitektonska i prostorna rješenja dvorišta, kuća i gospodarskih prostorija. Kroz povijesni presjek posjetitelj će se upoznati s dnevnim boravkom, kuhinjom, spavaćom sobom, sanitarnim djelom, obrtom, zanatima, gospodarstvom. No, imat će priliku vidjeti različita dekorativna rješenja, tehnološki razvoj, uvođenje struje, pionirske korake radio prijemnika i televizije u kući te etnografske elemente koji su vezani za običaje, te povijest djetinjstva.

Izložba će biti popraćena tekstovima prevedenim na strane jezike (engleski, talijanski i njemački) te fotografijama iz kućanstava iz svih mjesta današnje općine Medulin. Okosnicu izložbe čine uporabni predmeti, odjeća i namještaj koji su posuđeni iz Medulina i Premanture.

Pozivnica

Predavanja u sklopu programa “Nepoznata baština” u Draguću

Lipanj 28, 2017 in Novosti

U petak, 30. lipnja 2017., s početkom u 11 sati  u Kući fresaka u Draguću, u sklopu programa Nepoznata baština – Il patrimonio sconosciuto predstavit će se manje poznate, a vrijedne umjetnine iz bogatog Rovinja, kao i zanimljiva rovinjska povijest. O temi će govoriti prof. dr. sc. Nina Kudiš s Filozofskog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Vlasta Zajec iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu i Sandra Čelić Višnjić iz Konzervatorskog odjela u Puli.

Nina Kudiš govorit će o Francescu Bissolou, venecijanskom slikaru koji djeluje krajem 15. i u prvoj polovini 16. stoljeća, i njegovoj slici Sveta obitelj sa Svetim Jeronimom koja se čuva u Zavičajnom muzeju grada Rovinja. Slika manjeg formata, namijenjena privatnoj pobožnosti, zapravo potječe sa otoka Sv. Andrije kod Rovinja (Crveni otok)  i nekada je bila vlasništvo obitelji Hütterott što je vrijedno zapisao Branko Fučić. S obzirom na njenu neobičnu povijest, bit će zanimljivo pratiti kako je slika prelazila iz ruke u ruku posljednjih 500 godina i tko je bio autor slike – Francesco Bissolo. Vlasta Zajec govorit će o rovinjskim oltarima 17. i 18. stoljeća, ali ne onim mramornim na koje smo navikli skrenuti pažnju, nego o drvenim oltarima i vještini starih drvorezbara koji su svoja remek djela dodatno pozlaćivali i polikromirali. Fokus će biti na umjetninama koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju grada Rovinja, ali i o slabo istraživanom oltaru u Rovinjskom selu. Saznat ćemo puno o tome gdje su sve sačuvani drveni oltari na Rovinjštini i koji je njihov značaj. Sandra Čelić Višnjić prenijet će nam sva saznanja o zavjetnoj crkvi rovinjskih pomoraca, Majci Božjoj od Milosti u Rovinju, ključnoj za istraživanja pomorstva u Rovinju. Preživjeli mornari Rovinja u nju su donosili svoje zavjetne darove te se pomoću tih darova mogu proučavati oblici povijesnih brodova i svi aspekti pomorstva na Rovinjštini.

Organizator je Kuća fresaka u Draguću – Casa degli affreschi a Draguccio.

Predstavljanje hidroarheoloških istraživanja u uvali Busuja u Poreču

Lipanj 27, 2017 in Novosti

U utorak, 27. lipnja 2017. u 20 sati sati u Zavičajnom muzeju Poreštine bit će predstavljeni rezultati ovogodišnjih hidroarheoloških istraživanja u uvali Busuja.  O istraživanjima će govoriti voditelji Marie Brigitte Carre (Centre C. Jullian, Aix-Marseille Université, CNRS, MCC) i Vladimir Kovačić (Zavičajni muzej Poreštine).

Avionski snimak BusujaArheološka podvodna istraživanja na antičkom ribogojilištu (vivariumu) u uvali Busuja (Porto Busolo) kraj Červara sustavno se provode od 2009. godine, a uz Zavičajni muzej Poreštine kao nositelja projekta, u njima svake godine sudjeluju i predstavnici međunarodnih institucija partnera – Sveučilišta u Marseilleu, Centra “Camille Jullian” iz Aix-en-Provencea i Francuske škole u Rimu.

Pozivnica

Predavanje Davida Orlovića “Tajna izgubljenog kamena” u Puli

Lipanj 26, 2017 in Novosti

U četvrtak, 29. lipnja 2017., s početkom u 18 sati u sjedištu Mjesnog odbora Stoja (Lettisova 1) u Puli, povodom obilježavanja proslave Dana Sv. Petra, održat će se predavanje Davida Orlovića, mag.hist., pod naslovom “Tajna izgubljenog kamena. Nestali ambijenti Stoje, Sv. Polikarpa i okolice. Organizatori su Grad Pula – Pola Mjesni odbor Stoja i Istarsko povijesno društvo.

Pozivnica – Invito

Predstavljanje knjige Danijele Doblanović Šuran “Žrvanj života. Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća” u Puli i Savičenti

Lipanj 21, 2017 in Novosti

U petak 23. lipnja 2017., s početkom u 12 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruška Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bit će predstavljena knjiga dr. sc. Danijele Doblanović Šuran “Žrvanj života. Stanovništvo Savičente od početka 17. do početka 19. stoljeća”. Uz autoricu o knjizi će govoriti prof. dr. sc. Damir Agičić, Krešimir Maligec, prof. i doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko. Istoga dana, u 19 sati predstavljanje će se održati u Savičenti u kaštelu (Grimanijev tron).